Last news in Fakti

4 Декември, 2022 20:22 1 419 20

Германия със субсидии за преход към въглеродно неутрална индустрия

  • германия-
  • субсидии-
  • преход-
  • въглерод-
  • водород

Страната въвежда нов финансов инструмент

Германия със субсидии за преход към въглеродно неутрална индустрия - 1
Източник: БГНЕС

Германия въвежда нов финансов инструмент в подкрепа на бизнеса при прехода към климатично неутрално производство, в това число и използването на водород. Това обяви германският министър на икономиката Роберт Хабек от партията на Зелените, предаде БНР.

Преди да се отправи към Южна Африка и Намибия, икономическият министър Роберт Хабек разясни идеята си да предостави на индустрията споразумения за субсидии в продължение на 15 години. Той ги определи като договори за климатична защита, които ще бъдат сключвани в замяна на намаляване на въглеродните емисии в производството.

"Отдавна говорим с представители на бизнеса, сега вече имаме проект на договорите. Предстои да го съгласуваме с министерство на финансите, защото става дума за нов финансов инструмент. Мисля обаче, че още в началото на новата година договорите ще влязат в сила в стоманодобива, в химическата индустрия, в стъкларството и други", обясни Хабек.

Германия се стреми към заместване на петрола, газа и въглищата в индустрията с водород. Тройната коалиция се надява, че до 2030 година ще е сключила договори за внос на водород с най-малко десет държави. С тази цел Роберт Хабек заминава за Южна Африка и Намибия, където с германски инвестиции се изгражда парк за производството на водород от вятърна енергия.

А проект в Южна Африка предвижда добива на водород от 600 вятърни турбини и две полета соларни панели с общ капацитет от 7 гигавата.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димов

    30 3 Отговор
    Водородът от Намибия с какво ще се доставя? С вятърни танкери ли?

    Коментиран от #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ако бяхме

    22 2 Отговор
    Истинска държава, можеше много да спечелим от ситуацията, ама не сме. Ако наистина индустрията в ЕС мине на водород, черноморските държави може да са новият Кувейт. Под 30 метра в Черно море всичко е сероводород, откъдето най- лесно се извлича водород. Трябват ум, желание, технологии и образовани хора. Обаче ние нямаме за съжаление нито едно от тези неща. Имаме само лозунги и промити мозъци.

    Коментиран от #6, #8, #18

  • 4 Тръмп

    5 23 Отговор
    Скоро мазутЯ ще е излишен. Какво ще прави фашистката бензиностанция?
  • 5 Много обещава

    22 1 Отговор
    А после данъкопладците плащат тройно!!!
  • 6 Тръмп

    6 16 Отговор

    До коментар #3 от "Ако бяхме":

    Имаме и чушкопеци и русофили в излишие обаче!

    Коментиран от #7, #9, #11

  • 7 Гост

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тръмп":

    Моля те, нед04€л0 с ниско 4€л0, да ми обясниш тази дума "излишие".
  • 8 Гост

    33 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ако бяхме":

    Ако в Черно море могат да се копат пари, нашите ще го отдадат на концесия, ще прибират 4% комисион, а народа пак ще събира капачки.
  • 9 Чушкопеците

    17 4 Отговор

    До коментар #6 от "Тръмп":

    са полезни,русофилите още повече.Ако бяха само "евроатланти" като тебе в Колонията,Путин да е затегнал Менгемето без Всякакви Угризения! България я има все още единствено заради Русофилите и населяващите 15 000 руски граждани..

    Коментиран от #15

  • 10 Аха верно

    20 4 Отговор
    Мъти се нов вариант на зелената измама тоя път името и е водород.
  • 11 Турбо

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тръмп":

    Соросоиди тр0лове също имаме в излишък,цял ден зелена пропаганда.
  • 12 Мирослав Илич

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "Димов":

    С цепелини и балони Поредната немска тъпотия
  • 13 стоян георгиев

    11 1 Отговор
    А субсидии за повече полова неутралност,кога.Желаещи много.
  • 14 Анотимен

    19 1 Отговор
    Хахахаха, цялото производство се мести във фащ, ето ти въглеродно неутрална индустрия ... няма индустрия няма проблем ... Хахахахахах
  • 15 Тръмп

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Чушкопеците":

    Ужас!
  • 16 Луд

    7 1 Отговор
    Цял ден пекъ пици на водород .
    Хората се убиват да ги купуват . имам заявки до 2090 год .
    Тогава ще мога да си позволя водородна фурна .
    Който е гладен да изчака малко
  • 17 Вирус

    5 0 Отговор
    Пълни глупости чудят се как да ни успиват защо ще станем бедни загрижили се били за планетата що не го направиха по рано просто запада е толкова задлъжнял и ние покрай тях и се чуди как да се нулира хаха
  • 18 ужас(истински)

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ако бяхме":

    Този Кувейт ще бъде под планини от сяра. При производството на 1 тон водород ще се отделят 16 тона сяра.... Не ни стигат на екологията Девня, Росенец, залива Вромос , само сероводорода остана да извадим на повърхността. Да замиришем и на запъртък. Перспективна може да е технологията за получаването на водород, при разлагането на вода, на българина от Варна, Джул Браун. Чисто, екологично. Само, че нея Китай ще я преватизира, защото в началото на прехода държавниците ни и учените от БАН си почоплиха носовете...
  • 19 Геша

    2 1 Отговор
    Истина е че лудостта и глупостта са вечни. Тези зелени приличат на оркестъра на Титаник, свирил докато водата го покрила. Започна се с евреина зелен Йошка Фишер и Петра Келер и оттогава спиране по бобслея няма.

    Коментиран от #20

  • 20 Водород 🌀

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Геша":

    Това са разсъждения, излизащи от надеждата, че до края на времето ще се копа нефт и въглища и всичко ще е цветя, рози...и СМОГ. На хора, които не са чували за Шеврон и техния "Чернобил в джунглата", за Бритиш Петролеум и най-големия разлив в Мексиканския залив.
Новини по държави: