Last news in Fakti

12 Март, 2024 15:12 3 079 23

Искра Баева пред ФАКТИ: Борисов - като един популистки лидер, усеща настроението на хората и реагира спрямо него (ВИДЕО)

  • искра-
  • баева-
  • радев-
  • румен-
  • възраждане-
  • консултации-
  • бойко борисов

Инициативен комитет „Трети март“ изигра своята роля и конституционното мнозинство се отказа от намерението си да променя националния празник, казва историкът

Искра Баева пред ФАКТИ: Борисов - като един популистки лидер, усеща настроението на хората и реагира спрямо него (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Инициативен комитет „Трети март“ изигра своята роля и конституционното мнозинство се отказа от намерението си да променя националния празник. Подписка, евентуален референдум и управляващите усетиха, че ще бъдат малцинство – спрямо общественото настроение, и го оттеглиха от промените в Конституцията. Просто управляващите не са чувствителни към отношенията на хората. Бойко Борисов - като един популистки лидер, усеща настроението на хората и реагира спрямо него. Той ни управлява толкова дълго, че видяхме как често сменя позициите си с оглед обществената реакция. Когато реакцията е негативна, той се отказва от своя инициатива, или я предприема, ако съвпада. Така че ИК „Трети март“ свърши своята работа. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ историкът проф. Искра Баева.

„Колкото до приемането ни в еврозоната, интересна бе срещата на президента Радев с „Възраждане“. Държавният глава е заявявал няколко пъти на политиците, че еврото трябва да бъде въведено в България, защото така е записано в договора ни с ЕС. Така възникна и спорът с инициативата на „Възраждане“ за референдум. Първоначално те искаха да се запази левът, но после им обясниха, че това е записано в договора за притесняване на България към евросъюза и те редуцираха своите искания, променяйки въпроса за отлагане до еди коя си година. Също така Румен Радев няколко пъти е казвал, че България може да постигне пълноправно членство в Европейския съюз, когато стане и част от еврозоната“, добави гостът.

„Възраждане“ попитаха Радев защо не е насрочил референдум, след като в парламента не се съобразиха с подписите, събрани от партията, въпреки че те са достатъчно. Като цяло позицията на Костадин Костадинов е била винаги и навсякъде срещу, но къде беше разминаването с президента. Просто Радев му обясни, че Конституцията не му позволява да назначи референдум еднолично. Той е отправил послание към парламента да уважат тези толкова много подписи, но това не се е случило. Просто двамата се сблъскаха в интерпретацията на едно и също нещо“, добави тя.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    22 8 Отговор
    Баце ви докара Катуница в Софето.
  • 2 ИНЖ1

    18 20 Отговор
    Мила псевдо-професорке, ББ прави каквото му наредят от Москва. В традициите, завещани му от бай Тошо. Който не вярвя, да погледне Пътната карта за Путлеров поток.

    Коментиран от #5, #8

  • 3 Акула

    22 5 Отговор
    БМБ е Като ХАМЕЛЕОН
  • 4 провинциалист

    8 11 Отговор
    „Възраждане попитаха Радев защо не е насрочил референдум...“, "Радев му обясни, че Конституцията не му позволява да назначи референдум еднолично" - пълен цирк. А защо не го попитаха защо не ПРЕДЛОЖИ референдум? Чл. 10. (1) Предложение до Народното събрание за произвеждане на национален референдум може да бъде направено от: 2. Президента на Републиката;

    Коментиран от #14

  • 5 провинциалист

    14 12 Отговор

    До коментар #2 от "ИНЖ1":

    И защо сме в ЕС, а не в БРИКС?

    Коментиран от #7, #13

  • 6 Тома

    21 8 Отговор
    Тиквата е един много добър психолог като използва своята и хорската простотия да си върже зара в политиката.докато има 500 000 де били да гласуват за него няма да има надежда за народа

    Коментиран от #19

  • 7 ТрампЛин

    9 6 Отговор

    До коментар #5 от "провинциалист":

    Защото в Тухларната ходеха да бачкат само пандизчиите по време на развития цоциализъм!
  • 8 ТрампЛин

    16 8 Отговор

    До коментар #2 от "ИНЖ1":

    Аман от професори и академици от бай Тошово време! Хеле пък по истЕрия!
  • 9 Румен Решетников

    15 10 Отговор
    Още един четирихилядник ръси мозък...
  • 10 Тодор Правешки

    18 7 Отговор
    Другарката Баева да спре да защитава Десовия и да спре да пише учебници по история според вижданията на Масква!
  • 11 김참시오

    16 9 Отговор
    Комунистически скумрии! Проф. завършил във Франция, когато на българина не се позволяваше да си покаже носа в Европа? А познайте коя е тая! Гледането и слушането и е убийство на мозъчни клетки. А, и да не забравим - ЗМарт го спаси Бойко Борисов, не смешната инициатива. Ако се стигнеше до референдум и гласуване /което Борисов не позволи/ не беше ясен изхода. Стария комунист-евроатлантик още стиска партийния билет.
  • 12 Кирил

    14 4 Отговор
    Толупа нали ви казах...Аз съм прост и вие сте прости, ще се разберем
  • 13 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "провинциалист":

    Честния комунист винаги служи на двама господари! Поне - докато не се разчекне! А въпроса ти е рядко неумен - България става член на ЕС на 1 Януари 2007. Борисов е на власт за първи път от Юни 2009! Сам си отговори на въпросъ защо! Да не очакваш от него "преврат"?
  • 14 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    13 5 Отговор

    До коментар #4 от "провинциалист":

    А ако има друго виждане - различно от това на Възраждане? Или не може - за теб "обичам 3 Март" върви в пакет с "мразя ЕС"! Много сте първосигнални бе Другари!
  • 15 1944

    10 7 Отговор
    червените бабички възпитават ученици и студенти в духа на неукия и крадлив комунизъм. омитаме ги в матушката им и се оправяме.

    Коментиран от #18

  • 16 Жалки продажни копейки

    9 9 Отговор
    Последната седмица руската агентура и пропаганда пак активира "миротворците" за замразяване на войната, за да има време Путин да се превъоръжи и да удари по-силно. Китайският пратеник Хуей обикаля из Европа, Ердоган агитира за "мирни" преговори, маджарският селяк Орбан и американският клоун Тръмп съвместно агитират за замразяване на войната, даже папата развя белия байрак. Очаквано и нашите проруски дураци ги включиха в путинския хор.
    Накъде без Искра Баева. Кънчовци, кольовци и андейчовци също са се отчели.

    "Фирма на Мира Баджева, Кънчо Стойчев и Андрей Райчев в руски проект за обработка на общественото мнение. Руснаците сами са си написали какво искат да наложат като мнение в общестото.
    Отпускат 30 000 евро бюджет за заплати, наем на офис, уеб сайтове. - 150 000 евро за конференции - 486 000 евро на година за работата на организацията."
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 комунистче

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "1944":

    много лесна ти се струва задачката, ако беше толкова лесно, други да са го направили преди тебе
  • 19 До Томата-пудел не сресан

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тома":

    Ти от дебилите ли си или от народа?
  • 20 МВР сложиха нещото Борисов

    3 2 Отговор
    МВР/ДАНС му казват на Борисов(примитивно същество) какво да прави и после манипулират цялото общество, години наред с прийоми!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ддд

    1 3 Отговор
    А Искра Баева беше???????????
  • 23 Блогърките на Бориссов

    0 0 Отговор
    На мен г-жа Баева ме мъчи мисълта кой ще лансира в медиите българските блогърки и инфлуенсърки след като Борисов напусне след време политическия живот. Направо ми става мъчно за Мис силикон, за Алекс Богданска и за всички от Клуба. Ще останат без покровител и няма да има кой да им плаща силикона за бразилското дупе ,кой да им плаща екзотичните дестинации до Дубай и Малдивите. Прф. Денков е човек на науката , твърде скучен да се занимава с шоу бизнес, Киро е семеен типаж с три деца , а Василев е на другия бряг. Само Пеевски или Слави Трифонов, ако изобшо се задържи в политиката ,ще продължат щафетата !