5 Октомври, 2022 09:49 1 004 10

ЕС близо до сделка за ценови таван на руския петрол

  • ес-
  • споразумение-
  • руски-
  • петрол-
  • таван

Държавите членки на Европейския съюз се доближават до постигане на споразумение

ЕС близо до сделка за ценови таван на руския петрол  - 1
Източник: БГНЕС

Държавите членки на ЕС се доближават до постигане на споразумение за налагане на таван на цените на руския петрол, докато се стремят да намалят приходите на Кремъл и допълнително да накажат Москва за войната ѝ в Украйна, съобщи "Файненшъл таймс".

Посланиците на страните от Съюза се срещнаха във вторник вечерта в Брюксел, за да уредят последните детайли по осмия пакет от санкции на единния блок срещу Москва, включително предложението за таван на цената на руския суров петрол, доставян до държави извън ЕС. Мярката се договаря от месеци между партньорите от Г-7.

Длъжностни лица, информирани за преговорите, посочиха пред "Файненшъл таймс", че точните подробности за горна ценова граница на изнасяния от Русия петрол няма да бъдат включени в договорения пакет и че за прилагането им ще е необходимо ново единодушно съгласие.

И "Политико" (Politico) цитира седем неназовани европейски дипломати, според които е постигнато предварително съгласие за осмия пакет от санкции срещу Русия, който включва ценови таван на руския петрол.

Решението за действителна цена или ценови диапазон на бъдещата горна граница все още не е взето, отбелязва "Политико", добавяйки, че Съединените щати са предположили, че тази информация може да "дойде до няколко седмици".

ЕС е подложен на натиск да сключи сделка по новия пакет със санкции в отговор на решението на руския президент Путин да засили значително своята повече от 7-месечна война срещу Украйна, като премине към анексиране на четири от регионите на страната и обяви частична мобилизация, за да подсили армията си.

Европейският длъжностните лица възнамеряват да се съберат отново в сряда, за да подпишат окончателната версия на текста на пакета от санкции, след което той ще влезе в сила след публикуването му в официалния вестник на ЕС.

Пълното прилагане на горна граница на цените на петрола обаче ще изисква консенсус между членките на Г-7 за правилното ниво на тавана и ефективността му ще зависи до голяма степен от това дали основните вносители на руски петрол, които са извън ръководената от Г-7 коалиция, ще се съгласят.

Сред другите мерки в пакета ще бъдат редица по-строги ограничения върху вноса в Русия, посочва още "Файненшъл таймс".


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти-маймуна

    0 10 Отговор
    Борис Березовски, евреин, 1999 г.: "Путин може по всяко време да вземе израелско гражданство от раз".
  • 2 Някой

    25 2 Отговор
    Нека. Нека го приемат.
    После ще видят нови върхове на цените на петрола по борсите.
    Каквото сам си направиш, друг не може да ти го направи.
  • 3 Чакай сега

    27 2 Отговор
    Не съм чул преди това ЕС да наложил таван на цените на американския петрол, като се стремят да намалят приходите на Белия дом и допълнително да накажат Вашингтон за войната ѝ в Югославия, Ирак, Афганистан, Сирия, Либия...

    Коментиран от #6

  • 4 Източна ромелия

    18 0 Отговор
    Споко господа и дами от ЕССР. Саудитска Арабия и Русия взеха решение да намалят добива на петрол
  • 5 защо

    14 0 Отговор
    Е, има и малка разлика в детайлите. Преди беше "За бога братя не купувайте", сега е "ЕС е подложен на натиск да сключи сделка по новия пакет със санкции". Ама пък е по-демократично.
  • 6 Ха ха ха ха ха

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Чакай сега":

    " Американски" петрол от Ямал :)
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мишел

    4 0 Отговор
    Като контрамярка на предстоящите ограничения на цените на петрола, налагани от купувачите на петрол, на предстоящата среща на ОПЕК+Русия производителите на петрол ще обявят общо съкращение на дневното производство на петрол. Съкращението ще е в размер, който не може да бъде компенсиран с количества от стратегическите резерви на САЩ.
  • 9 Сократ

    3 0 Отговор
    За съжаление от идиотскте идеи на Брюксел, накрая хората ще ядат дървото. Навсякъде в ЕС протести, само в България тишина, все едно бензина ни е по 1 лв за литър и тока по 2 ст.
  • 10 @@@

    2 0 Отговор
    Еврогейци ,ще лапат хуягата пок . Да се готвим срещу новите санкци
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания