Last news in Fakti

25 Юли, 2022 16:50 1 360 0

Вулканът Сакураджима в Япония все пак изригна

  • япония-
  • вулкан-
  • изригване-
  • префектура кагошима-
  • кратерите минамидаке и шова

След изригването на вулкана Сакураджима в югозападната префектура Кагошима са евакуирани 51 души в 33 домакинства, живущи в радиус от 3 километра от кратерите Минамидаке и Шова

Вулканът Сакураджима в Япония все пак изригна  - 1
Снимка: Shutterstock

Японската метеорологична агенция поддържа най-високото ниво на тревога днес след изригването на вулкана Сакураджима в югозападната префектура Кагошима, въпреки че няма данни за ранени, предаде Киодо.

Агенцията каза снощи, че за момента не се очаква голямо изригване, подобно на това на същия вулкан през 1914 г., който причини много смъртни случаи.

Издадени са заповеди за евакуация на 51 души в 33 домакинства, живущи в радиус от 3 километра от кратерите Минамидаке и Шова, като живущи в 20 домакинства отидоха в евакуационен център днес сутринта. След неочакваното изригване вчера в около 20:05 ч. местно време агенцията повиши тревогата за вулкана от ниво 3 на 5 по 5-степенната скала, предупреждавайки хората да се евакуират. Това е едва вторият път, когато се съобщава за най-високото ниво на тревога заради вулкан в Япония след изригване през 2015 г. на остров Кучиноерабу, префектура Кагошима.

Докато училищата в Япония в момента са в лятна ваканция, детските градини, детските заведения и детските клубове в района са затворени временно. Преустановява се и извънкласната дейност в началните и прогимназиалните училища, като властите са призовали учителите да не ходят на работа. Правителството на префектурата и местната полиция следят ситуацията чрез хеликоптери. Обезпокоените жители вчера изразиха страх, като мнозина бяха изненадани от мащаба на изригването.

Сакураджима е един от най-активните вулкани в Япония. Голямото му изригване през 1914 г. е отделило достатъчно лава, за да затвори протока между вулканичния остров Сакураджима в залива Кагошима и полуостров Осуми на Кюшу, главния остров в югозападната част на страната.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: