Last news in Fakti

7 Юни, 2021 17:21 4 594 33

Откриха останки на 215 деца в Канада

  • католически интернат-
  • културен геноцид-
  • останки-
  • масов гроб-
  • коренно население

Според премиера на държавата това е "болезнено напомняне" за историята

Откриха останки на 215 деца в Канада - 1
Снимка: Shutterstock

Откриха останки на 215 деца под 3-годишна възраст в Канада. Костите на децата са били заровени на територията на католически интернат, намиращ се недалеч от градчето Камлупс.

Труповете са открити от специалисти със специален георадар, съобщава "Телеграф".

Това бе съобщено миналата седмица от местната общност на коренните жители. След намирането на останките премиерът на Канада Джъстин Трюдо пред медии е изразил загриженост, след него парламентът е запазил минута мълчание. За да се почете паметта на децата на стълбите на художествената галерия във Ванкувър, са били поставени 215 чифта детски обувки.

Сградата е бивш интернат, поддържан от местната католическа църква. Целта на съществуването на подобни интернати в Канада е била да се асимилират и християнизират децата на коренното население – местните индиански племена, предаде MamaMia.

Предполага се, че децата са живели именно в интерната на Камлупс, но как и защо са починали тепърва предстои да се разясни. Започналото разследване цели да установи самоличността на жертвите и да датира смъртта им. Местната индианска общност разчита на съдействието на съдебни лекари и историци в района, за да изясни обстоятелствата по случая. Това ще бъде трудна мисия, защото интернатът край Камлупс е функционирал твърде дълго – от края на 19 век, чак до края на 70-те години на 20 век, а смъртта на децата не е документирана никъде. Пазят се данни обаче, че още през 1910 година ръководството на интерната се е оплакало, че федералните власти не осигуряват достатъчно пари, за да „бъдат хранени пълноценно учениците“.

Индианският интернат край Камлупс е бил най-големият в цялата система на интернати в Канада, общо 139 на брой. Той отваря врати през 1890-та, администриран от местната католическа църква. В най-големия пик през 1950-а в интерната са настанени 500 деца. През 1969 година правителството поема ръководството на училището, а през 1978 то е затворено. Към момента в сградата има музей и обществена зона за културни и възпоменателни събития.

През 19 и 20 век канадските интернати са били задължителни за посещение за децата на местните общности.

Те са били управлявани от правителството и религиозните власти, като целта е била насила да се асимилира коренното население. Предполага се, че между 1863 и 1998 година, поне 150 000 деца от местните малцинствени общности са били насилствено отнети от родителите си и насила вкарвани в интернати, за да се християнизират.

На децата им е било забранено да говорят своя майчин език или да практикуват културните обичаи на общността си. Тормозът, изнасилванията и наказанията са били често срещани.

Официално се приема, че в системата на интернатите са починали 3200 деца, по-голямата част от тях от туберкулоза, но е възможно бройката да е много по-голяма. Според местен неправителствен проект са идентифицирани повече от 4100 деца, намерили смъртта си в системата на интернатите през годините. Новият масов гроб в Камлупс обаче показва колко трудно ще бъде да се установи с точност бройката.

След откритието на останките в Камлупс, правителството на министър-председателя Джъстин Трюдо призна, че наличието на подобни интернати в страната е „срамна“ част от колониалната политика, водена от Канада в миналото. В неделя знамената на всички федерални сгради бяха спуснати наполовина в памет на намерените деца.

„За да почетем 215-те деца, чийто живот е бил отнет в бившия интернат в Камлупс (Британска Колумбия), и всички деца от коренните народи, които никога не са се завърнали у дома, оцелелите и техните семейства, поисках (знамената на) Кулата на мира (в Отава) и на всички федерални сгради да бъдат спуснати наполовина“, написа Трюдо в Туитър.

За по-възрастните представители на местните общности насилието в интернатите не е тайна, защото те са ги посещавали в детството си.

Пред CNN Харви Маклауд си спомня, че е живял в интерната край Камлупс две години в края на 60-те. Той е насилствено записан в училището през 1966 година, заедно с някои свои братя и сестри.

„Насилието над мен беше физическо – да, сексуално – да, и през 1966-а аз бях човек, на когото не му се живееше повече. Това ме промени“, казва Маклауд, сравнявайки преживяната травма с тази на военнопленниците.

По думите му, училището е белязало поколения наред от местните жители.

„Седем от нас бяхме приети по едно и също време в същото училище, в което са били и майка ми, и баща ми. Нямаше избор, това беше изискване, такъв беше законът. И мога само да си представя как са се чувствали родителите ни, когато са ни пуснали там, знаейки какво са преживели те самите в това училище“, спомня си той.

Десетилетия наред Харви Маклауд и други негови познати от интерната са се чудили къде са изчезнали техни приятели и съученици.

„Понякога някои деца не се връщаха, ние се радвахме за тях, мислехме, че са избягали, без да знаем дали е така или какво се е случило“, казва Маклауд. „Обсъждали сме, че може и да са починали“.

При откриването на останките преди дни, Маклауд осъзнава ясно, че очевидно е бил „много силен като дете“ и че все още е силен, щом е жив и до днес, защото познава много хора, които не са успели да се преборят.

Местните общности обвиняват системата на интернатите за това, че цели поколения индианци страдат от социални проблеми като алкохолизъм, домашно насилие и сред тях има висок процент на самоубийства.

През 2008 година канадското правителство официално се извини на оцелелите от системата на интернатите в страната. През 2015-а анкетна комисия публикува доклад с детайли от наследството на този вид „образователна“ система. В доклада се признава за физическото, сексуално и емоционално насилие, преживяно от децата през десетилетията, включително и че децата в интернатите не са получавали адекватна медицинска грижа и някои са умирали преждевременно от болести като туберкулоза. През същата година анкетна комисия заключава, че индианските общности са били жертва на „културен геноцид“.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 висерьонович

    56 9 Отговор
    западни ценности

    Коментиран от #7, #11, #26

  • 2 Гост

    45 3 Отговор
    Лоша работа тез интернати. Ам ай напишете колко деца останаха сакати за цял живот и колко умряха като опитни зайчета от ваксините на Бил Гейтс. В Африка, в Азия. ?Стотин хиляди няколко стотин.

    Коментиран от #23, #31

  • 3 Стотелнберг

    34 0 Отговор
    Путин ще да е бил. Няма кой друг да е бил
  • 4 дада

    33 2 Отговор
    а дали не са изнасилвани и избивани умишлено ?
  • 5 Logik

    47 1 Отговор
    Нека Папата да коментира…
  • 6 123

    54 1 Отговор
    Геноцид над коренното население ,така налагат ДЕМОКРАЦИЯ И ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ .
  • 7 Госあ

    27 7 Отговор

    До коментар #1 от "висерьонович":

    Само ще добавя ХРИСТИЯНзападни ценности.

    Коментиран от #22

  • 8 Дамммм

    47 1 Отговор
    С всеки изминал ден се убеждавам,че уж"цивилизованият свят" е тотално варварски и маските все някога падат.Дори и диваците са защитавали децата си-в случая с нищо не се различават от ИД...
  • 9 гьонсурати

    39 0 Отговор
    И тук наглосаксите са били загрижени и са искали доброто на местните индианци...
  • 10 Галина колева

    35 0 Отговор
    Бог да прости дечица та... Вярвам, че в безкрайните ловни полета поне са щастливи... Стореното на коренното население е Позорно. Индианците казват,,.... за белия човек е достатъчно да каже, че съжалява и никакво чувство за вина. Този геноцид ще тегне върху поколения.
  • 11 Кую

    21 7 Отговор

    До коментар #1 от "висерьонович":

    Църквата е най-големият убиец.

    Коментиран от #14, #32

  • 12 ЧИТАТЕЛ

    20 0 Отговор
    В КНИГАТА ЗА СВОЯ ЖИВОТ МАХАТМА ГАНДИ ОПИСВА КАК НЕГОВ СЪСТУДЕНТ В ЛОНДОН МУ ПОДАРЯВА БИБЛИЯ И КАК Е БИЛ ПЛЕНЕН ОТ ЛИЧНОСТТА НА ИСУС.ТОЍ ОТИШЪЛ НА ЦЪРКВА НО БИЛ ПРИНУДЕН ДА НАПУСНЕ ПОНЕЖЕ Е ИНДИЕЦ,ТОВА СЕ ПОВТОРИЛО И ВЪВ ВЛАКА МАКАР,ЧЕ ИМАЛ БИЛЕТ И ТАКА ПРЕЗ ЦЯЛОТО МУ ОБУЧЕНИЕ БИЛ ВТОРА РЪКА ЧОВЕК.СЛЕД ГОДИНИ ПИШЕ:-БЯХ ПЛЕНЕН ОТ ДОБРОТАТА И ЛЮБОВТА НА ХРИСТОС И МИСЛЕХ ДА ГО СЛЕДВАМ,НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СЛЕД ТОВА СРЕЩНАХ ХРИСТИЯНИТЕ.КАК ПОСТЪПВАМЕ В МОМЕНТА С БЛИЖНИТЕ СИ,ДАЛИ ДРУГ НЕ ПИШЕ НЕГОВАТА КНИГА В МОМЕНТА?
  • 13 324

    26 0 Отговор
    Малииий, какви демократи, какви ценности! Заслужават си белите колонизатори и боя и атентатите.
  • 14 Абе точно

    27 5 Отговор

    До коментар #11 от "Кую":

    Донякъде си прав-но само католическата църква.В православието никога не е имало клади,инквизиция или кръстоносни походи.И точно в това е основната разлика между двете църкви...Православната вяра в основата си е човеколюбива към всички-без значение от каква народност и вяра си.А при католиците е точно обратното...-затова и сега католицизма пада в нео-либералната мрежа и Папата мие краката на емигрантите-а патриаршите продават католическите църкви на парче(в Холандия лично знам такъв случай-направиха църквата атракцион за скейбора).....

    Коментиран от #16

  • 15 Абе точно

    6 0 Отговор
    последна дума---скейборд...
  • 16 един от стадото

    4 5 Отговор

    До коментар #14 от "Абе точно":

    ..а богомилите
  • 17 111

    10 0 Отговор
    Сатенистите са убили децата за да извличат адренохром.
  • 18 Kcaniba

    15 0 Отговор
    честити ни евроатлантични ценности!!!!
    Това и нас ни чака, като колония нов тип
  • 19 Sassin

    12 1 Отговор
    Англосанксонци!Кво да очакваш,диваци!
  • 20 Sassin

    9 3 Отговор
    Кат се замисля,май запада вкл. Хитлер са затрили мнооого невинни души😕
  • 21 Sassin

    10 0 Отговор
    Мизерници!
  • 22 стоян

    5 8 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    До 7 ком -другарю -а какво ще коментираш за кумунистическите ценности на другаря ви сталин дето изтрепа 20 милиона руснаци по политически пречини от тия 20 милиона 6 милиона са украински селяни които не са давали земята си

    Коментиран от #29

  • 23 Николай

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Ам че сегашната ковид ваксинация на деца дето я започват с тез отрови няма ли и тя да е геноцид?след 100години ще пишат не няколко стотин, а милиони деца са били жертва на масовата ковид ваксинация. Да действаме сега.
  • 24 Ужас

    6 15 Отговор
    Че едно време детските ясли в СССР дето даваха децата от пеленачета и по цяла седмица там сами без майка без близък човек то какво е бре?

    Коментиран от #25

  • 25 жужетоЗе

    12 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ужас":

    сега разбрах соросидните от къде се пръкнахте.

    Коментиран от #30

  • 26 14 88

    5 11 Отговор

    До коментар #1 от "висерьонович":

    Що тогаша бегате на Запад бе руски кпути?

    Коментиран от #28

  • 27 14 88

    0 8 Отговор
    Няма как всички да оцеляват все някой трябва да умре.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 А белите

    9 1 Отговор

    До коментар #22 от "стоян":

    бащи в САЩ има няма към 90-100 млн индианци ,за роби да не говорим!
  • 30 Ужас

    5 5 Отговор

    До коментар #25 от "жужетоЗе":

    Точно. От комунистите.
  • 31 Домакин

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    А колко умни и цивилизовани европейски граждани останаха осакатени за винаги от ваксините за ковид19? Същата работа но организирана по модерен начин, за всяка група набелязана за жертва има точен подход.
  • 32 МАФИЯ НА ББ

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Кую":

    ЕХА КАТОЛИЦИТЕ ИЗЯЛИ 215 ДЕЦА ЗА ЗАКУСКА И ВЕЧЕРЯ. БОЙКО БОРИСОВ И ТОЙ ЯДЕ ЧОВЕШКО И Е КАНИБАЛ КРЪВОЛОК.
  • 33 ФЕН

    1 1 Отговор
    Това го има всяка точка на планетата през този период!!Руснаците разказаха играта на много народи и ги претопиха .Японците мачкаха исток .в Африка,Юж.Америка Европа , на всякъде има насилие доли е за територи,религя или чисто робство това е факт.Но хората еволюират !!!Затова нека се спазват закони и морал! И да се учим от миналото си !
Новини по държави: