Last news in Fakti

9 Януари, 2024 15:47 1 848 10

Демерджиев пред ФАКТИ: Ако това, с мигрантския натиск беше вярно, Австрия нямаше да промени позицията си (ВИДЕО)

  • иван демерджиев-
  • австрия-
  • мигрантски натиск-
  • позиция-
  • промяна

По мое време ние поискахме от Европол, от ЕК възможност да се създаде един единен център, който да се бори с международните престъпни групи, отговорни за трафик на мигранти. Този център щеше да бъде с участието на полицейски служители от всички държави членки, а и от други държави в Европа, визирам Турция, визирам Сърбия, които не са членки на съюза. Това се одобри, коментира още бившият МВР- министър

Демерджиев пред ФАКТИ: Ако това, с мигрантския натиск беше вярно, Австрия нямаше да промени позицията си (ВИДЕО) - 1
Снимка: ФАКТИ

Смисълът на изказването ми е да се селектират внимателно хората, които застават на най-високите позиции в МВР. Аз последните месеци алармирам, че има проблеми в кадровата политика на МВР, че безпринципно се сменят директори, че се слагат други, част от които има доста притеснителни данни за тях. И това нещо ескалира, ескалира, ескалира. Когато се допуска един подобен човек до толкова висока позиция в МВР, това практически е втората най-висока професионална позиция, това е много лош знак към служителите и обществото. А що се касае до реакцията на МВР, не съм очаквал да е точно такава. Добре ме познават и хората в МВР, предполагам, че добре ме познават и медиите. Аз не съм от хората, които говорят нещо и не стоят зад думите си. Не си спомням случай, в който думите ми да не са се потвърждавали. Аз на мястото на ръководството на МВР внимателно бих проверил тази информация. Вярвам,че поне министърът със сигурност е запознат с тази информация. Вместо да реагирам по този начин, бих направил необходимото да проверя дари не см допуснал грешка с това кадрово назначение.
Това коментира в студиото на ФАКТИ пред Лили Маринкова адвокат Иван Демерджиев, бивш вътрешен министър по повод казаното от него, че има сигнал за корупция, свързан със зам.-главния секретар на МВР Димитър Кангалджиев и сведения че той е замесен в трафик на мигранти. Последният обяви, че ще си търси правата след думите на Демерджиев в съда. Ето и още от разговора с бившия вътрешен министър:

Аз не се позовавам на партньорски служби, разказах как се стигна до тази информация. Тогава двама депутати от ГЕРБ, бивши министри, поставиха въпроса дали нямам данни за заместник- директор на главна дирекция, който да е замесен в такива практики. За мен е изключително странно, че тези двама бивши министри и сега депутати мълчат и нищо не казват по темата. Той не беше мое назначение, аз го заварих там. Аз дори не се усъмних и не знаех за кой човек те говорят в първия момент. Помислих, че става въпрос за ръководни кадри и служители в "Гранична полиция". Даже дадох обяснение, че там съм сменил директора, че съм сменил редица от ръководните кадри. Тогава отговорът беше ,че не става въпрос за "Гранична полиция", но не се уточни за кого иде реч. Аз поех ангажимент и проверих тази информация. Проблемът е, че тази информация не беше достатъчно за нещо повече като действие от моя страна. Но имаше налична оперативна информация такава.
Аз това ще го докажа както е необходимо. Хората, които по някакъв начин имат отношение към този случай, много добре знаят, че казвам истината. Не са първите хора, които са твърдели, че ще ме съдят. Досега нямам случай някой да ме е осъдил за това, че лъжа.

По мое време ние поискахме от Европол, от ЕК възможност да се създаде един единен център, който да се бори с международните престъпни групи, отговорни за трафик на мигранти. Този център щеше да бъде с участието на полицейски служители от всички държави членки, а и от други държави в Европа, визирам Турция, визирам Сърбия, които не са членки на съюза. Това се одобри. Този център означава едно звено, една екшън група, която е разположена в България. Идеята се възприе от Европол, от Комисията. Ние обединихме българските служби и направихме едно звено межди МВР и останалите служби. Поканихме и представител на Европол. След моето напускане не ми е известно групата да се е развила и да работи.
Винаги сме апелирали "Фронтекс" да присъства повече на българската граница. Но силите на "Фронтекс " не могат да обезпечат защита на границата сами по себе си.
Нима не ни злепоставя това, че ние твърдим, че миграционният натиск намалява, а в същото време мигрантските центрове в България са пълни. Когато вътрешният министър твърди, че е намалял мигрантският натиск, Сърбия сега, декември месец, осигурява допълнителни сили по българската граница и по границата с Република Северна Македония, като твърди, че повече мигранти навлизат там. Е, как се получава това нещо? Ако това нещо с мигрантския натиск беше вярно и България се справя по-добре, както аз бих искал, с опазването на външната граница, Австрия нямаше да промени позицията си.
Австрия беше поела ясен ангажимент, че ако тенденцията за справянето с мигрантския натиск се запази и се види, че мерките, които прилагаме, работят, тя е готова още в средата на октомври да вдигне ветото си.

Какво каза още Иван Демерджиев за Шенген- частичен или пълен, полицейското насилие у нас, политическата обстановка, корупционните моменти с двойното гражданство- Подробности във Видеото


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 прав е разбира се

    7 1 Отговор
    трафикантите изграждат мрежи , стрелят , вкарват микробуси да заблудят пътна и гранична полиция . разполагат с пари . когато не става с просия дават 1000 лв на някой да им закара . схемаджии и опасни хора .
  • 2 Акула

    10 1 Отговор
    Границата ни е разграден двор
  • 3 Ама

    6 6 Отговор
    той почнал да интерпретира и решенията на Австрия , както му изнася ! Не е сериозно !
  • 4 хххх

    4 7 Отговор
    Демерджия, пак си прекалил с пърцуцата и си отишъл да лъжеш...

    Коментиран от #8

  • 5 ЕвроСтат

    4 1 Отговор
    Абсолиутно е прав: Ще ни пратят десетки хиляди незаконни, неграмотни мигранти. Четете внимателно:

    Аз не намерих данни от ЕвроСтат за 2023 г,
    Но за 2022 година в ЕС пристигнали 3.4 Млн легални имигранти и 330 хиляди незаконни такива.

    Ако се приложи Дъблинското съглашение и взимайки 2-та процента, (посочени в настоящия сайт на 6.01.2024) регистрирани в България, ще ни върнат потенциално:

    3.4 млн х 0.02 = 68 000 законни и
    330 000 х 0.02 = 6600 нелегани САМО за 2022 г.
    6600 сравненте докладваните в медиите данни 6000 души.

    Уножете за 5 или10 години. Направете извода.
  • 6 Тези Мигранти, които катастофират и

    4 0 Отговор
    Тези които минават без проблемно не може да се случва без Чадър и координация от някой висш служител на МВР!? Случайности няма!! Някой приборат голями пари от Мигрантите!!
  • 7 До 6 Някой прибират

    3 0 Отговор
    Някой Прибират
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.