1 Септември, 2022 13:17 764 3

Френските деца започват училище без маски за пръв път от началото на пандемията

  • франция-
  • маски-
  • деца-
  • училище-
  • ковид-19

Около 12 милиона ученици във Франция започват днес новата учебна година без маски

Френските деца започват училище без маски за пръв път от началото на пандемията - 1
Източник: Shutterstock

Около 12 милиона ученици във Франция започват днес новата учебна година без маски - за пръв път от началото на пандемията от КОВИД-19 и с надеждата да имат преподавател въпреки недостига от учители, предаде Франс прес.

След двумесечна ваканция децата от детските градини и началните училища (6,5 милиона), прогимназистите (3,4 милиона) и гимназистите (2,2 милиона) отново ще се срещнат със своите другари, ще се запознаят с преподавателите и с учебните програми, предаде БТА.

За разлика от двете предходни учебни години всички учители и ученици ще започнат тази без маски, защото положението с КОВИД-19 е относително спокойно. Преди две години маските бяха задължителни за прогимназиите и гимназиите, а миналата - за учениците от първи клас нагоре.

Новите здравни разпоредби за сферата на образованието предвиждат присъствено обучение без ограничения във физическата активност и общуването.

Предходната учебна година мина под знака на здравната криза. Тази година отново има криза, но по друга причина - недостиг на учители и възпитатели. Явлението не е ново, но сега положението е още по-тежко - 27 300 са вакантните места в публичното и частно образование, където се трудят общо 850 000 преподаватели.

Това не е проблем, който засяга само Франция - "всички европейски страни срещат все по-големи трудности с набирането на кадри, което предвещава истинска европейска криза с привличането" на персонал, се казва в доклад на френския парламент от юни т. г.

Френският министър на образованието Пап Ндиай не спира да повтаря напоследък: при все че условията "не са оптимални", началото на учебната година ще бъде "сравнимо с миналогодишното", "пред всеки клас ще застане преподавател". За да намали частично дефицита, държавата по думите на министъра е наела 3000 души на срочни договори и те ще започнат преподавателска работа след неколкодневно обучение. Той обаче повтори, че над 80 на сто от тези хора вече са преподавали някъде. При все това според него са възможни "трудности в някои учебни дисциплини".

За да направи учителската професия по-привлекателна, правителството обещава "от началото на учебната 2023/2024 г. никой преподавател да не започва с по-малко от 2000 евро месечна нетна заплата" плюс премии. Министърът увери, че ще има и "значителни" увеличения, без обаче да уточни кога.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    11 1 Отговор
    Много гнусна снимка!Бррр
  • 2 Бгбг

    3 0 Отговор
    Във Франция всеки втори е черен вече.
  • 3 Соваж бейби

    2 0 Отговор
    Чудо наистина ,всички влязохме заедно в двора имаше откриване ,и за първи път след короната и ограниченията влязохме и в класната стая .По време на короната не ни пускаха ,имаше едно лошо усещане като че ли си пускаш детето в отделение за болни от жълтиница и ти маха само през прозореца ,с учителите си контактувахме предимно онлайн или по телефона беше ужасно.
Новини по държави: