Last news in Fakti

8 Март, 2016 11:58 1 406 1

Ердоган с нов удар по пресата

  • турция-
  • преса-
  • заман-
  • джихан-
  • ердоган-
  • медии-
  • реджеп тайип ердоган

Още една медия бе превзета от турското правителство

Само няколко дни след като пое контрола над опозиционния вестник "Заман", турското правителство сложи ръка и върху информационна агенция "Джихан", съобщи Ройтерс.

Късно в понеделник "Джихан" обяви на своя уебсайт, че истанбулски съд ще назначи трима синдици в управлението на агенцията.

Според изявление на агенцията, този ход има за цел да разшири репресиите срещу поддръжниците на намиращият се в САЩ мюсюлмански духовник Фетхуллах Гюлен, влиятелен враг на президента Реджеп Тайип Ердоган.

През последните две години турските власти започнаха редица съдебни процеси срещу привърженици на Гюлен.

Този правителствен ход накара международната общност да извърне поглед към свободата на пресата в Турция и бе обсъден на срещата на върха между ЕС и Анкара в понеделник.

Министърът на външните работи на Франция заяви, че решението да се възползват от контрола над в. "Заман", най-големия турски вестни, е "неприемливо" и застава срещу европейските ценности.

Турският вестник „Заман” беше превзет от правителството в Анкара в края на миналата седмица. Вчера стана ясно, че изданието планира да продължи да издава своята опозиционна версия в Германия. Главният редактор на медията Сюлейман Баг призна, че поддържането на независим курс ще бъде истинско предизвикателство, защото няма да разчитат на подкрепа от самата Турция. 

И агенция "Джихан" и вестник "Заман" са част от медийната компания "Feza Gazetecilik".

Ердоган обвини Гюлен в заговор за сваляне на правителството, чрез изграждане на мрежа от поддръжници в съдебната система, полицията и медиите. Гюлен, разбира се, отрича обвиненията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    1 1 Отговор
    Европейски съюз на кукуво лято.
Новини по държави: