Last news in Fakti

30 Март, 2017 22:28 1 855 0

Цай Ин-уен на осмо място сред най-великите световните лидери

  • тайван-
  • проучване-
  • президент-
  • китай-
  • "консенсус 1992"-
  • един китай-
  • "единен китай"-
  • конфликти-
  • политика-
  • анкета-
  • запазване на статуквото

74 % от тайванците одобряват политиката за запазване на статуквото в пролива.

Цай Ин-уен на осмо място сред най-великите световните лидери - 1

Президентът на Република Китай Цай Ин-уен се нарежда на осмо място в класацията на най-великите световни лидери. Въпреки това, в родината й се срещат доста противоречиви мнения за нейната личност и политическите решения, които взема.

Това стана ясно от проучване, посветено именно на тази тема, резултатите от което сочат, че 70 на 100 от анкетираните лица в Тайван одобряват политиката на президента Цай Ин-уен за отношенията с Континентален Китай.

74 % от запитаните твърдят, че „одобряват политиката на „запазване на статуквото“ в пролива“ – курс поддържан от Цай, като 43 % от тях са на мнение, че това е жест на добра воля от страна на президента.

По отношение на настояването на Континентален Китай, че „Консенсус 1992“ трябва да бъде единствената основа за изграждане на взаимен диалог с Тайван, ситуацията е както следва: 67.8% заявяват „не мога да го приема“ и едва 25.3% са склонни да го приемат.

В допълнение 77.2% от анкетираните лица пък са на мнение, че Китай е недружелюбен към Тайван от встъпването в длъжност на Цай Ин-уен на 20 май 2016 г. Причината за това се търси именно в категоричния отказ на новия президент да признае и приеме „Консенсус 1992“, особено що се отнася до тълкуванията на понятието „един Китай“.

Лидерът на управляващата Демократическа прогресивна партия и директор на отдела, отговарящ за отношенията с Китай Чао Тиен-Лин заяви, че смесените чувства към Цай и ръководената от нея администрация се дължат главно на по-високите очаквания на гражданите на Тайван относно отношенията с Китай. Той направи своя коментар по време на пресконференцията за обявяване на резултатите от проведеното проучване.

„Скорошният арест на тайвански гражданин Лий Минг-Че, защитник на правата на човека, в провинцията Гуандун, отново силно ще подкопае вярата на тайванския народ в Китай“, заяви Чао.

Данните сочат още, че 42% от запитаните са доволни от Цай Ин-уен в ролята й на президент срещу 54%, които са на противоположното мнение. В същото време 48.5 % вярват в нея и в бъдещата й ефективност срещу 48.1%, чиито очаквания са песимистични.

Проучването бе проведено между 27 и 28 март, като участие в него взеха 1086 човека.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА