Last news in Fakti

28 Ноември, 2019 22:00 2 132 7

Цилиндърът на Хитлер - в еврейски музей

  • адолф хитлер-
  • хитлер-
  • търг-
  • цилиндър-
  • аушвиц-
  • израел

За да не попаднат в ръцете на неонацисти, ливански бизнесмен придоби няколко от личните вещи на Хитлер

Цилиндърът на Хитлер - в еврейски музей - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Сгъваемият цилиндър на Адолф Хитлер, посребрено луксозно издание на "Моята борба", принадлежало на райхсмаршал Херман Гьоринг, и коктейлната рокля на Ева Браун: продажбата на търг на предмети, притежавани навремето от високопоставени нацисти, породи множество критики - включително от страна на еврейски организации. Аукционът се проведе на 20 ноември недалеч от Мюнхен. Европейската еврейска асоциация (EJA) изрази опасението, че организирането на подобно наддаване във време, когато дясното насилие и антисемитските изявления зачестяват, може да бъде използвано от някои среди за пропаганда в "прослава на нацистите", както се изрази председателят на организацията равин Менахем Марголин.

За бъдещите поколения

"Да се махат веднъж завинаги", очевидно си е помислил и ливанският бизнесмен Абдала Чатила, който от години живее в Швейцария. Той получил по телефона оферти за разпродажбата на десет предмета, принадлежали на Хитлер, сред които цилиндъра за 50 000 евро, специалното издание на "Моята борба" за 130 000 евро, табакера и пишеща машина. "Целта ми бе тези предмети да не попаднат в грешни ръце", заяви Чатила пред "Билд Цайтунг". Той принципно искал да ги унищожи след придобиването им, но после решил да ги подари на евреите. "Те са пострадали най-много от Хитлер - олицетворението на дявола. Сега те да решават какво да правят с вещите. Мисля, че е важно те да бъдат запазени като спомен, за да могат бъдещите поколения да видят, че Хитлер наистина е съществувал."

Говорителка на "Керен Хайесод" - организация, която събира дарения за Израел, потвърди в понеделник, че ще приеме предметите. "Ще се отнасяме към тях много внимателно и ще решим какво да ги правим", заяви тя.

"Първокласен благороден жест"

Абдала Чатила би желал закупените вещи да бъдат изложени в музея на Холокоста "Яд Вашем" в Ерусалим - като "предупреждение към бъдещите поколения. Не трябва да се прави разлика между религиите, културите и цвета на кожата", посочи той. Самият бизнесмен не иска да притежава предметите - това били неща, които той никога не би докоснал. Преди да ги предаде на израелската фондация, все пак държи да бъде проверена тяхната автентичност. "Не бих искал в "Яд Вашем" да попаднат фалшификати", казва Чатила пред "Билд Цайтунг". "Ще платя едва когато произходът им бъде доказан недвусмислено", категоричен е той.

В Европейската еврейска асоциация са поразени от "щедростта и солидарността" на Чатила и хвалят неговия "първокласен благороден жест". Вълнуващо е, че все още има хора, на които цинизмът им е чужд, и които разбират, че тези предмети в никой случай не трябва да бъдат използвани за възвеличаване на нацисткото наследство, каза равин Менахем Марголин. По думите му, Чатила е дал със своя жест изключителен пример на целия свят, намесвайки се в "страховитата и отблъскваща търговия с нацистки реликви". От асоциацията са поканили бизнесмена да посети в края на януари Аушвиц. Там в рамките на посещение на сто евродепутати той трябва да бъде награден за голямата добрина, сторена на европейската еврейска общност.

Автор: Сузане Кордс


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 тра ла ла

    18 1 Отговор
    каква табакера като Адолф не е пушил и каква пишеща машина като дори книгата му е щракана от Хес , и честно казано не съм виждал нито една снимка на която да носи цилиндър ???? въобще не знам как би могъл някой да докаже че са именно негови

    Коментиран от #5

  • 4 Кой68

    15 0 Отговор
    Какво ли крият евреите още?Освен че развяват холокоста когато им е изгодно....
  • 5 Хаджи хаджи Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "тра ла ла":

    Реклама на ДОЙЧЕ зеле! Това с цилиндъра ми хареса! Но! ......! Лека нощ!
  • 6 Хасанов

    9 2 Отговор
    Слава на Хитлер
  • 7 Bubbles

    0 0 Отговор
    Като изключим че самия той е бил евреин, хвала му за опита да направи света по-добър,
Новини по държави: