8 Октомври, 2022 12:45 966 3

В Северна Корея е регистрирано слабо земетресение

  • северна корея-
  • земетресение-
  • ядрения полигон „пунгери“

Трусът с магнитуд от 2,5 бе отчетен североизточно от ядрения полигон „Пунгери“ в Северна Корея в 02:54 през нощта

В Северна Корея е регистрирано слабо земетресение - 1
Снимка: Shutterstock

Слабо земетресение бе засечено рано тази сутрин близо до полигон за ядрени опити в Северна Корея. По всяка вероятност обаче то е било естествено, съобщи метеорологичната агенция на Южна Корея, предаде Ройтерс.

Трусът с магнитуд от 2,5 бе отчетен североизточно от ядрения полигон „Пунгери“ в Северна Корея в 02:54 през нощта. „Счита се, че е естествено земетресение,“ заяви агенцията. По нейни данни дълбочината на труса е 23 км.

В района имаше малки трусове по-рано през годината, като анализатори смятат, че са причинени от дейностите в полигона.

Смята се, че Северна Корея завършила подготвителната работа за седми ядрен тест в „Пунгери“, който ще бъде и първи от 2017 г. насам, съобщиха Сеул и Вашингтон. Възможно е това да се случи между 16 октомври и 7 ноември, казаха южнокорейски народни представители миналата седмица, цитирайки държавната разузнавателна служба. Министърът на отбраната И Джон-суп обаче каза, че ще е трудно да се предвиди кога Северна Корея ще извърши нов тест.

Южна Корея и САЩ провеждат съвместни военноморски учения тази седмица, след като Северна Корея изстреля във вторник серия балистични ракети, включително такава със среден обсег, над Япония. Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА) съобщи, че ракетните изпитания са с цел самоотбрана от военните заплахи на САЩ и не са нарушили сигурността в съседните държави и региони.

„Опитите ни са нормална, планирана мярка за сигурност, с цел да защитим безопасността на държавата ни и мира от преките военни заплахи от САЩ,“ предаде КЦТА, цитирайки говорител на авиационната администрация.

В Северна Корея е регистрирано слабо земетресение
Снимка: Shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Шердан Българов

    2 2 Отговор
    ТИЯ НЕЩАСТНИЦИ ПАК СЕ САМОВЗРИВИХА!
  • 3 БОЛШЕВИК

    2 2 Отговор
    Нов успешен ядрен опит на С. Корея! Браво на Великия Ким, нека клати капиталистическите палати!
Новини по държави: