Last news in Fakti

11 Юли, 2022 06:17 825 1

29 ранени при горските пожари в Португалия

  • португалия-
  • пожари-
  • ранени

Повече от 3000 пожарникари и над 60 самолета вчера се бориха с огъня

29 ранени при горските пожари в Португалия  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от 3000 пожарникари и над 60 самолета вчера се бориха с горските пожари в Португалия, при които според властите са били ранени 29 души, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Португалската държавна телевизия Ер Те Ер както и други местни медии съобщиха, че по информация от властите 12 пожарникари и 17 цивилни са се нуждаели от медицинска помощ поради леки наранявания. Днес следобед португалската Агенция за гражданска защита съобщи, че повече от 3000 пожарникари се борят с активните пожари.

Европейският съюз вчера активира програмата си за подпомагане на въздушния флот за гасене на пожари, която позволява на страните членки да споделят ресурси, за да помогнат на Португалия. Испания, която също преживя горски пожари напоследък, реагира бързо, като мобилизира два противопожарни самолета, които да изпрати на иберийската си съседка, информира комисарят на ЕС по кризите Янез Ленарчич.

Правителството на Португалия съобщи, че е изпратило 60 самолета в помощ на наземните си екипи.

Португалия отдавна страда от големи, а понякога и причиняващи тежки последици горски пожари. През 2017 г. неконтролируеми горски пожари отнеха живота на повече от 100 души.

Португалският премиер Антониу Коща отложи плановете си за посещение в Мозамбик тази седмица, съобщиха от кабинета му, „с оглед на метеорологичните прогнози, които сочат много сериозно влошаване на риска от пожари в селските райони“.

Португалският президент Марселу Ребелу де Соуза също отмени пътуването си до Ню Йорк, където трябваше да говори пред Икономическия и социален съвет на ООН.

През юни 96 % от територията на южноевропейската страна беше класифицирана като обхваната от "екстремна" или "тежка" суша.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Всички пожари са умишлени с цел създаване на световна хранителна криза. Палят се не само горите, палят се и нивите с жито за да има зърнена криза, а тя ще бъде факт след няколко месеца. Всичко това е планувано от онези демони, които искат да въведат Новия световен ред! За да въведеш ред трябва да има световен хаос и криза с храни, енергия и горива.
Новини по държави: