Last news in Fakti

31 Август, 2023 15:29 2 520 10

Дали ще се стигне до некоалиция ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС на местно ниво? Атанас Радев пред ФАКТИ (ВИДЕО)

  • радев-
  • герб-
  • пп-
  • избори-
  • местни-
  • президент-
  • атанас

Основно битката между ПП и ГЕРБ ще бъде в по-големите градове, казва политологът

Дали ще се стигне до некоалиция ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС на местно ниво? Атанас Радев пред ФАКТИ (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Няма ясно разписано споразумение, което да гарантира какви са ангажиментите на двете страни в управляващата некоалиция. В разгара на кампанията, която предстои преди местния вот, управляващите от „сглобката“ са в състояние на конкуренция помежду си по отношение на местно ниво и съответно тяхното представяне в конкретни общини. Основно битката между ПП и ГЕРБ ще бъде в по-големите градове, защото в тях партиите имат някакво по-голямо представителство. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ политологът Атанас Радев.

„В този ред на мисли, ако ПП са успели да създадат някакви структури, защото те нямат структури в по-малките населени места, а ГЕРБ имат, то ПП ще разчитат на някакви координатори и неформални групи, които да движат кампанията им. Ще се опитат това да им даде някакъв тласък на местно ниво, за да реализират своя потенциал в местните общности. Но трябва да подчертаем, че в местните общности е изключително важно кои са личностите, които са издигнати. Когато се вадят кандидати от партиите, те търсят хора, които са разпознаваеми лица и с това оказват своята тежест. Хората по места не приемат наложени от партиите фигури“, добави политологът.

„Но ще има ли дублиране на вота по места? Всъщност, коалиционната формула, която имаме на национално ниво, може да се пренесе и на местно ниво. Интересна ще е и ролята на ДБ, защото те има хора по места. Тук въпросът е какво ще бъде представителството. Ако си представим хипотезата, че имаме доминация на едната или другата от основните коалиции, това ще заздрави ли управлението? Дали ще се стигне до некоалиция ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС на местно ниво? Ако се стигне, то това може да даде възможност за предоговаряне на позиционирането на кабинета и да се стигне до някакви рокади. Ако едната от двете коалиции има някакъв вид доминация, предвид тестът на доверие по места, можем да видим кадрови промени по министерства и на министри. Но това ще доведе до конфликт. Това сме го виждали назад във времето по отношение смяната на един кабинет с друг. И съответно това се превръща в битка между старите и новите, но в случая старите са в лицето на служебния кабинет и президента, а точно това ги вкарва управляващите в този разговор между институциите. Тук конфликтът с президента Радев е явен, предвид и тази знаменита реч на Шипка, на която историята ще даде оценка, в която се говори за ново политическо движение“, каза още гостът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123456

    7 1 Отговор
    Ааааа, политикът 4-ти курс Политология , на някакъв стаж ли е в телевизията ....
  • 2 нннн

    11 1 Отговор
    Каква битка! Младите се обичат, взеха се, от една паница сърбат, в едно легло спят(на ротационен принцип). Ще се разберат.... Пък и съществена разлика в партиите на Сглобката няма. Гласуваш за ППДБ - получаваш ГЕРБ; и обратното. Винаги с ДПС отзаде!
  • 3 ДЪРТ

    7 0 Отговор
    СЕГА И С ГЯВОЛА ЩЕ СЕ СЪЕЩАТ САМО ДА СА НА ВЛАСТ НЯМА ЛАБАВО И ПО СЪВЕСТ!
  • 4 🤣🤣🤣

    4 0 Отговор
    С тази некоалиция се излагате вече тотално 😆
  • 5 Никой

    2 0 Отговор
    Аз пък викам, че на Баце ще му свършат седмиците и осмиците и ще трябва да даде девятката.
    С други думи Козяк вярват, че го държат чрез Божков и той няма да развали заверата с ПП-ДБ.
    Той вярва, че може да държи цялата си партия за заложник на собствената си кожа, а ПП-ДБ вярват, че каквото кажат Козяк - това е.
    Стабилна ситуация, изпълнена с вяра.
    Шахматисти...само дето Баце е белотаджия.
  • 6 Нещо много ке...еши

    1 2 Отговор
    с жълто около зурл..ите ги пускате всекидневно, или паролата е крадев????
  • 7 Кочо

    3 0 Отговор
    Ангажиментите на небългарските партии ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС са да изпълняват заповедите на САЩ, да превърнат България във фронтова територия, населяващите я да бъдат използвани за разходен материал за интересите на англосаксонците, да въведат третия пол чрез приемането на Истанбулската конвенция, да легализират смяната на пола при децата, да подменят историята на България и да заличат родовата памет на българите, да превърнат младото поколение на страната в лесно манипурируеми функционално неграмотни участници в походи на гордостта, най-безсрамно да лъжат и крадат избирателите си с идеята, че господарите им са ги оставили безнаказано да вършат това стига да изпълняват заповедите и интересите на хегемона! Тези хора няма да съградят нищо, няма да оставят камък върху камък? Ще разрушат държавата напълно понеже имат само една ценност, пари, много пари, лесно накрадени пари в името на което са дошли и на власт! Истински термити оставяйки след себе си само разруха! Но термитите са убедени, че народ който в слепотата си вярва на жалките им лъжи заслужава именно това, да бъде краден, лъган и мамен!
  • 8 Фон Браун

    0 0 Отговор
    Отвратителна и продажна ОПГ.Трябва нов 14 юлий 1934г.
  • 9 Сандо

    0 0 Отговор
    От ДБ и ПП само некоалиция мога да очаквам
  • 10 Живка

    0 0 Отговор
    ДБ само говорят пълни глупости. Обещават какво ли не, а накрая подхлъзват всеки. Така направиха със Слави, така направиха и с Кирчо, така направиха и с Бойко преди години. Да не би да сте забравили, че ДБ е бившият реформаторски блок, който крепеше ГЕРБ един мандат на власт? Да не би да забравихте и че Христо Иванов беше правосъден министър в онова правителство?