Last news in Fakti

24 Ноември, 2022 07:16 1 489 24

САЩ: Турските удари в Сирия застрашават безопасността на американския военен персонал

  • сащ-
  • сирия-
  • турски-
  • удари-
  • застрашаване

Заяви Пентагонът

САЩ: Турските удари в Сирия застрашават безопасността на американския военен персонал - 1
Източник: БГНЕС

Турските въздушни удари в Северна Сирия застрашиха безопасността на американския военен персонал, а ескалацията на обстановката изложи на риск постигнатия в течение на години напредък срещу бойците на групировката "Ислямска държава", заяви Пентагонът, цитиран от Ройтерс.

Това публично изявление е най-острата досега критика от страна на САЩ на въздушните операции, предприети в последните дни от съюзника им в НАТО - Турция - срещу кюрдска милиция в Северна Сирия.

"Въздушните удари в Сирия напоследък пряко застрашиха безопасността на американския персонал, който работи там с местни партньори за разгрома на ИД и оставането под стража на повече от десет хиляди пленени членове на групировката", заяви говорителят на Пентагона, бригаден генерал от военновъздушните сили Патрик Райдър.

Райдър отбеляза, че изострянето на ситуацията застрашава напредъка, постигнат в борбата срещу бойците на "Ислямска държава" в района. Той подчерта, че САЩ признават "легитимните опасения за сигурността", които има Турция.

"Необходима е незабавна деескалация, за да се запази фокусът върху мисията за нанасяне на поражение на ИД и да се гарантира безопасността и сигурността на военните, ангажирани с тази мисия", допълни в изявлението си той.

САЩ имат приблизително 900 войници в Сирия (главно в североизточната част на страната), които работят със Сирийските демократични сили (СДС), ръководени от кюрдските Сили за защита на народа", за справяне с остатъците от ИД.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че въздушните операции на Турция са само началото и тя ще започне сухопътни операция в подходящ момент след ескалация на ответните удари.

Анкара започна въздушни операции през уикенда в отговор на бомбения атентат в Истанбул седмица по-рано, при който загинаха шестима души и за който бяха обвинени Силите за защита на народа. Засега никой не е поел отговорност за акта, а Кюрдската работническа партия (ПКК) и Силите за защита на народа отричат да имат нещо общо. Турция и преди е предприемала военни набези в Сирия срещу кюрдската милиция, смятайки я за крило на ПКК - организация, която според Турция, САЩ и Европейския съюз е терористична.

Това не е първият случай, когато операциите на Турция в северната част на Сирия заплашват американски персонал. През 2019 г. американските войски в района бяха подложени на артилерийски обстрел от турски позиции, докато Турция осъществяваше настъпление срещу съюзническите на САЩ по това време кюрдски милиции.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    45 2 Отговор
    Че къФ го дирят там

    Коментиран от #11

  • 2 така да е !

    38 1 Отговор
    нарушете им безопасността. Какво правите там....
  • 3 Ами изтегляйте се.

    31 1 Отговор
    Преди да стане както в Афганистан.

    Коментиран от #7

  • 4 Някой

    33 2 Отговор
    Американския военен персонал да си стои в Америка, ако не иска да се подлага на опасност. Не може хем неканени да опустошавате една държава, хем да няма заплаха за вашия военен персонал (ака, терористи).
    Дръжте се мъжки поне, ако можете.

    Коментиран от #16

  • 5 Обективен

    30 1 Отговор
    Абе я да попитам аз,каква работа имат американците в лагерите на кюрдските терористи,нали уж Америка е водещата сила в борбата срещу тероризма
  • 6 Хихихи..

    17 1 Отговор
    Около кюрдите сте,пак искате да тъчете на два стана..Като Найда Манчева,наборите я помним от деца..
  • 7 А вие краченца, какво ще кажете?

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ами изтегляйте се.":

    Беж Лиске да бягаме!
  • 8 Аман от наглост

    15 1 Отговор
    и лицемерие .Разказаха играта на нормалните хора. Демокрацията е тежка и тромава машина, откъдето мине трева не никне... След западаното демикратизиране колко избраха по неволя пътя на войната?
  • 9 Дядя

    14 1 Отговор
    Да припомним заглавие от вчера-"Кюрдски войник е убит при турски обстрел срещу руска база в Сирия"
  • 10 Ксаниба

    8 0 Отговор
    Па нали кюрда го испуцали пред руската база, що ривете!?!😂
  • 11 Закс

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сменям си ник-а":

    Нямат ли си краварник ?
  • 12 Механик

    13 1 Отговор
    Какво търси "американски военен персонал" в Сирия? Кой ги е канил там? Каква работа имат?
  • 13 ха! хамериканците, не са

    12 0 Отговор
    в Сирия с военни цели, но моля ви не казвайте на никого!
  • 14 Некой си

    9 1 Отговор
    Тоест Турция обстрелва щатската окупационна армия в Сирия.

    Коментиран от #18

  • 15 Долу сащ

    6 1 Отговор
    само искам да знам след това изявление, Гутиереш в едната или двете ноздри си бърка, шото не знам да има резолюция сащ да влизат в член на оон?!?!
  • 16 Ами сега

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    А джендър може ли да се държи мъжки ?
  • 17 Долу сащ

    7 2 Отговор
    искам един козяшки бок лук да ми обясни защо срещу турция и сащ няма санкции? никаква разлика с украйна! влизат и трепят наред! ЧАКАМ ОТГОВОР
  • 18 по-скоро заплашва охраната

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Некой си":

    на научно-изследователските бази там! - "военен персонал" за охрана - има в много обекти, включително и посолства, закачката в заглавието ми харесва!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 фефефефефе

    7 0 Отговор
    А чий го дирят американците там и навсякъде в света? После Руснаците са нахлували в други страни.
  • 21 нека погледнем

    6 0 Отговор
    Къде е САЩ къде е Сирия?Сега да видим къде е Турция къде е Сирия ? Какво правят американците на хиляди километри от САЩ и то с кюрдски терористи

    Коментиран от #22

  • 22 не са само американци там!

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "нека погледнем":

    има и от Ватикана, и от Израел, а няма да се учудя, и, ако има и руска квота! - проекта е международен!
  • 23 Не се притеснявайте джонита

    7 1 Отговор
    Аскерът ще се справи и с остатъците от ИД. Ама вас не ви сърби там, а ви сърбят петролните кладенци които източвате.
  • 24 Българските турци

    8 1 Отговор
    Лицемерието и двуличието на САЩ е на лице още от началото на "сирийската пролет" в рамките на Големия Средноизточен проект на САЩ ! В момента когато фалшът и пропагандата вече започнаха да губят ефикасноста си и истинските намерения на американците започнаха да се съзират сред "сирийската пушилка" те разразиха вихъра на "Ислямска държава" в района !По такъв начин се настаниха за постоянно на сирийска територия и продължиха усърдно да въоражават и обучават остроумно и ефикасно изобретените трицифренни клонинги на ПКК с цел да създадат Кюрдска марионетна държава с коридор до Източно средиземно море ! Точно тук първо се намеси Русия и малко по късно и Турция със серия от специални операции на сирийска територия ! А Иран от началото беше до шиитската правителственна върхушка на Асад !...Планът на САЩ и Израел (зад завесата) пропадна... и всичко което се случи и продължава да се случва от тогава до сега е стремеж да се възтановят първоначалните силни позиции и да се неутрализира влиянието на руското,иранското и най вече на турското присъствие на сирийска територия !!...
    Америка губи позиции...Америка много явно губи мощ... И дава категорични признаци че ако потегли да затъва ще се опита да завлече целия свят със себе си !!!...