Last news in Fakti

5 Декември, 2022 12:45 853 2

Ирански активисти призоваха за тридневен търговски бойкот

  • иран-
  • активисти-
  • бойкот

Ирански активисти призоваха за нова вълна от протести, които да нанесат икономически щети на страната

Ирански активисти призоваха за тридневен търговски бойкот - 1
Снимка: БГНЕС

Ирански активисти призоваха за нова вълна от протести, които да нанесат икономически щети на страната, предаде ДПА.

Гражданите бяха приканени от днес да се въздържат от пазаруване, особено през следващите три дни, за да се ограничи паричното обращение в иранската банкова система. Активистите искат до сряда да останат затворени колкото може повече търговски обекти, особено базарите в големите градове.

Цял Иран беше разтърсен от протести след смъртта на Махса Амини – 22-годишна иранка от кюрдски произход, арестувана от нравствената полиция за нарушаване на строгите ислямски правила за женското облекло. Твърди се, че изпод хиджаба ѝ се подавали няколко кичура коса. Амини почина в ареста в средата на септември, няколко дни след като бе задържана.

Призивът за нови протести бе отправен, след като иранският главен прокурор каза, че ръководството на страната е решило да разпусне нравствената полиция. Много наблюдатели обаче виждат в това опит да се успокоят протестиращите преди планираните тридневни демонстрации.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭✰

    4 5 Отговор
    Замина и аятолаха и той като ботокс жужака в канала, ревете рублоподлоги!
  • 2 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭✰

    2 2 Отговор
    И като замине и ботокс жужака ние ще си направим гей-парад в Москва да ги е яд рублоподлогите