Last news in Fakti

2 Септември, 2022 17:10 645 6

Световният индекс на цените на храните пада за пети месец през август

  • пшеница-
  • глад-
  • зърно-
  • царевица-
  • продоволствена криза-
  • фао-
  • цени на храните-
  • зърнени запаси

Индексите на цените на растителното масло, захарта, млечните продукти и месото се понижиха

Световният индекс на цените на храните пада за пети месец през август - 1
Снимка: Shutterstock

Световният индекс на цените на Агенцията на ООН по храните падна за пети пореден месец през август, тъй като възобновяването на износа на зърно от украинските пристанища допринесе за подобряване на перспективите за доставки, предава Ройтерс.

Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) заяви в петък, че нейният ценови индекс, който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, е бил средно 138,0 пункта миналия месец спрямо ревизираните 140,7 за юли. Индексът за юли беше определен предварително на 140,9.

Индексът падна от рекордното ниво от 159,7 през март, достигнат след нахлуването на Русия в Украйна. Показателят за август обаче е със 7,9% по-високо от година по-рано.

Индексът на цените на зърнените храни на ФАО падна с 1,4% на месечна база през август, като повторното отваряне на украинските черноморски пристанища съгласно подписаното с помощта на Турция споразумение, както и благоприятните перспективи за реколтата от пшеница в Северна Америка и Русия, които натиснаха надолу цените, казаха от агенцията.

Но индексът на цените на царевицата се повиши с 1,5% миналия месец, тъй като горещото и сухо време намали перспективите за производство ѝ в Европа и Съединените щати, се казва в съобщението.

Индексите на цените на растителното масло, захарта, млечните продукти и месото се понижиха, отчасти отразявайки подобрените доставки.

В отделни оценки на търсенето и предлагането на зърнени култури ФАО понижи прогнозата си за глобалното производство на зърнени култури през 2022 г. до 2,774 милиарда тона от предишна прогноза от 2,792 милиарда в началото на юли.

Намаляването на прогнозата за производството на зърнени култури през 2022 г. се дължи на недобрите перспективи за добивите за царевица в северното полукълбо, причинени от метеорологичните условия, като за добивите в Европейския съюз се наблюдават спад с 16% под средното за пет години, предупредиха от ФАО.

Световното използване на зърнени култури през 2022/23 г. се очаква да надмине производството с 2,792 милиона тона, което води до прогнозиран спад от 2,1% в световните запаси в сравнение с 2021/22 г. до 845 милиона тона.

Това би представлявало съотношение запаси към използване от 29,5%, спрямо 30,9% през 2021/22 г., но все още относително високо в исторически план, изчисляват от ФАО.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе...

    11 1 Отговор
    Понижи ли се били цените. А ние що не го забелязваме.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Уточнение

    6 1 Отговор
    Пропаганда. Когато започна СВО (24.02.2022) нямаше още жътва. Как пък го навързахте с житото в Украйна?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Патето Яки

    3 0 Отговор
    и тука кашкавала поевтиня от 12 на 19лв,.... тука е друг звят България и Европа са завлядяни от енергийната мафия
Новини по държави: