Last news in Fakti

9 Октомври, 2022 13:07 1 078 7

28% от гърците разчитат на социални помощи

  • гърция-
  • помощи-
  • социални-
  • гърци-
  • храна

Около 645 хиляди гърци срещат трудност да си осигурят храна три пъти на ден

28% от гърците разчитат на социални помощи - 1
Източник: Shutterstock

Държавната статистическа агенция на Гърция "Елстат" публикува изненадващи данни за обедняването в страната. Според тях 28% от гърците разчитат на социални помощи, за да не гладуват, пише БНР.

Хиляди семейства в страната страдат от липса на средства за храна, което ги принуждава да се лишават от хранене поне един път на ден сочат данни от държавното проучване.

Около 645 хиляди гърци срещат трудност да си осигурят храна три пъти на ден. Има и такива, които рязко са намалили количеството на храната, което консумират поради липса на средства. Един милион и 200 хиляди души нямат възможност да се хранят здравословно. 13% се ограничават само с няколко евтини хранителни продукта.

Три милиона от гърците са на прага на бедността, посочва агенцията.

Всички медии публикуваха данните на статистическата агенция, като ги определиха като "шокиращи" и подчертават, че тази година се очаква още по-драстично обедняване на населението.

Социолози и политически анализатори прогнозират тежки дни за правителството заради риск от социални бунтове през зимата в резултат на енергийната криза.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МирО

    16 1 Отговор
    И по-зле ще става, с тези иди.оти в Брюксел - САНКЦИИ=инфлация,безработица,глад,студ=СМЪРТ
  • 2 Тези

    15 2 Отговор
    Никога не са имали "комунизъм" и при тях се вижда, колко е "добра" демокрацията за населението...
    На нас уж ни пречат "годините на комунизма", ама ако не е бил той, нямаше да има, какво да се краде всичките тези години на "демокрацията" и още има, какво да се краде. Та, коя икономическа система е по-добрата? В демокрацията един язовир не са направили, докато по време на соца даже и един окръг можеше да изхрани цялата страна с реколтите си, с производството на млечни продукти и т.н.

    Коментиран от #3

  • 3 БОЛШЕВИК

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Тези":

    Разликата е там, че гърците не се люшкат от едната крайност в другата. В България истинските комунисти бяха избити 1923-25 година. През социализма живеехме добре имаше и контрол от големия брат над големците които се опитваха да грабят народа! След свалянето на др. Тодор Живков на 10.11.1989г. тогавашните така наречени комунисти се пребоядисаха и станаха капиталисти, като се разделиха в две партии БСП и СДС. В Гърция помощи получават тия къде са нуждаещи се, бедни и безработни, а тука псевдо социалистическата партия БСП раздава помощи на работещите и на богаташите с фирми. А другите ни партии са просто едни подлоги на западните неолиберали и капиталисти!

    Коментиран от #4

  • 4 Ама виж

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "БОЛШЕВИК":

    "В Гърция помощи получават тия къде са нуждаещи се, бедни и безработни"
    Цели 28% са бедни и безработни???
    Що за система е това, в която 1/3 от хората са "паднали" икономически и не могат сами да се изхранят???

    Коментиран от #5

  • 5 БОЛШЕВИК

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ама виж":

    Еми капиталистическа система е това. Но не съм чул в Гърция да дават по 0,25-стотинки помощ за литър бензин на богаташите да си карат колите. Нито пък гръцката държава да дава помощи на фирмите за ток и друго. Гърция май няма и плоски данъци, къде бедняка плаща същата ставка с богаташа! Отделно там имат една истинска комунистическа партия, която винаги влиза в парламента с едни 10% - и всички тарикати капиталисти се плашат да не дойде времето когато ще вземе 70% и са по-умерени капиталисти по-малко нагли и предпазливи. Защото знаят, че на тоя свят рано или късно всичко се връща!
  • 6 Симо

    0 1 Отговор
    Нали всички завиждаха на гърците! Гръцкото правителство това, гръцкото правителство онова, ама накрая всичко се плаща!
  • 7 Да е жив и здрав мицотакис

    1 0 Отговор
    И да изкара още един мандат и да докара бедните гърци до 70%. Да не се чуди после защо гъркините търсят турци за мъже.
Новини по държави: