Last news in Fakti

25 Декември, 2022 09:50 772 2

Дипломат на ООН: Западните държави трябва да отворят отново посолствата си в Кабул

  • оон-
  • кабел-
  • посолства-
  • афганистан

Досега нито една държава не е признала фактическото правителство на талибаните

Дипломат на ООН: Западните държави трябва да отворят отново посолствата си в Кабул - 1
Снимка: Shutterstock

Въпреки завръщането на власт на твърдолинейните ислямистки талибани миналата година, Германия и други западни държави трябва да отворят отново посолствата си в Кабул, заяви и. д. ръководител на мисията на ООН в Афганистан Маркус Потцел, предаде ДПА.

"Моят призив би бил повече западни държави да бъдат представени отново тук", заяви Маркус Потцел, който беше посланик на Берлин в Афганистан от 2014 до 2016 г., пред "Редакционснецверк Дойчланд“ (RND) в коментар, който ще бъде публикуван днес.

Дипломат на ООН: Западните държави трябва да отворят отново посолствата си в Кабул
Снимка: Shutterstock

По-лесно е да се оцени ситуацията в Афганистан, когато се присъства в страната, каза Потцел, като добави, че не бива да се забравя, че Германия и други западни държави също имат интереси в Афганистан.

Талибаните се върнаха на власт по време на хаотичното изтегляне на водените от САЩ сили на НАТО през август 2021 г. През този период западните държави затвориха посолствата си в Кабул и евакуираха персонала си.

Групировката посегна на човешките права и налага ограничения на жените, като например забранява на тийнейджърките да получат образование, а съвсем наскоро забрани на жените да посещават университет и да ходят на работа в неправителствени организации.

Досега нито една държава не е признала фактическото правителство на талибаните.

Потцел посочи: "Откриването на посолства не трябва да върви ръка за ръка с признаването на талибанския режим."

Според него западните държави се интересуват от стабилен Афганистан, който е в състояние да попречи на по-нататъшното разпространение на влиянието на джихадистите от "Ислямска държава" и да се справи с отглеждането на опиумен мак.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    4 0 Отговор
    Посланниците като пристигнат, това ли ще кажат: "Извинявайте че 20 години окупирахме и унищожавахме държавата ви. Не ни се сърдете! Обещаваме че няма да се повтори!"
  • 2 КОТарАК

    1 1 Отговор
    племена от 3 хилядолетие преди новата ера се управляват с диктатор или се оставят като свободна територия / това не е държава / това са поселища с местни граници / посолства там освен за търговия с наркотици са безсмислени
Новини по държави: