3 Декември, 2022 14:00 810 0

Френската консервативна партия ще избира нов лидер този уикенд

  • франция-
  • консервативна партия-
  • избори-
  • лидер

Девет месеца, след като постигна исторически лош резултат на президентските избори, френската консервативна партия "Републиканците" този уикенд ще произведе избори за нов лидер

Френската консервативна партия ще избира нов лидер този уикенд - 1
Снимка: Shutterstock

Девет месеца, след като постигна исторически лош резултат на президентските избори, френската консервативна партия "Републиканците" този уикенд ще произведе избори за нов лидер, предаде ДПА.

Урните ще бъдат отворени тази вечер и право на глас ще имат всички приблизително 91 000 членове на партията. Ерик Сиоти, депутат от дясното крило на партията, е смятан за фаворит.

Резултатите ще бъдат обявени утре вечерта. В случай, че никой от кандидатите не спечели подкрепата на абсолютно мнозинство от избирателите, партията възнамерява да проведе балотаж следващия уикенд.

За консерваторите изборите представляват възможност за установяване на по-ясна линия с нов лидер след провалите на изборите през последните години, посочва ДПА. За дясноцентристкото правителство на президента Еманюел Макрон основният въпрос е дали новото партийно ръководство ще изяви готовност да си съдейства с управляващите. След като либералната партия на Макрон загуби абсолютното си мнозинство в долната камара на парламента на изборите през юни, на нея ѝ се наложи да разчита на гласове от опозицията в парламента.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: