24 Август, 2017 23:00 1 108 4

Стотици българи ще учат във Великобритания

  • великобритания-
  • студенти-
  • образование
Стотици българи ще учат във Великобритания - 1
Снимка:Shutterstock

Над 550 български първокурсници, приети да учат от тази есен в университети във Великобритания, получиха ценни указания и пакети с документи за регистрация, настаняване и кредитиране на образованието им в Англия. Това съобщиха от международния проект "Световно образование", с който традиционно пътуват между 60 и 80 процента от българските студенти във Великобритания.

В София вчера се е състояла среща между българските първокурсници в британските университети, като на нея бъдещите колеги от един университет са се запознали още преди да отпътуват от България.

Учебната година в британските университети се открива между 15 септември и 7 октомври, докогато първокурсниците трябва да са свършили основни технически изисквания, за да започнат обучението си.

От тази есен българи ще се обучават в над 100 британски университети, като най-предпочитаните са Ковънтри /Coventry University/, за където ще отпътуват над 80 българи, 31 български студенти очаква лондонският Гринуич /University of Greenwich/, а над 20 българи ще посрещнат от тази есен елитните - Абърдийн /University of Aberdeen/, Ланкастър /Lancaster University/, университетът Уестминстър /University of Westminster/ и разположеният на брега на океана и предпочитан от българи - Портсмут /University of Portsmouth/.

Във Великобритания младежите са предпочели да изучават специалности като "Изкуства и дизайн", по която ще се обучават над 100 българи, "Международен бизнес мениджмънт", по която кандидатите са нараснали три пъти в сравнение с миналата година и са над 90. Предпочитани също от нашите първокурсници са специалностите "Компютърни науки", "Медии и комуникации", "Психология", "Политически науки", "Архитектура" и "Правни науки".

Според образователните консултанти интересът към образованието в Англия остава непроменен след Брекзит, тъй като условията за кандидатстване за българи все още не са променени. Британското правителство потвърди прием при същите условия и за новата 2018 г., поради което през тази есен се очаква "бум" на кандидатите за Острова, тъй като финансирането на обучението им там е гарантирано за пълния период на обучение. Очакванията са студентите, които са отлагали обучението си в Англия, също да кандидатстват, за да се възползват от сегашните условия за прием.

През последните пет години документи за обучение във Великобритания подават средно между 2150 и 2300 българи, от които между 1200 и 1500 са с успешен прием. От влизането си в ЕС до сега България е в "Топ 10" на европейските страни с най-голям брой студенти за Англия, като изпреварва страни с голямо население като Румъния и се нарежда заедно с Германия, Испания и Италия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 анонимко

    2 6 Отговор
    само скот може да отиде да учи в Великобритания и да набие 80 000 лв да слуша на лекциите изпразване на белите дробове.
    Я да си седят в България,хем обучението ще им е държавна поръчка
  • 2 onq s konq

    3 0 Отговор
    Май ти е трудно да направиш разлика между английска и българска дипломи.С оная всички врати са ти отворени за престижна и добре платена работа,докато ако се явиш и кандидатстваш на същите места с наша родна диплома,все едно държиш в ръцете си парче вестник/и то вчерашен/ и най-много да повикат охраната .Има и още нещо много важно,което пък съвсем не го мислиш и то е НЕВЕРОЯТНИЯТ СТУДЕНТСКИ ЖИВОТ там нямаш нищо общо с нашия ,качествения кръг от запознанства формиращи бъдещия мироглед на учещия и шансът да се намери съответната качествена половинка в живота.Пък ти пак си обяснявай кой-скот,кой-сват,кой на булката брат.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 МАК

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Абсолютно !!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: