Last news in Fakti

9 Октомври, 2022 06:00 1 061 3

Австрия избира президент

  • австрия-
  • президент-
  • избори

Александър ван дер Белен обяви за своя цел да победи още днес. Валтер Розенкранц изрази увереност, че ще се яви на втори тур срещу действащия президент

Австрия избира президент - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Австрия днес ще бъдат произведени президентски избори, предаде БТА.. Федералният президент се избира за срок от шест години. Призовани да изберат своя държавен глава са 6 363 489 граждани, близо 62 000 от които се намират извън страната и ще гласуват по пощата. Право на глас по пощата имат и лицата, които в изборния ден отсъстват от мястото с основна адресна регистрация. В болничните заведения и заведенията за възрастни са организирани мобилни изборни секции, които дават възможност всички желаещи да упражнят своето право на глас. Това право имат всички граждани, навършили 16-годишна възраст.

Според закона изборните бюра, които в страната са общо 10 090, отварят в 6 ч. сутринта и затварят най-късно в 17 ч. В селата и малките градове бюрата са отворени до обяд.

За федерален президент може да се кандидатира всеки гражданин, навършил 35 години, който събере 6000 подписа на поддръжници. За да бъде избран на поста, кандидатът трябва да получи половината от всички действителни гласове. Ако това не се случи, се насрочва втори тур четири седмици по-късно. На балотажа се явяват първите двама от първия тур.

На изборите тази година кандидатите са седем. Безспорният фаворит между тях е федералният президент Александър ван дер Белен, който се бори за втори мандат. Негов главен опонент е Валтер Розенкранц, издигнат от Австрийската партия на свободата. За останалите петима кандидати политическите наблюдатели не очакват особени изборни успехи.

Александър ван дер Белен обяви за своя цел да победи още днес. Валтер Розенкранц изрази увереност, че ще се яви на втори тур срещу действащия президент.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Павел пенев

    4 0 Отговор
    Итози като Байдън,ще се напикава в президентството но достойно ще работи за австрийския народ.
  • 3 Поредния несретник

    3 0 Отговор
    Никой здравомислещ човек да не гласува за поредната деменция(хора, които имат право да гласуват в Австрия). Унищожава държава, която всъщност е неутрална.
Новини по държави: