Last news in Fakti

23 Ноември, 2022 10:40 1 127 3

Канада проверява сигнали за китайски "полицейски участъци" в Торонто

  • канада-
  • полиция-
  • торонто-
  • китайски квартал

Канадската полиция разследва съобщения за действащи в района на Голямо Торонто китайски "полицейски участъци", които може да застрашават канадските интереси

Канада проверява сигнали за китайски "полицейски участъци" в Торонто  - 1
Снимка: Shutterstock

Канадската полиция разследва съобщения за действащи в района на Голямо Торонто китайски "полицейски участъци", които може да застрашават канадските интереси и да представляват заплаха за националната сигурност, предаде Ройтерс.

Канада се присъединява към държави, сред които САЩ и Нидерландия, които започнаха такива разследвания, след като базираната в Европа правозащитната организация „Сейфгард дифендърс“ (Safeguard Defenders) публикува през септември доклад, разкриващ присъствието на десетки китайски „полицейски участъци" в големи градове по света.

Тези пунктове са продължение на усилията на Пекин да оказва натиск на някои китайски граждани или техни роднини в чужбина да се върнат в Китай, за да им бъдат повдигнати обвинения, се казва в доклада на „Сейфгард дифендърс“.

Документът ги свързва и с дейностите на институция на китайската комунистическа партия, която е натоварена да разпространява влиянието на страната и да пропагандира в чужбина. Китай отрича обвиненията.

"Нашата цел е да предотвратим прилагането сплашване и тормоз по отношение на която и да е общност в Канада, както и всяка форма на вреда, инициирана от името на чуждестранен субект", гласи изявление на канадската полиция. В района на Голямо Торонто се намира град Торонто, финансовата столица на Канада, и град с най-голямо население в страната.

Китайското посолство в Отава не отговори на искане за коментар, посочва Ройтерс.

То и преди е заявявало, че има центрове извън Китай, управлявани от местни доброволци, а не от китайски полицаи, които имат за цел да помагат на китайските граждани да подновяват документите си и да им предлагат други услуги, които са били прекъснати поради пандемията от КОВИД-19.

Макар напрежението между Китай и Канада да продължава от години, обтягането в дипломатическите отношения наскоро се оказа в центъра на вниманието, когато китайският президент Си Цзинпин откровено критикува изтичането на информация за разговора му с канадския премиер Джъстин Трюдо, отбелязва Ройтерс.

Източник: Ройтерс / БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Си Цзиньпин

    1 0 Отговор
    ммехх
    само не ровете във Ванкувър - ще замирише и то яко

    то па в Торонто има най малко китайци ...

    пак да кажа - не си и помисляте за Ванкувър
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 джокер

    4 0 Отговор
    БУТАФОРНА ДЪРЖАВА,ЖИВЯХ И РАЗБРАХ. КОМШИЯТА АКО НЕ Е ПОЛЯК ИЛИ УКРАИНЕЦ ,ЩЕ Е ИНДИЕЦ ИЛИ ПАКИСТАНЕЦ.
Новини по държави: