Last news in Fakti

23 Юни, 2012 12:05 9 846 1

Катастрофа с чешки автобус, 8 загинаха (Обновена)

  • катастрофа-
  • автобус
Катастрофа с чешки автобус, 8 загинаха (Обновена) - 1
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Осем души загинаха при катастрофа с чешки автобус на магистралата А1 в централната част на Хърватия. Първоначално беше съобщено за 7 души, между които и дете. Осмата жертва на сутрешната катастрофа е намерена по-късно, съобщава хърватският „Сутрешен вестник”. Трима са тежко ранените и те са били превозени с хеликоптер до специализирана клиника в Загреб. Това потвърди пред чешките медии консулът в Сплит Павел Беднарж, предаде БНР от Прага.

Предполага се, че причината за катастрофата е заспиване на водача, тъй като по първоначална информация няма следи от спирачен път. Повече яснота се очаква да дадат и записите от камерите на магистралата. Вторият шофьор е оцелял след катастрофата и дава показания пред представители на хърватската полиция.

Автобусът е превозвал клиенти на туристическата агенция от град Бърно "Atlas Adria", специализирана в продажбите на почивки в Хърватия. В автобуса пътували 51 души по данни на чешкото Министерство на външните работи. По първоначални данни всички са чехи – предимно от Бърно и района, няколко души са от Прага. Те са пътували към Макарската ривиера. Става въпрос за индивидуални туристи, които е трябвало да пристигнат в събота сутрин в курорта Башка Вода и до автокъмпинга Башко Полье. Всички ранени са били превозени до близката болница в Госпич.

Катастрофата е станала около 3:50 ч. сутринта на основната магистрала А1 близо до тунела Кърпани, по която пътуват туристите към Далмация. Инцидентът е най-тежкият от 2003 г, когато при катастрофа с чешки автобус загинаха 20 души. Само на 15 км от мястото на катастрофата в събота, през септември 2008 г. се случи и най-трагичната катастрофа с автобус в чужбина със словашки граждани. Загинаха 14 словашки туристи, а ранените бяха 30.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 unknown

    1 0 Отговор
    Спите в леглата си ве , не по пътищата ! Как може тей да праят е :@ :@ :@
Новини по държави: