Last news in Fakti

16 Октомври, 2022 06:42 844 1

Пожар избухна в затвор в Техеран

  • иран-
  • техеран-
  • пожар-
  • затвор

В изявление на иранските съдебни власти се посочва, че пожарът е започнал след сбиване между затворници, осъдени за финансови престъпления и кражби. От пожарната служба в Техеран обаче са заявили пред иранските държавни медии, че причината за инцидента се разследва

Пожар избухна в затвор в Техеран - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Голям пожар е избухнал в затвора "Евин" в иранската столица Техеран, предадоха БиБиСи и Ройтерс, цитирани от БНР. Видеа, публикувани в интернет, показват пламъци и дим, който се издига в района.

От сградата се чува стрелба. Пътищата към затвора са блокирани, а на мястото има много линейки, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свидетели на мястото на събитието.

В изявление на иранските съдебни власти се посочва, че пожарът е започнал след сбиване между затворници, осъдени за финансови престъпления и кражби. От пожарната служба в Техеран обаче са заявили пред иранските държавни медии, че причината за инцидента се разследва.

Държавните медии цитираха също неназован представител на иранските сили за сигурност, който заявил, че ситуацията в затвора вече е "спокойна".

Свидетел, цитиран от Ройтерс, посочил, че пред сградата е имало множество членове на специалните сили, а видеа, публикувани в интернет, показаха как сили за борба с безредиците са влезли в съоръжението.

Затворът "Евин" е известен с това, че той е основното място, където биват изпращани политически затворници, задържани чуждестранни журналисти и лица с двойно гражданство.

Новините за пожара идват на фона на най-интензивните протести в Ислямската република за последните десетилетия. В събота отново имаше демонстрации в над 10 града в цялата страна.

Повод за масовите протести стана смъртта миналия месец на 22-годишната Махса Амини, която почина, докато беше задържана от нравствената полиция. Според властите тя е починала от вече съществуващ медицински проблем, но близките ѝ твърдят, че Амини е била бита от полицията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Внимание!

    0 0 Отговор
    Скоро и в Москва и във руските затвори!