Last news in Fakti

11 Юни, 2021 04:48 7 745 79

11 юни 1937 г. Червеният терор на Сталин срещу маршалите от армията

  • сталин-
  • ссср-
  • терор-
  • червена армия

Ако до 1937 г. репресиите са засягали отделни групи и обществени кръгове, то предмет на терора става цялото общество

11 юни 1937 г. Червеният терор на Сталин срещу маршалите от армията - 1
Снимка: Shutterstock

На 11 юни 1937 г. по нареждане на Йосиф Сталин е издадена смъртна присъда на маршал Михаил Тухачевски и други седмина висши военни. Те са осъдени по измислени обвинения в антисъветска дейност.

Делото срещу Тухачевски е част от процеса по обезглавяването на Червената армия, част от терора на Сталин срещу обществото в СССР.

Голямата чистка или "Големият терор" са политически репресии и гонения в Съветския съюз, дирижирани от Йосиф Сталин през 30-те години на миналия ХХ век с цел да консолидира управлението си в Съветския съюз, да централизира властта и да премахне всяка възможна съпротива на властта, независимо дали тя е реална или се симулира такава.

Някои автори описват тези репресии като „Съветския холокост“. В руската историография периодът на най-интензивните чистки (1937-1938), се нарича ежовщина на името на Николай Ежов, ръководител на съветската тайна полиция — НКВД.

Тайната заповед на НКВД под номер 00447 от 30 юли 1937 определя „лимитът на терора", т.е. общия брой на предвидените за арестуване във всички региони, разделени на различни категории. „Първа категория“ е включвала лица, които е трябвало веднага да бъдат разстреляни. Във „Втора категория“ влизат лица, които е било предвидено да бъдат осъдени на дълъг срок и изпратени в лагерите.

Големият терор взима 3 милиона директни жертви, т.е. чрез т. нар. „бързо унищожение на заподозрени", а в ГУЛАГ загиват още 7,5 милиона хора.

Държавният тероризъм е насочен най-вече към политически и военни лидери. Генерали от Червената армия са били убити, писатели, хора на изкуството и учени са били жертви на чистките, наред с обикновените граждани, заподозрени в поставяне под съмнение управлението на Сталин.

Ако до 1937 г. репресиите са засягали отделни групи и обществени кръгове, то предмет на терора става цялото общество.

По време на 470 дневния период на Големият терор в СССР са разстрелвани по 1600 души на ден, което прави средно по един човек на минута. Разстрелите продължават 15 месеца и 12 дни, без „почивен ден“, денем и нощем. Това пише Томаш Кижни – фотограф и журналист, който от години работи над албум за едно от най-жестоките сталински престъпления.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руса ще е с ки тайната

    7 11 Отговор
    ЛенинДжугашвили Джерджински Хитлер Бжежински
  • 2 Един

    42 34 Отговор
    Ето това са комунистите!!!
  • 3 Пешо

    36 26 Отговор
    Комунистически уродливости
  • 4 Пфу

    52 36 Отговор
    Статистиката е безжалостна.
    Йосиф Висарионович, е най-великият мениджър в историята на човечеството.
    .
    Статистиката също така показва, че по времето на Сталин в Русия има ТРИ пъти по-малко екзекутирани, от колкото в САЩ за същия период.

    Коментиран от #12

  • 5 Бачо Киро

    32 42 Отговор
    Османският башибозук ряпа да яде пред комуниста.
  • 6 Не на комунизма

    34 32 Отговор
    Естествено, че предпочитам България да е свободна, а не затворена. Защото знаем съдбата на хората в затворените страни, примерно С. Корея. Е, знам такива като вас искат пак да затворят България за да се чувстват пак като Кимчовци, а народа да е зомбиран и да подскача от радост на купичката ориз. Аз желая моята страна да е като Нидерландия, Дания..., страни където народа никога не е вкусал горчивия вкус на комунизма. Бългсрския народ заслужава да живее като тези хора европейци , свободно и щастливо, а не като севернокореец свит в ъгъла с купичка ориз в ръка и плачещи деца от глад около него.

    Коментиран от #17

  • 7 Само мнение

    58 36 Отговор
    Колкото и да не им харесва на някои мекерета , Сталин е знаел много добре какво прави , и защо го прави . Това е бил ангелът-хранител на Русия , горчиво лекарство в трудни времена . Взема една държава изостанала с десетки години, раздирана от вътрешни противоречия , с отворена рана от тежка гражданска война , каквато историята не познава . В края на неговото управление СССР е космическа и атомна държава , бреговете и мият морета и океани , Страховита военна сила . Неговите наследници не бяха на висотата на тази летва , постепенно пропиляха и затлачиха това което той им остави.

    Коментиран от #14

  • 8 NAZI

    57 21 Отговор
    Кажете нещо за 50-те милиона индианци, избити от културните колониалисти в Северна Америка през 16-ти век, оставете го чичо ви Джугашвили за малко.

    Коментиран от #13, #37

  • 9 Kcaniba

    21 30 Отговор
    Империята на злото!
  • 10 Рико

    7 24 Отговор
    -Защо сме зле-? Ами защото врагове има ,вътрешни и външни. За това е цялата касапница, за да не си задават хората въпроса -Защо сме зле-. И сега е същото, само че акцентът е навън - зле сме защото целият свят ни мрази, понеже сме велики. Едновременно и зле и ...велики. Това е руската логика.
  • 11 сравнение

    46 16 Отговор
    Терора на западния свят- сащ, англия, германия, франция, испания от 16 до 20 век срещу местното население в колониите е много по жесток и масов.

    Сега запада и нато продължават традицията с военна агресия и терор срещу суверенни държави- Ирак, Сърбия, Афганистан, Либия, Сирия и т.н.
    Хиляди избити с " хуманни бомби и оръжие".

    Последните две години западния свят бие и арестува мирни протестиращи срещу режимите на меркел, макрон в Берлин, Париж, в Амстердам, Каталуния, Италия.
    В сащ полицията разстреля жена в капитолия.
    биден се е обградил с полиция и военни в белия дом и капитолия да го пазят от любовта на американците.

    Коментиран от #34

  • 12 100

    16 16 Отговор

    До коментар #4 от "Пфу":

    Чудя се кой и как е водил статистика за СССР при Сталин. Ти вярваш ли на тази статистика?
  • 13 100

    11 23 Отговор

    До коментар #8 от "NAZI":

    50 милиона избити!? Я малко намали бояришника. Повечето индианци умират от болести, пренесени от белите. Отделно те си воюват помежду си.

    Коментиран от #18

  • 14 100

    31 30 Отговор

    До коментар #7 от "Само мнение":

    И какво е оставил Сталин? Мизерстващ и наплашен народ, оскотял и безправен. Какво го грее обикновения жител на СССР, че сграната му има космически и военни постижения, след като той живее като куче? На гол тумбак чифте пищови...

    Коментиран от #22

  • 15 Сандо

    29 8 Отговор
    Очаквам с нетърпение деня,в който ще започе да се обсъжда и осъжда Великата френска революция,която си прилича като две капки вода с Великата Октомврийска.Но надали ще го дочакам.И защо ли?Отговорът намерете сами.

    Коментиран от #45

  • 16 А пък

    20 14 Отговор
    Варварите още му строят паметници.
  • 17 Сандо

    28 7 Отговор

    До коментар #6 от "Не на комунизма":

    Я преброй от колко и по колко са изсмуквали тия държави-паразити,колко милиони човешки живота са в основата на това благосъстояние на тези мечтани от теб страни.И направи сравнение с България,цялата история на която е една непрекъсната битка да съществува на картата на света!

    Коментиран от #21

  • 18 Не бе.

    12 9 Отговор

    До коментар #13 от "100":

    Ако питаш Сидеров са поне 100 милиона избитите индианци.
  • 19 Ами не

    31 11 Отговор
    Незнам за тогава какъв е бил Сталин--( просто защото много се лъже за този период) но виждам едно--на днешният побъркан,джендъриски и мулти-култи свят му трябва нов Сталин-и това е безспорно...И още нещо-няма велика страна която да е постигнала успехи без терор-нито САЩ нито Франция нито Великобритания нито Русия....Друг е въпроса,защо постоянно ни натякват само за Сталин и СССР--???
  • 20 Ежко Бежко

    23 12 Отговор
    Сравняването на репресиите на Сталин с комунизма е като сравняването на испанската инквизиция с християнството. Стига сте плюли по комунизма. Комунизмът като идеология е най-хуманен от всички други мамбо джамбо. Друг е въпроса, че Сталин е действал не като сатрап, както някои го оприличават. Ситуацията е изисквала твърди мерки, които той не се е боял да извърши.

    Коментиран от #23

  • 21 Не на комунизма

    23 6 Отговор

    До коментар #17 от "Сандо":

    Ти кажи за Дания и Нидерландия.... Понеже те са много зли, а нашите са цветенца. Техните министри с колело отиват на работа, нашите с ескорт. Харесва ти на твой гръб твоите да живеят като царе, а на теб да обесняват, че видиш ли трябва да се живее бедно

    Коментиран от #25, #26, #27

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 именно

    9 6 Отговор

    До коментар #20 от "Ежко Бежко":

    И аз това им казвам. Сравнението на комунизма с взрива на Света Неделя, няма нищо общо с християнството. Какво като са взривили Божи храм, те са си хрисими
  • 24 Гошо

    8 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Това пише Томаш Кижни
    е те тоя Томаш най знае за "големия терор"

    Коментиран от #28

  • 25 Сандо

    10 2 Отговор

    До коментар #21 от "Не на комунизма":

    Как да ти го напиша по ясно и разбираемо?Погледни историята на тези страни,особено почитаната от теб Нидерландия!Само от тотото един човек може да забогатее за един ден.А една държава как забогатява?
  • 26 Госあ

    19 1 Отговор

    До коментар #21 от "Не на комунизма":

    Че точно в Нидерландия управляват социалисти, а Дания е пословично- социална. Не драги, там просто е истински соц.

    Коментиран от #29

  • 27 Гошо

    10 11 Отговор

    До коментар #21 от "Не на комунизма":

    Ходят с колело когато трябва да ги снимат, за да ги показват на такива абдали като теб ,е тогава ходят и пеша и с колело на работа може пътьом и някой сандвич да си купят от будка специално направена за случая

    Коментиран от #33

  • 28 Бкп

    8 9 Отговор

    До коментар #24 от "Гошо":

    Човекът е преровил и прочел два вагона книги, а ти имаш само съчиненията на Ленин и си пускаш напъните на Пусин за заспиване.
  • 29 Не на комунизма

    12 9 Отговор

    До коментар #26 от "Госあ":

    Какво общо има западния Соц с познатия наш Соц. Комунизъм В Дания примерно в лагери пращат хората без съд и присъда, държат народа си затворен и нямат право да напускат страната ли, има дефицит на храна ли, режим на тока ли, промиват мозъците от малки на децата ли..... Какво изобщо сравняваш нормална държава с комунистическа. Кажи поне една държава, поне една, която е комунистическа и народът й живее добре

    Коментиран от #32

  • 30 Софиянец

    9 13 Отговор
    Човеконенавистен режим, а Сталин е най-масовия убиец в историята на човечеството.
  • 31 Сандо

    21 9 Отговор
    Така наречените сталински репресии са изключително сложни за анализиране и разбиране.Разбира се за развихрилата се от 30 години ппропаганда,целяща очернянето на комунизма като идеология и на социалистическата система като практика,те са основа за обработка на стадото.Едно такова материалче е само част от пропагандата,а иначе дори и в дебели книги е трудно да се намери еднозначна оценка на тези събития.А според мен не е и необходимо.Впрочем с подобни чистки е пълна историята на света.Ето и един пример от българската история:Борис,за да наложи християнството унищожава напълно 57 болярски рода - предполагам разбирате какво значи напълно.
  • 32 Госあ

    10 10 Отговор

    До коментар #29 от "Не на комунизма":

    Това не е запад, а Север. Капиталистическия геноцид на запад е много по брутален от нашия соц.
  • 33 Не на комунизма

    9 7 Отговор

    До коментар #27 от "Гошо":

    Прав си. И ей така заради снимка са си подредили държавата, и заради едната снимка населението им живее добре, докато ти се бъхтиш да направиш богатия още по богат, докато цял свят ти се смее, че не си нищо повече от един работещ бедняк. Затова датчанин не иска в България за българска заплата, а българи много желаещи за датска заплата. Ако комунизма беше нещо добро щеше да посочиш поне една държава комунистическа, където народът живее добре. А не комунистически държави, където народът живее добре може да се посочат много

    Коментиран от #35, #36

  • 34 Диверсант

    14 5 Отговор

    До коментар #11 от "сравнение":

    Джордж Сорос и Бил Гейтц слагат в малкия си джоб Сталин
  • 35 Госあ

    11 7 Отговор

    До коментар #33 от "Не на комунизма":

    Дания, Норвегия, Швеция, Финландия, Нова Зеландия, Нидерландия. Япония и Южна Корея са по скоро фашистки по своему, но фашизма е ляв като цяло. В Китай крайно бедните са в пъти по малко отколкото в сащ по няколко официални доклади. И това при 1,3 млрд сравнени с 380млн у сащ. Как се изравнява стандарт на 1,3 млрд, имаш ли представа?!?

    Коментиран от #49

  • 36 Диверсант

    12 7 Отговор

    До коментар #33 от "Не на комунизма":

    Такива празни соросоидни кратуни май не сте научили още къде се е родила идеята за комунизма и къде са я изнесли за експеримент Също като така наречените ваксини

    Коментиран от #43

  • 37 Вперёд

    6 5 Отговор

    До коментар #8 от "NAZI":

    Сякаш има разлика между индианци и висши офицери и учени? Освен това Сталин е избивал собствения си народ.

    Коментиран от #40

  • 38 гочев

    11 4 Отговор
    Забележете Сталин избива само интелигентните и образовани кадри за да не му изстине мястото в това число и учени. Това подсказва защо в наши дни не могат да направят и една ютия.

    Коментиран от #41

  • 39 хааааааахаха

    11 5 Отговор
    Нищо подобно.Отново демагогия.Не Сталин е наредил и извършил чистката.Берия ,като английски агент- да не забравяме КОЙ позволи на ПОБЕДЕНА и ДЕМИЛИТАРИЗИРАНА Германия отново да стане военна сила-обезглавява армията,защото се готви втората световна война,ссрещу Русия-тогава СССР,но всички знаят,че основната сила е Русия.Ежов,Ягода-с рождено име Йехуда-правят тия золуми,и после Сталин ги екзекутира и тях,защото е разбрал истината.Маршал Рокосовски е изваден от затвора-остава с едно око и натрошени ребра...Но УСПЕШНО води поверените армии.А чак толкова хора не са убити.Пропаганда.Както и за многократно завишените цифри на екзекутирани в Аушвиц и прочие.ИСТИНСКИЯ холокост в СССР и масовите убийства са по времето на Ленин.Голодоморът и зверската разправа на НЕруските ръководители на ЧК над белогвардейци и казаци.

    Коментиран от #46

  • 40 алоооооо

    10 5 Отговор

    До коментар #37 от "Вперёд":

    Сталин е грузинец от еврейски произход.НЕ Е убивал нито едните вито другите,а основно руснаци и православни.

    Коментиран от #44, #48

  • 41 Диверсант

    1 3 Отговор

    До коментар #38 от "гочев":

    Ютиите ще ги правят аборигените, другите ще си ги купуват
  • 42 Доротея

    12 4 Отговор
    По същото време, в САЩ мафията ликвидира прогресивния човек Хю Грант, защото набираше скорост, щеше да стане президент и предотврати ВСВ! На 11 юни 1944 г. американските агресори убиха българският пилот подпоручик Иван Бонев след като е скочил с парашут. Хората го намират с разтворен парашут, но застрелян.
  • 43 Не на комунизма

    9 7 Отговор

    До коментар #36 от "Диверсант":

    Един умник не можа да посочи една комунистическа държава, където народът живее добре. Иначе комунизма бил добре. Да, добре е, за Кимчовците, а народа кучетата го яли. Затова само западната идеология, капиталистическата. Данъци за работещи високо, но гладни безработни няма. Държавата е майка, не мащеха.

    Коментиран от #70

  • 44 Ха Хи

    5 1 Отговор

    До коментар #40 от "алоооооо":

    А руснаците за индианци ли ги е смятал?
  • 45 Едни такива

    11 0 Отговор

    До коментар #15 от "Сандо":

    Денят идва. Не са малко хората,които знаят и разбраха,че извършителите и на холандската,английската,френската,младотоурската и двете руски революции се всеедн и исъщи хора - с едни такива широки носове и грозни уши.
  • 46 Доротея

    9 3 Отговор

    До коментар #39 от "хааааааахаха":

    Рокосовски не е останал с едно око, но е порядъчно малтретиран, избити са му 9 зъба и е възстановен малко преди войната, след като за него се застъпва Ворошилов, ако не греша, но се застъпва тогава, когато да се застъпиш за някого почти сигурно ставаш и ти обвинеям. Възстаовен е малко преди войната като к-р на 9 механизиран корпус и показва талант в първите трудни месеци. Превъзхождал е Жуков още от като курсанти кавалеристи и до момента на репресията кариерно. Но, се доказва и Сталин 3 пъти публично му се е извинявал и единствено към него и председателя на НС М.И. Калинин се е обръщал на име и презиме. Отнемат му като поляк освобождоването на Варшава и главната роля при превземането на Берлин, като на неговия фронт поставят Жуков. Парада на победата се командва от Рокосовски, приема от Жуков. Интелигентен военачалник, Жуков е грубиян и главоч.

    Коментиран от #51

  • 47 още

    6 3 Отговор
    Между 1930-1933г Сталин избива около 3,5 милиона украинци от така натечения "Гладомор"
  • 48 Търкалета

    10 3 Отговор

    До коментар #40 от "алоооооо":

    Глупости на търкалета. Сталин е отървал Русия от най-яростните якобинци на Болшевишката революция. Разчистил е основно троцкисти,меншевики,есери и остатъчните анархисти. Въобще не е случайно,че висшето ръководство но Съветска Русия - военно,политическо,икономическо,културно се е състояло предимно от евреи. Срещу Сталин вият днес евреите в Русия и по света и най-вече сороснята.

    Коментиран от #50

  • 49 ДаЗдраПерМа

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Госあ":

    много точно отбелязано, особенно Дания а историята пак си прави майтапи първо нацистите капитулираха а гарнизона на остров Bornholm продължаваше съпротива та трябваше съветите да правят десант и сега на Газпром до последно Дания не му даваше разрешително за тръбата да мине покрай този остров като за тази цел специално си измениха законите.
  • 50 само в раша

    3 9 Отговор

    До коментар #48 от "Търкалета":

    В коя нормална държева някой си проправя път в политиката чрез масови убийства на сънародници?

    Коментиран от #52

  • 51 Единствено

    6 4 Отговор

    До коментар #46 от "Доротея":

    На малко име Сталин се е обръщал единствено към маршал Шапошников - полковник от царската армия. Никога не му е повишавал тон. За Рокосовски се застъпва не Ворошилов,а Тимошенко. Темата за Жуков не ми се отваря, но той е човекът спрял немците пред Ленинград и Москва. Той е човекът провалил през 1941г. настъплението на немците към Царицин. Единствено Жуков е имал смелост да спори със Сталин....и да си носи оследствията от това. Заради скандала за Киев/Жуков постоянно е досаждал1 месец на Сталин да оотстъпят Киев защотонемците са застрашавали 1 млн.групиравка с обкръжение,както и става/. Жуков е понижен от Начални на ГЩ на командващ Резервния фронт.

    Коментиран от #53

  • 52 В революциите

    8 1 Отговор

    До коментар #50 от "само в раша":

    В Англия е било така. Кромуел на два пъти е изваждан от граба и скелетът му е обесван. САЩ ги има точно защото са основани от пуритани - активни участници в английската революция и после подгонени от кралската реставрация. Дане говорим за Френската революция - само якобинците избиват на 1 млн.французи,а колко са убитите въ Франция и Европа от 1789г. до 1815г.? На ангро ги изчисляват от 10 до 30 милиона - никойне ги е броил.
  • 53 ДаЗдраПерМа

    7 2 Отговор

    До коментар #51 от "Единствено":

    за Жуков войниците са консуматив, около град Ржев оставя над 700хил за три месеца. Сталин никога не е бил на фронта но един единствен път напуска Москва за да отиде до този град.

    Коментиран от #59

  • 54 Мечо Пух

    12 3 Отговор
    Много е лесно с днешна дата и от днешни позиции да се анализират минали събития. Днешните хора не знаят какви точно са били обстоятелствата в една страна, обкръжена от врагове, опитващи се да унищожат зараждащия се комунизъм, с цел да не се пренесе и в другите страни. Освен това Русия не е изминала естествения ход на историята. От съучастничество директно в социализъм как си го представяте, без да е минала през капитализъм. Едновременно се индустриализира и въоръжава като чака нападение отвън. Не оправдавам репресиите. Напротив. Но извънредна обстановка, иска и извънредни мерки.
  • 55 Мечо Пух

    4 0 Отговор
    "От крепостничество в социализъм". Извинете, явно тази дума е непозната за механичния редактор.
  • 56 Нирош

    9 1 Отговор
    Турците са избили повече хора от сталин.

    Коментиран от #61

  • 57 Генерал 🇧🇬

    12 2 Отговор
    Архивите отдавна са отворени включително за чужденци. Само че цифрите в тях са много по-различни от тия които евроатлантиците измислят. Подробна статистика на затворниците е дадена от Игорь Пыхалов( за който иска да провери). От нея се вижда че в периода 1921-1954 осъдените на смърт са 799.455, на лишаване от свобода са 2.634.397, на заточение 765.180, общо 4.199.032 души за период от 23 години. За никакви милиони на смърт не може да става дума,осъдените на смърт са под милион. Освен това детайлния преглед на документите показва че повечето затворници са били криминални престъпници, а делът „репресираните” е бил по-малко от 1/3. При това въпроса дали все пак „репресираните” не са извършили наистина противодържавно деяние не се разглежда въобще. По някаква безумна причина се считат за невинни. Данните сочат още и че смъртността в затворите (лагерите) е била ниска и се е движила в рамките около и най-често под 2%. Изключение правят годините 1942 и 1943 когато смъртността достига до 10% и дори 20%, но при ангажимента за западния фронт затворниците естествено са се оказали последна грижа. Така многомилионните масови сталински репресии се оказват един тотален пропаганден мит.
  • 58 Генерал 🇧🇬

    15 0 Отговор
    Като се говори за "сатрапа" Сталин,който е ликвидирал,чрез съд и присъда над 600 хиляди през периода 1931-39 година,защо не се споменава нищо за онези адски изчадия Ленин,Троцки,Свердлов,Зиновиев,Бела Кун,Землячка и др и др./,които за 5 години/от 1917 до 1922 година погубиха 8 милиона руснаци-без съд и присъда?И тези жертви са по-най-най-скромни изчисления.В някой изследвания,броят на жертвите е над 18 милиона човека.Само за пет години!
    Истината е,че Сталин изтребва до крак точно тази интернационална болшевишка пасмина!Затова е този рев,който се усилва от година на година.Били изтребили ''добрите''болшевики,''лениновата''гвардия...В сравнение с тях Сталин е като ангел небесен.Примерно с един Троцки/Лейба Бронштайн/,който искаше да превърне Русия в един огромен военизиран концлагер и да ''минимизира''населението до 30 милиона подбрани роби!
    Наполеон също е бил сатанизиран повече от 100 години като ''чудовището на Европа'',но никой не споменава,че той дойде на власт след едни юнаци,дето избиха милион и половина от собствения си народ.

    Коментиран от #63

  • 59 Фактите

    8 1 Отговор

    До коментар #53 от "ДаЗдраПерМа":

    Не познаваш фактите. Сраженията при Ржев се точат от края на 1941г. до началото на 1943г. когато немците сами се изтеглят за пестене на сили след поражението при Сталинград. Жуков ръководи операция "Марс"/25.11. - 16.12./ предназначена да отклони резервите на Вермахта от Сталинград към издатината при Ржев. Немците са заблудени и усилват групировката при Ржев с 12 дивизии и после при Сталинград нямат сили да деблокират Паулус. Майнщан се опитва със събранини пожар сили но успява само да се доближи на 30 км от Сталинград. В операция "Марс" руснаците дават 215 000 убити и ранени.

    Коментиран от #65

  • 60 12345

    2 10 Отговор
    Той тоя сина си не пожалил, вие очаквате чуждите да жали! Колил, бесил и депортирал в Гулаците на ред, без да му мигне окото!? Като същински комунист. Това им е в кръвта.
  • 61 12345

    1 3 Отговор

    До коментар #56 от "Нирош":

    Те ако бяха избили повече от Сталин и тебе нямаше да те има. Да пишеш наизустени глупости като папагал.
  • 62 ДаЗдраПерМа

    3 1 Отговор
    гледам пак претоплени "факти" същата снимка същия текст същата дата малко по друго заглавието ---голямата чистка на Сталин---2019,2020,2021
  • 63 Мммм да

    6 1 Отговор

    До коментар #58 от "Генерал 🇧🇬":

    Мммм..да трябва да се чете от различни източници,на няколко езика и да се сравнява. Създател и ръководител на Червената армия е Троцки и повечето и маршали и генерали са троцкисти,тоест шемети износители на Световна революция. В Коминтерна също е пълно с троцкисти.През януари 1930г. Тухачевски се тръшка и предлага проект, според който мирновременната численост на Червената Армия да е 260 стрелкови и кавалерийски дивизии, 50 артилерийски дивизии плюс тежка артилерия (докато по това време не е имало нито една артилерийска дивизия по света, а Германия по времето на Втората световна война създава само една такава – 18-а артилерийска ,225 картечни батальона ,40 хиляди бойни самолета и 50 хиляди танка. То надали в цялата ВСВ някой произвел 50 000 танка. Забележете....Индустриализацията току що е стартирала през 1929г.,задължително основнообразование е въведено през 1930г.,а създаването на инженерно-технически кадри тепърва предстои. Пълен волунтаризъм и Сталин ненапразно още тогава го е кръстил "червен милитарист". Архивите ги отвориха и стана ясно,че троцкистки заговор на маршалите е имало. При това Сталин не успява да ги изчисти всичките и затова Западният фронт през 1941г. рухва като картонена кула. Пак там генерал Власов с цялата си 2-ра ударна армия преминава на страната на немците.

    Коментиран от #66

  • 64 да бе да

    8 2 Отговор
    Пo врeмe нa 470 днeвния пeриoд нa Гoлeмият тeрoр в CCCР ca рaзcтрeлвaни пo 1600 души нa дeн, кoeтo прaви cрeднo пo eдин чoвeк нa минутa. Рaзcтрeлитe прoдължaвaт 15 мeceцa и 12 дни, бeз „пoчивeн дeн“, дeнeм и нoщeм.......Сега, това нещо хич не ми се вярва, просто е поредната плюнка срещу всичко руско! Ясно е, че Сталин е действал жестоко и безкомпромисно срещу много хора, но такива масови чистки с по 1600 разстреляни всеки ден в период на година и три месеца.......айде ся, намалете малко! Или за баланс разкажете за "прекрасното" отношение на краварите срещу всички останали, включително и в самите щати......Хич не се учудвам че "списвачът" е някакъв полски продажник на който са дали задачата да очерни максимално всичко дето е било и има в Русия.

    Коментиран от #71

  • 65 ДаЗдраПерМа

    2 1 Отговор

    До коментар #59 от "Фактите":

    фактите са некомпетентност и бруталност а методите за водене на военни действия с добре защитен противник престъпно лекомислени имат даже термин "шапкозакидателство"

    Коментиран от #68

  • 66 Генерал 🇧🇬

    2 1 Отговор

    До коментар #63 от "Мммм да":

    Не разбирам, какво общо има това с моя коментар !? Или Троцки и троцкистите създали Червената армия не могат да убиват руснаци.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Къш

    3 0 Отговор

    До коментар #65 от "ДаЗдраПерМа":

    Заклинания на шорошня и никакви аргументи. Къш.
  • 69 Отсрочка

    8 3 Отговор
    Западняците трябва краката на Сталин да мият в леген и....и водата да пият. Сталин беше формално болшевик но реално беше най-великият руски геополитик. При това не само,че разгроми нацизма,а най-вече ,че спаси западняците от Световната революция. Сталин изтрепа стадо откачени волунтаристични болшевишки,най-вече евреи, революционери, адепти на износа на Революцията по света. Ако не беше утепАл Троцки Перманентната революция щеше да тече и сега. Сталин им даде отсрочка близо 100 години,нооо...,сега няма нов Сталин и виждаме Перманентната революция запалена отново в САЩ и Западна Европа,точно по теориятя на марксизма,тоест в най-промишлените държави.
  • 70 Диверсант

    3 4 Отговор

    До коментар #43 от "Не на комунизма":

    От коя психиатрия те изпуснаха. В колко държави си ходил и живял
  • 71 ДаЗдраПерМа

    2 2 Отговор

    До коментар #64 от "да бе да":

    След Тухачевски цялото му семейство и роднини са репресирани общо 16 човека: майка му изселена, жена му разстреляна, дъщеря му пратена в детски дом, братята му разстреляни а жените им изселени или в лагери, четири сестри изселени или по лагерите а мъжете им разстреляни само една успява да си смени фамилията на Ростова и не я закачат изобщо.
  • 72 извод

    4 3 Отговор
    Кръвожадни същества са алкохолиците.
  • 73 Роза

    2 0 Отговор
    Лично за мен най-лошото нещо по време на сталинската епоха е масовото доносничество.Всеки,който ти е имал зъб, е можел да отиде и да те наклевети пред съответните органи,че си народен враг.Такива като Павлик Морозов,който предава баща си,са били издигани до ранг на национални герои.Тази атмосфера на страх и все да се озърташ пред кого говориш,я имаше и у нас по времето на соца.Но в онова,сталинското време, докато Йосиф Висарионович е бил още жив,е било невъобразимо по-страшно.От все сърце съм благодарна,че,ако не друго,в днешно време поне можеш да изкажеш свободно мнението си,без страх от репресии!
  • 74 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 2 Отговор
    Добре ретуширана фотка на грузинския циганин...Как е изглеждал в действителност 32 годишният Сталин, може да се види от неретушираната снимка към досието му от Бакинское Губернское Жандармское Управлеie.
  • 75 Христо Попов

    3 2 Отговор
    Пълни лъжи и измислици. Има издадени вече десетки книги в Русия, а някои са преведени на български(например книгите на Николай Стариков) , в които са извадени от архивите точните цифри за задържаните,осъдените, смъртните присъди,както и за смъртността в лагерите, по време на цялото управление на Сталин. Голяма част от осъдените по време на процесите от 1935-1940г. са приърженици и сънародници на Лейба Бронщайн (Троцки) и са извърщили истински геноцид над руския народ след октомрийския преврат до 1925 г.В съдебните архиви има всичко. За периода 1935-1940г. около 642 000 са всички издадени смъртни присъди.
  • 76 Кочан

    0 4 Отговор
    Абе като ги гледам как действат в 21век цял самолет откланят за да арестуват едно блогърче, нищо чудно да са утрепали милиони.
  • 77 Приликите и

    4 1 Отговор
    Лишените от свобода в САЩ и СССР като процент от населението за периода 1935-1945г. са напълно съпоставими. В СССР са с няколко десети от процента в повече. Каква все пак е разликата? В САЩ затворите са пълни с чернокожи,а лагерите за изолация с - японци. В СССР затворите и лагерите са пълни с меншевики,есери и троцкисти - предимно семити,тоест семитите вдигат много шум и вой.
  • 78 Ляв плюс

    0 2 Отговор
    Трябва да се признае, че Сталинизмът, де факто, унищожи Социализма - поне в Европа. Диктаторската система, сътворена от Сталин и с-ие, колабираше бавно. но сигурно след неговата смърт и никакви реформи не можаха да я излекуват.
  • 79 Ягуар

    4 0 Отговор
    Пълни глупости и пропаганда! Терорът в СССР от 20-те е дело на болшевиките-троцкисти, които са чужд елемент в СССР и са чужди и на руския народ. Тези хора са финансирани от чужбина и трябва да изпълнят външни поръчки. Чистките на Сталин от 37-ма година са насочени точно срещу тези троцкисти, опитващи се да вземат реванш, а не срещу руския народ! Не случайно Троцки бяга, но няма мърдане и за него, а малко след това Сталин разпуска и коминтерна. Самата коминтерна е инструмента на троцкистите за идеологията им "износ на революции" и няма нищо общо със СССР и руския народ. Не случайно съвременните троцкисти са пак финансирани от западни банки, като "модерният съвременен Троцки" е СОРОС със неговите фондацийки и революцийки по цял свят! Историята се повтаря.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания