Last news in Fakti

14 Юли, 2021 15:40 2 538 19

ООН взе решение против системния расизъм

  • системен расизъм-
  • джордж флойд-
  • оон-
  • човешки права

Това е първата подобна резолюция от страна на ООН, приета след убийството на Джордж Флойд

ООН взе решение против системния расизъм - 1
Снимка: Shutterstock

Вчера 47-та сесия на Съвета на ООН за човешките права прие резолюция против системния расизъм, предаде радио „Китай“.

В нея се осъждат всички форми расизъм и насилие от служителите на реда срещу африканци и африкански мигранти. В резолюцията се посочва, че убийството на Джордж Флойд в САЩ, което доведе до масови протести, е обърнало вниманието на хората към опасностите от расизма.

Резолюцията призовава също за създаването на специален механизъм с участието на международни експерти, който да насърчи реализирането на справедливост и премахването на влиянието от расизма.

Китайският постоянен представител в Женева Дзян Дуан заяви, че трагичната смърт на Джордж Флойд показва важността от разрешаването на проблема със системния расизъм както в САЩ, така и в останалата част на света света. Международната общност трябва да предприеме незабавно мерки и работи за постигането на консенсуса по този въпрос, за да бъдат защитени човешките права на африканци, африкански мигранти, хора с азиатски произход и коренното население в целия свят.

Това е първата подобна резолюция, приета от Съвета на ООН за човешките права, върху борбата срещу системния расизъм след убийството на Джордж Флойд.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бял

    36 1 Отговор
    Ами и аз исках да се разходя до Балтимор като бях в щатите , но ми казаха да не стъпвам там че може да ме заколят негрите
  • 2 Расизъм

    34 0 Отговор
    ООН да се застрелят, както и тия марксисти от черните животи...
    Расизъм има само и единствено в америка защото така лесно се контролират настроенията на тъмните кожни нюанси. Все пак там направиха герой рецидивист, престъпник и наркоман, който случайно умря от свръхдоза докато се съпротивлява при арест.
  • 3 БАЙ Х@Й ‼️

    25 0 Отговор
    "....В нея се осъждат всички форми расизъм и насилие от служителите на реда срещу африканци и африкански мигранти..." - та този с досие по-дълго от 10метрова рулетка африканец ли е, мигрант ли е или роден в САЩ?????
  • 4 да попитам

    19 1 Отговор
    ООН и радио „Китай“, нещо за уйгурите?
  • 5 Ми че то

    28 0 Отговор
    ООН са най-големите расисти
  • 6 А ми

    16 0 Отговор
    Репресиите срещу китайските християни и други религиозни общности?
  • 7 боил

    22 0 Отговор
    Ако всеки цвят си стоеше в държавите си , расисъм нямаше да има. Щеше да има само делегации , размяна на специалисти , туристи и щяха да бъдат посрещани с уважение като ГОСТИ . Тия , като мешат нациите , така става .
  • 8 pbdan

    15 1 Отговор
    В Африка по традиция при война между две плeмeнa - кoeтo пoбeди убивa другoтo дo крaк. Aфрoaмeрикaнцитe дeтo нaй-мнoгo плaчaт oт "рacизмa" cрeщу тях, ca прoдaвaни в рoбcтвo пo cъщия мeхaнизъм - плeмeтo пoбeдитeл прoдaвa пoбeдeнитe нa бeлитe. Eврoпeйцитe ca ги взeмaли зaщoтo тaкa или инaчe ca щяли дa бъдaт убити. Тe вмecтo дa ca блaгoдaрни, чe бeлитe ca ги cпacявaли oт cигурнa cмърт(зaтoвa ca oтивaли в рoбcтвo дoбрoвoлнo) търсят вечни права като бивши роби.
  • 9 Расате

    13 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: В нея се осъждат всички форми расизъм и насилие от служителите на реда срещу африканци и африкански мигранти.
    ........
    Е нали престъпника трябва да е съден и понесе заслуженото независимо от пол,раса,религия.
    Сега вече престъплението се разделя и съди според раса!! Т.е. с по тъмните престъпницище се отнасят по определен начин, отколкото с другите!!
    Това не е ли най- големия расизъм?
  • 10 111

    10 0 Отговор
    А ООН какво мислят за ваксинационния расизъм?
  • 11 ттттт

    16 0 Отговор
    Ясно е, докато не се унищожи белия човек и на негово място се настанят арраби и негри в Европа евреите няма да мирнат! Доколкото разбирам от статията се обвиняват директно белия човек в системен расизъм!

    Коментиран от #17

  • 12 TOTO

    10 0 Отговор
    Е ПА КАК ДА КАЖЕШ НА ЧЕРНОТО БЯЛО, НЕ ВЪРВИ.
  • 13 Gen Gurko

    9 0 Отговор
    И ООН-то вече е превзето от тия. Трябва нова организация.
  • 14 Начо Крика

    9 0 Отговор
    Расизъм, расизъм, само за черни иде реч. Къде са другите раси? Жълтите, дето ги пребиват по улиците, индианците, итн? Америка имаше даже черен президент. Къде са другите раси, ООН? А?
  • 15 барчо

    8 0 Отговор
    Доколкото виждам самото ТАЗИ РЕЗОЛЮЦИЯ Е РАСИСТКА и е насочено срещу останалите раси, като поставя расата на Флоид, да не му казвам расовата принадлежност, че да не излезна аз расист пред всички останали раси. Значи ако американец от африкански произход убие бял, жълт, червен не е проблем, но ако бял, жълт, червен убие американец от африкански произход вече е проблем??? Защото се споменава насилието от полицаи само над хора от африкански произход, но за насилие от полицаи срещу хора с друг цвят на кожата различен от черен не се споменава. Тази резолюция на ООН е абсолютно расистка в самото и определение, след като посочват само една раса на която да дават специални права и да ги поставят над другите раси. Няма да е расистка само ако тя не е насочена към определена раса, а към всички хора. "Нещо като полицията не бива да извършва непредизвикано, излишно, необосновано насилие срещу човек, независимо от расовата му принадлежност, като не споменаваме точно определена". Точно и ясно.
  • 16 барчо

    9 0 Отговор
    Мотото "ЖИВОТА НА ЧЕРНИТЕ ИМА ЗНАЧЕНИЕ" е расистко. Когато бял мъж носеше в САЩ плакат с надпис "ЖИВОТА НА ВСИЧКИ ИМА ЗНАЧЕНИЕ" беше пребит от американци от африкански произход. Първото мото е расистко и даже бледоликите започнаха да му се кланят и падат на колене от страх от линчуване, а второто няма нищо расистко. Значи расизъм там продължава да има, но просто се подменя цветовата гама. Интересното в случая е, че хората, които виждат тази замяна са задушени и не и се дава да кажат и сричка там. Ако пък нещо се опитат, веднага изчезват в небитието. Да ви е честит новия цвят на ........
  • 17 барчо

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "ттттт":

    Когато по статистика 70% от престъпниците в една държава принадлежат на една раса, а 30% на останалите раси, естествено е да има доста повече полицейско въвеждане на ред над едните също по статистика. Така погледнато отстрани се получава, че насилието е насочено към определена раса, но всъщност не е така. Американците от африкански произход дори не можаха да си изберат мъченик като хората. Техния мъченик Флойд си е чиста проба закоравял престъпник, който има 4 осъдителни присъди, две висящи дела, забрана да доближава определен човек, домашен насилник. Повода за задържането му е поредното престъпление, което в тази Америка, а не в друга се преследва изключително строго от закона - притежанието и употребата на фалшиви долари.
  • 18 Пинк Флойд

    4 0 Отговор
    Мразя расизма и... еее другото не Ви требе жокер
  • 19 ЮАР

    6 0 Отговор
    Надявам се това да е само лицемерие от страна на ООН. Какво може да стане ако дадеш власт на африканци и ги поставиш над закона и полицията, ясно се демонстрира в момента в ЮАР. Ама Факти както винаги в неведение нямат и една статия за това. В САЩ в момента в много градове и бели и черни се надигат против ограничаването на полицията защото престъпността рязко скочи. С добро просто не става, както и комунизмът е идеал който никога няма да бъде постигнат.
Новини по държави: