Last news in Fakti

19 Септември, 2022 14:11 1 009 6

Очаква се ново поскъпване на кафето

  • бразилия-
  • кафе-
  • поскъпване-
  • запаси-
  • зърна

Заради сушата в Бразилия

Очаква се ново поскъпване на кафето  - 1
Източник: Shutterstock

В Бразилия - най-големият доставчик на кафе в света - запасите от зърна може да достигнат историческо дъно до пролетта на тази година поради сушата в региона. Това съобщи в събота Bloomberg, цитирайки Силас Бразилейро, ръководител на Националния съвет по кафето.

Според него до март запасите от кафе в страната може да намалеят до 7 млн. торби с тегло 60 кг, а най-удобното ниво би било 9-12 млн. торби.

"Запасите са толкова ниски, че дори при добра реколта през следващата година, Бразилия вероятно ще се затрудни да се справи с търсенето. Нуждаем се само от дъжд“, заяви Нелсън Карвалаес, член на борда на експортната група Cecafe, пише Агенция "Фокус".

Междувременно глобалното търсене продължава да расте, като потреблението на кафе на зърна се е увеличило с 1,5% тази година и 2% през миналата година, според hEDGEpoint Global Markets. С нарастването на търсенето се повишават и цените. Агенцията отбелязва, че цената на фючърсите за кафе арабика в Ню Йорк е нараснала с 11% на годишна база и анализаторите смятат, че този процес ще продължи.

"Цените в световен мащаб ще продължат да растат и несигурността относно бразилските доставки е една от причините за това“, заяви Гилерме Мория, старши икономически анализатор в нидерландската Rabobank.

Ситуацията едва ли ще се промени в близко бъдеще, смята изданието, като посочва прогнозите, че през следващите месеци сушата в Бразилия ще се засили, а Колумбия - вторият по големина доставчик на кафе, напротив, ще изпита изобилие от дъждове. Неблагоприятното време застрашава и кафеените плантации в Гватемала, Хондурас и Никарагуа.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мина Анева

    2 1 Отговор
    Аз кафе не пия и не ми е интересна темата.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сменям си ник-а

    3 0 Отговор
    Кафето е индустрия която е в цял свят включително и в България.
    Ще пострадат доста хора,фабрики,транспорт,магазини,ресторанти и т н
  • 4 МАТКАПА

    2 1 Отговор
    ДРЕМЕ МИ АКО ЩЕ ДА ГО ЗАБРАНЯТ СЪС ЗАКОН......
  • 5 като няма

    3 1 Отговор
    Пийте кафе от овчи дарадонки.
  • 6 Фурашко дамаджан

    1 0 Отговор
    Пийте цейлонски (от Шри Ланка) чай! По-полезен е. Ама и той вече ще е в рубли.. Мъкаааааааааа...
Новини по държави: