Last news in Fakti

30 Октомври, 2016 13:22 2 861 8

Китай отново изрази позицията си: "Тайван никога не е бил държава"

  • тайван-
  • китай-
  • суверенитет-
  • автономност-
  • конфликт-
  • република-
  • международни отношения-
  • съвет по континентални въпроси-
  • разногласия-
  • диалог

За пореден път Пекин заяви, че Тайван е неделима част от територията му и не признава автономността и суверенитета му

Високопоставени държавни служители, отговарящи за отношенията между Тайван и Китай, изразиха своето недоволство и съжаление, след като от Китай отново бе заявено, че Тайван никога не е бил държава.

На редовната си пресконференция по-рано тази седмица Ан Феншан, говорител на Държавния съвет за отношенията с Тайван, заяви, че Тайван е неделима част от територията на Китай, която трябва да бъде върната, дори ако се налага да се прибегне до сила.

В отговор на това извление министър Чанг Сяо–йен заяви, че подобни твърдения са безпочвени.  „Ние сме абсолютно независима суверенна държава и неслучайно се наричаме Република Китай.“

От Съвета по континенталните въпроси (МАС) на свой ред също свикаха пресконференция и издадоха комунике, за да изразят съжалението си.  

„Република Китай е независима суверенна държава и има своя собствена конституция и национален лидер, избран от народа на страната. Изявлението на Китай няма да промени този факт, но ще нарани чувствата на 23 милиона тайванци и ще навреди на мирното и стабилно развитие на отношенията между двете страни“, заяви заместник-министърът и говорител на МАС. Той призова уреждането на разногласията да се осъществи чрез комуникация и диалог.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диди

    0 0 Отговор
    Става въпрос за Република Тайван,а защо пишете Република Катай?Не четете ли това което пишете госпожо Цветанова?

    Коментиран от #2

  • 2 Пояснявам

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Диди":

    Защото не съществува такова нещо като "Република Тайван", официалното име на държавата намираща се на о-в Тайван e Република Катай, това че по-често се използва просто името Тайван е поради това, че не всички други държави са признали Република Катай като независима държава от Китайската народна република и съответно да не дразнят по-големия Китай. Жалко е, че хората и в България са масово неграмотни ...
  • 3 кроко

    0 0 Отговор
    Ся ако Китай каже, че и Украйна никога не е била държава, хибрида десостоян нараво ще се поболее.
  • 4 Диди

    0 0 Отговор
    Тайван от 1948 година се ,,отделя,,ако мога да кажа от Народна Република Китай,понеже народа там не е одобрил политиката на Мао.Те си имат тяхно правителство и техни закони като самостоятелна държава.А НРКитай ги смятат като тяхна провинция.Как може да обиждаш че това е неграмотност?

    Коментиран от #5

  • 5 Д'Мин

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Диди":

    Видяхме те колко си компетентна в първия ти пост! Айде, не цапай виртуалното пространство с глупостите си.
  • 6 Диди

    0 0 Отговор
    Ти да не би за интелигентен да се мислиш.Всеки ден опяваш едно и също.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Диди":

    Ох, то при теб щото голямо разнообразие цари.....
  • 8 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Диди":

    Димитричке вземи та попрочети нещо различно от нпо лозунги и може да разбереш че в природата грее слънце и пеят птички.

    Виждаме колко си "компетентна по различни въпроси. Това че сащ са подклаждали сепаратизъм няма нищо общо с народа на Тайван. Поинформирай се как същия този народ нарича периода на хамериканската диктатура в Тайван.

    И вземи та научи и какъв статут са имали и имат в момента Крим и Севастопол. Научи кога и защо са били автономни области, ксой се е опитал да им отнеме автономността?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания