Last news in Fakti

5 Декември, 2023 17:04 1 594 7

Георги Георгиев пред ФАКТИ: Фактическата работа по отношение на договорите за "Хемус" беше свършена в 45-то НС (ВИДЕО)

  • георги георгиев-
  • фактическа работа-
  • договори-
  • магистрала хемус-
  • 45-народно събрание

От тогава до ден днешен, това са две години и половина, в които нито един министър не предприема съществени действия, за да може да се прекратят тези нередности и да може да стартира истинското изграждане на "Хемус", казва бившият зам.-председател на антикорупционната комисия в парламента 

Георги Георгиев пред ФАКТИ: Фактическата работа по отношение на договорите за "Хемус" беше свършена в 45-то НС (ВИДЕО) - 1
Снимка: ФАКТИ

Ако трябва да върна темата на ниво антикорупционна комисия, всъщност трябва да я върна още в 45-ия парламент, което беше април, май месец, 2021 г. Тогава беше моментът, в който ние изяснихме тези нередности в сключените договори по изграждането на магистрала "Хемус". Андрей Цеков работеше във финансовото министерство в 47-я парламент, като заместник-министър, който беше свързан точно с работата с Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Дори беше част от една експертна комисия, във връзка с решение на НС, което след това Конституционният съд обяви за противоконституционно. Но фактическата работа по отношение на това какви са договорите за "Хемус", беше свършена в 45-то Народно събрание. От тогава до ден днешен, това са две години и половина, в които нито един министър не предприема съществени действия, за да може да се прекратят тези нередности и да може да стартира истинското изграждане на "Хемус".
Само да припомним, че "Хемус" е ключова магистрала за България. И аз тук започвам да поставям въпроса - толкова дълго време дали настина искат да се строи "Хемус" или просто говорят, че искат. А с действията си показват точно обратното.
Това каза в студиото на ФАКТИ пред Лили Маринкова Георги Георгиев- бивш зам.-председател на антикорупционната комисия в парламента. Той беше и депутат от ПП и преди това от ИТН. Повод за неговия коментар е изказване на сегашния регионален министър Андрей Цеков как ще продължи работата по магистрала "Хемус" и по-скоро какви договори се сключват.

Георги Георгиев продължи по темата още:
Първи, втори и трети лот от магистрала "Хемус", която е девет лота, имат разрешение за строеж. Преди година и половина в Комисията по регионална политика, когато обсъждахме т.нар. незаконно строителство в лот 4 и лот 5, тогава стана ясно, че не е отишъл един строител и да почне да си строи както му хрумне. А всъщност на строителите са били дадени разработени инвестиционни проекти, които обаче не са били съгласувани докрай. Да, не е имало разрешение за строеж, както е пълната процедура по Закона за устройство на територията. Но е имало проекти, на чиято база е извършвано строителството в лот 4 и лот 5. И тогава, преди година и половина ни беше казано, че тези проекти всеки момент ще бъдат съгласувани. И трябваше тази година и 2024 година да бъдат издадени разрешения за строеж- вече и за лотове 4 и 5.
Планираните суми в бюджета, които са за догодина за магистрала "Хемус", и то на база изказвания, тъй като така и не става ясно в конкретика, са от 200 до 300 милиона. Което беше заявено публично. В същото време беше казано, че един линеен километър магистрала с индексираните цени е 20 милиона лева. Е, ако разделим 200 милиона на 20, това са 10 линейни километра. И 300 милиона да ги разделим на 20 милиона- това са 15. При положение, че имаме 3 лога с разрешение за строеж, и още два готови- на база това, което преди година и половина ни беше казано, това значи, че всъщност фронт има за строителство, но не се дават парите да се строи.

Още от коментара на Георги Георгиев - вижте във ВИДЕОТО


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 питам

    3 0 Отговор
    А защо не кажете какво стана с изтеглените кеш 62 милиона от банка !! Защо всичко се скри и покри !!

    Коментиран от #4

  • 2 СЗО

    5 0 Отговор
    Ала- бала е цялата работа. Да вземете да кандидатствате за рекорд на Гинес за най- бавно построена/недостроена магистрала.....може и да спечелите някой лев от наградата.
  • 3 Рамбо първа кръв

    1 2 Отговор
    Пука му на жужето, рашисти за ликвидиране бол.
  • 4 12344321

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "питам":

    Щото си ги поделиха както си му е реда 😉
  • 5 Кирче и

    2 0 Отговор
    Корче щяха да строят в завод в Ловеч ама явно не им е изгодно.
    Каква е причината ......там някой дърпа конците и те си делят парите.
    Всичко е такава шашма че просто......
  • 6 Левият та.ак на Трактора

    1 0 Отговор
    Осиротя и се чуди как да не бъде забравен и напълно изхвърлен
  • 7 Тоя ГУСВ мулю

    1 0 Отговор
    кво разбира от магистрали и строителство???