Last news in Fakti

7 Септември, 2022 14:11 640 4

Южна Корея и Япония с първи преговори на високо ниво относно отбраната от 6 години

  • южна корея-
  • япония-
  • отбрана-
  • северна корея-
  • сигурност

Стремейки се да засилят сътрудничеството в областта на сигурността срещу нарасналите военни заплахи от Северна Корея

Южна Корея и Япония с първи преговори на високо ниво относно отбраната от 6 години  - 1
Източник: БГНЕС

Южна Корея и Япония проведоха двустранни преговори между заместник-министрите на отбраната в Сеул днес за първи път от шест години, стремейки се да засилят сътрудничеството в областта на сигурността срещу нарасналите военни заплахи от Северна Корея, предаде агенция Йонхап.

Заместник-министърът на отбраната на Сеул Шин Бум-чхул и заместник-министърът на отбраната на Токио по международните отношения Масами Ока се срещнаха в кулоарите на годишния тридневен диалог по отбраната в Сеул, който започна вчера, съобщи БТА.

Подобни преговори в сферата отбраната не са провеждани от 2016 г., тъй като Сеул и Токио отдавна водят исторически и териториални спорове, произтичащи от японската колонизация на Корейския полуостров в периода 1910-1945 г.

„Срещата се проведе въз основа на споделеното разбиране на двете страни за необходимостта от нормализиране на двустранното сътрудничеството в областта на отбраната“, каза Шин.

„Двете страни особено споделят мнението за значението на тристранното сътрудничество в областта на сигурността между Юга, САЩ и Япония за възпиране и реагиране на ядрените и ракетни заплахи на Северна Корея. Те също така се съгласиха да продължат сродната съвместна работа“, добави той.

Шин каза още, че срещата е засегнала и неуредения спор между двете страни за японския морски патрулен самолет, който прелетя необичайно ниско над южнокорейски военен кораб през декември 2018 г. „Двете страни постигнаха разбирателство относно необходимостта от решаване на (този въпрос) за развитието на сътрудничеството между министерствата на отбраната на двете страни“, каза Шин. „По този въпрос се съгласихме да проведем допълнителни дискусии на работно равнище.“

Друга тема на срещата беше поканата на Токио към Военноморските сили на Южна Корея да присъстват на прегледа на флота на Япония, който ще се проведе през ноември. Тогава ще се отбележи 70-ата годишнина от основаването на Японските морски сили за самоотбрана. Шин каза, че корейската страна е в процес на разглеждане на това предложение.

Планираният преглед на флота предизвиква противоречия, тъй като включва издигането на флага на изгряващото слънце на японски кораби. Знамето се разглежда в Корея като символ на империалистическото минало на Япония.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 У ШИ

    1 2 Отговор
    КИМ ЧИ ЩЕ ИМ ВИДИ СМЕТКАТА НА ТИЯ
  • 4 Теодор Рузвелт

    0 0 Отговор
    Дано да станта щат на САЩ и да си обединят отбраната в името на спирането на БРИКС и ШОС
Новини по държави: