Last news in Fakti

15 Октомври, 2021 22:30 1 390 3

Прищина провежда кампания за етнически мотивирано насилие

  • насилие-
  • прищина-
  • никола селакович-
  • изострена ситуация

В резултат на ескалацията през последните седмици диалогът между Белград и Прищина, който продължава 10 години, е застрашен

Прищина провежда кампания за етнически мотивирано насилие - 1
Снимка: БГНЕС

Прищина провежда кампания за етнически мотивирано насилие срещу сърбите в Косово. Това заяви сръбският външен министър Никола Селакович на заседание на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Косово, цитиран от TACC, пише агенция „Фокус“ .

"Сега е ясно, че не говорим за спорадични и изолирани случаи на провокация от страна на Прищина, а за организирана кампания на етнически мотивирано насилие срещу сърбите", каза той.

Селакович каза още, че нападенията в сръбските анклави, извършени от полицията в Прищина на 13 октомври, показват необходимостта от спешна реакция от международната общност на ситуацията в региона. "След събитията от 13 октомври стана ясно, че са необходими спешни и решителни действия от международната общност, за да се спре Прищина", каза той.

Външният министър посочи, че в резултат на ескалацията през последните седмици диалогът между Белград и Прищина, който продължава 10 години, е застрашен. Министърът призова за подновяването му и апелира към международните посредници да подкрепят тези усилия.

Ситуацията в Косово рязко се изостри, когато косовската полицията проведе специална операция в сряда сутринта в северната част на град Косовска Митровица, населена предимно със сърби, и нахлу в редица търговски обекти, за да провери на какъв език е написна документацията . Стотици сърби, живеещи в града, излязоха на улиците, започнаха да се събират на мястото на инцидента, да блокират движението с камиони и пожарни автомобили, чуха се сирени. Полицията използва сълзотворен газ и зашеметяващи гранати.

Подобна полицейска акция се разигра в град Звечан. Там косоварите откриха огън по сръбските протестиращи. Един човек бе тежко ранен. Лекарите се борят за живота му. Според директора на Канцеларията за Косово и Метохия в правителството на Сърбия Петър Петкович, в резултат на действията на полицията са ранени десетки хора.

Сръбският президент Александър Вучич спешно замина за границата с Косово, където се срещна с представители на сръбското население в региона.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    4 3 Отговор
    Алооооу, сърбите вие сте специалисти по мотивирано насилие, имате опит от югославията, в която 4млн.сърби малтретирахте 8млн.други
  • 2 1234

    4 1 Отговор
    Сърбите най-вече и отчасти гърците са виновниците за разделението на Балканите, получихте територии с друго етническо население и му приложихте геноцид
  • 3 Вйоса Османи е вярно

    3 0 Отговор
    Тази акция е била за зляването на контрабанда стока, и не е насоче единствено само за сърби.
    Конфискувана е стока без документи за призсход
    и са арестувани 15 ,албанци,сърби,турци....

    Информацията требва да е вярна със истината а не да се пише че имало е полицейска акция.

    Значи полицаите.митничарите и данъчните са били атакувани од сърбите ,и след това са били пратени баретите.

    Никой не требва да е над закона, било то въф случая сърбин,албанец.....
Новини по държави: