Last news in Fakti

29 Юни, 2023 14:51 4 736 16

Проф. Искра Баева пред ФАКТИ: Походът на Пригожин не беше тренировка, а сериозна ситуация (ВИДЕО)

  • искра-
  • баева-
  • историк-
  • пригожин-
  • русия-
  • частна армия

Като цяло частната армия, респективно всяко такова формирование, е безотговорен фактор, казва историкът

Проф. Искра Баева пред ФАКТИ: Походът на Пригожин не беше тренировка, а сериозна ситуация (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Походът на Пригожин не беше тренировка, а сериозна ситуация, която, според мен, бе и дълбоко показателна. Не само по отношение на Русия, а и това, което става в отношенията на една държава спрямо възможността ѝ за защита. Проблем е, когато една държава предоставя своето легитимно право да се защитава на частни формирования. Това отдавна го има навсякъде по света. В много страни от ЕС има такива частни армии. Когато функцията на държавата да се защитава бъде изпълнявана от частни институции, частни армии - това е проблем. Проблем на неолиберализма, който наблюдаваме. Виждаме как държавата все повече и повече отстъпва от своите правомощия. През глобализацията държавата е отстъпила част от финансовата си сигурност, част от индустрията си, защото има мултифункционални компании, част от данъчната си политика, защото има офшорни зони. Не мисля, че това е добре за международните отношения, не е добре за гражданите на всяка държава. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ историкът професор Искра Баева.

„Като цяло частната армия, респективно всяко такова формирование, е безотговорен фактор. Просто частната армия не е отговорна за действията си както е отговорна една държава. В Щатите виждаме подобно формирование „Блекуотър“. Виждаме опити на големи държави да използват такива сили за решаване на външни проблеми, защото така се заобикаля международното право. Затова е опасно. Видяхме и как една частна армия може да се обърне срещу държавата. Това може да бъде опасно и за самата държава. Какво виждаме в Судан? Там се води гражданска война между официалните военни сили и частните военни сили. Судан ясно показва голямата опасност, която представляват частните армии“, добави гостът.

Попитана за кандидата на ПП-ДБ за кмет на София - Васил Терзиев, Баева каза, че сега БСП би трябвало да предложи истинска лява алтернатива, за да се защитят интересите на гражданите.

„Лансира се името на Ваня Григорова, но да видим дали ще е тя. Като цяло е добре социалистите също да издигнат човек, който не е политическо лице. Добре е да се започне отдолу, от ролята гражданите, които да заявят своето място и роля в управлението на столицата. Това по-скоро звучи като утопична идея, но Ваня Григорова може влезе в тази роля на алтернатива на Терзиев. Хората в София отдавна са престанали да виждат себе си като активни граждани, като хора, от които зависи нещо. Те очакват и предпочитат да се обръщат към властта и някой отгоре да им даде нещо. Хората са свикнали на подаяния и докато не разберат своя собствен интерес, собственото си място, едва ли може да бъде извършена голяма промяна. Ваня Григорова има леви убеждения и това я отличава от другите. Тя е в практиката и наистина е сред хората. В нейно лице хората могат да видят алтернатива“, каза още историкът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    11 14 Отговор
    Абе за малко да стане ад в кухнята да сготвят Пу. Нищо, следващият сезон.
  • 2 Опааа

    16 6 Отговор
    Тая па! 🤦‍♂️ Баева да си бае колкото иска!
  • 3 Българин

    12 10 Отговор
    Пасьолството активира товарищ Баева, запозната в детайли със ситуацията в Матушката и ! Що водещата не я пита как коментира отвличанията на деца и бомбандировките на болници, училища и блокове от крепостните, няма обяснение!
  • 4 Ей на

    8 5 Отговор
    Още един експерт.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Софийски

    12 7 Отговор
    Изтръпна ли ти искре русосифилистичната душица ;) това ви чака, колкото и да баеш.
  • 7 разгеле!

    10 7 Отговор
    Активираха и Баева.И как ги разбира нещата на 70 години.Все едно е завършила Генерал щабната академия.
  • 8 Анализатор

    8 8 Отговор
    Но завърши безславно, за съжаление..
    А можеше да офраскат Путлер...
    Сега щяхме да гледаме мумията му в мавзолея, но за съжаление я гледаме по тв.
  • 9 Уса

    8 3 Отговор
    Медиите сте се превърнали в кафене клюкарница.Освен лични мнения на предозирани рядко поглеждате към истинските новини нито пък ви разрешават да мислите чиста демонкрация
  • 10 явер

    9 7 Отговор
    Тази съм я служал поне една дозина пъти в История.бг и се чудя как е завършила висше образование, а над всичкото отгоре професор. Много проста и наивна жена, въобще история и политика са далече от нея. Като я гледам и над тенджерите да работи не става, просто грешка на природата.
  • 11 Уса

    6 5 Отговор
    Американците си наричат демокрацията "хипокраси"а вие соросоидите игаза си давате за по-неуспешния експеримент от комунизма дори
  • 12 АРЕС

    6 6 Отговор
    Айдееее и тоя кукумицин,тоя чируз и той компетентен,скрии се бе бабиер соросо.....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 СЕВЕРОЗАПАДА

    7 6 Отговор
    Еййй, много умн тази купена козичка, бе! Как изведнъж й просветна и вече знае всичко - как и защо е станало. След като е такава умница защо тези глупотевини не ги каза по-рано? Може би е била заета със защита на професорската си дисертация!?
  • 15 Тая Баева

    7 2 Отговор
    Оная Скабаева.....Въри ги разбери коя коя е
  • 16 Герчо

    4 1 Отговор
    В Б-Я ИМА НАЙ МНОГО ПРОФЕСОРИ ПРЪКНА ЛИ СЕ ПО ВРЕМЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА И РАЗБИРАЧИ ПО ВСИЧКО И ХУБАВИ ПЕНСИЙКИ ЩЕ ВЗЕМАТ БЕЗ ДА СА ДАЛИ НЕЩО НА ОБЩЕСТВОТО.