29 Декември, 2022 20:00 2 080 19

Какво представлява хуманитарната криза в резултат на блокадата на арменците в Нагорни Карабах

  • армения-
  • хуманитарната криза -
  • блокада-
  • арменци-
  • нагорни карабах-
  • азербайджан

Мироопазващите войски на Руската Федерация не са в състояние да възстановят безпрепятственото преминаване през Лачинския коридор

Какво представлява хуманитарната криза в резултат на блокадата на арменците в Нагорни Карабах - 1
Снимка: Shutterstock

● От 12 декември 2022 г. група азербайджанци в цивилни дрехи, представящи се за „екологични активисти“ (към които по-късно се присъединиха азербайджански военнослужещи), под измислени опасения за околната среда, блокираха Лачинския коридор.


● Пътят, който съгласно точка 6 от Тристранната декларация от 9 ноември 2020 г., подписана от Армения, Азербайджан и Руската Федерация, е под контрола на руския миротворчески контингент, се използва само за преминаване на хора и стоки, предназначени за цивилното население на Нагорни Карабах. Съгласно същата точка от декларацията, Република Азербайджан гарантира безопасността на движението на граждани, превозни средства и товари през Лачинския коридор. Следователно блокадата на коридора Лачин представлява блокада на целия Нагорни Карабах със 120 000 население.


● По ирония на съдбата е добре установен факт, че що се отнася до въпросите на гражданските и политическите свободи, Азербайджан поддържа едно от най-ниските класации на демокрация в света, с доказан опит в потискането на протести и с десетки политически затворници, наказани за правото на събрания. Следователно идеята, че може да има активисти на гражданското общество някъде, в Азербайджан, способни да стартират кампания с подобен размер и обхват без пряко ръководство и надзор на държавните органи, е най-малкото неправдоподобна.


● Всъщност се оказва, че мироопазващите войски на Руската Федерация също не са в състояние да възстановят безпрепятственото преминаване през Лачинския коридор.


● Блокирането на тази критична хуманитарна спасителна линия доведе до множество смущения и неблагоприятни преживявания. В зимните условия най-малко 1100 цивилни, включително жени, възрастни хора и 270 деца, са блокирани по блокираната магистрала, без да могат да се върнат по домовете си.

Какво представлява хуманитарната криза в резултат на блокадата на арменците в Нагорни Карабах
Снимка: Shutterstock


● Тъй като Лачинският коридор е преди всичко път от хуманитарно значение за поддържането на живота на арменците от Нагорни Карабах, неговото прекъсване дори за кратък период от време е изпълнено с необратими и катастрофални хуманитарни последици. В момента доставките на храни, лекарства и енергия за Нагорни Карабах са напълно спрени. 400 тона от ежедневните стоки от първа необходимост, включително зърно, брашно, зеленчуци, плодове, икономически стоки, лекарства и др., не достигат до хората в Нагорни Карабах поради блокадата на Азербайджан.


● Блокирането на единствения път за влизане и излизане от Нагорни Карабах също предизвика сериозна медицинска криза за здравната система на Нагорни Карабах. Предоставянето на здравни и социални услуги е възпрепятствано, причинявайки животозастрашаващи ситуации и човешки страдания. Прехвърлянето на пациенти за спешно лечение в арменски болници стана невъзможно, което вече доведе до смърт на пациент в критично състояние. Свободното преминаване на всички пратки от медицински и болнични стоки е гарантирано и от международното хуманитарно право, по-точно IV Женевска конвенция за защита на цивилните лица по време на война. Блокирането на коридора Лачин представлява явно нарушение на Конвенцията.


● Координираният характер на действията на Азербайджан, включително предходните инциденти, насочени срещу цивилното население и критичната инфраструктура, са още едно доказателство, че затварянето на коридора Лачин наистина е предварително планирана операция, изпълнявана от властите на Азербайджан с намерението да се навреди на цивилното население и да се създаде широкомащабна хуманитарна криза в Нагорни Карабах.


● Твърденията, че Азербайджан не е наложил никакво ограничение на коридора Лачин, както се разпространяват от техните власти, са просто неверни и отразяват обичайния подход на обвиняване на жертвите на тази страна в опит да отрекат собствената си отговорност за тежките нарушения на съществуващите международни задължения. Азербайджанското ръководство, представяйки превозните средства на МКЧК, преминаващи през коридора Лачин, като акт на хуманизъм, потвърждава, че Нагорни Карабах е в дълбока хуманитарна криза, коридорът Лачин е блокиран от Азербайджан и САМО Червеният кръст има достъп.


● Всяко позоваване на загриженост за околната среда от какъвто и да е вид не е нищо друго освен фалшив претекст за оправдаване на по-нататъшното лишаване на населението на Нагорни Карабах от средствата за препитание и за отказ от основните им права, в тежко нарушение на Международния пакт за икономически, Социални и културни права, заедно с другите основни международни инструменти.


● Международната общност трябва спешно да заеме единодушна и недвусмислена позиция, както и целенасочени действия, за да осъди, накаже и попречи на Азербайджан да продължи да действа с чувство за абсолютна безнаказаност и да реализира крайната си цел – уреждането на конфликта в Нагорни Карабах с използване на сила и чрез унищожаване на народа на Нагорни Карабах.


● Наскоро в Съвета за сигурност на ООН се проведе дискусия от ключово значение по този въпрос. Различни държави и международни организации продължават да дават ясна оценка на ситуацията, като призовават Азербайджан да деблокира коридора.


● Продължаващата блокада на Лачинския коридор не е само един изолиран случай, а поредната демонстрация на систематично насилие, организирано от азербайджанските власти с цел да подложи народа на Нагорни Карабах на етническо прочистване.


● Ролята на международната общност в уреждането на проблема с Нагорни Карабах трябва значително да се увеличи чрез изпращане на мисия за установяване на фактите на ООН или ОССЕ в Нагорни Карабах и Лачинския коридор.


● Наскоро, на 28 декември 2022 г., правителството на Нагорни Карабах заедно с минната компания изрази готовност временно да спре дейностите в мина Кашен и покани международни експерти, включително експерти на ООН, за оценка на екологичната ситуация. Азербайджан обаче продължава блокадата.


Източник: Посолство на Армения в София

Какво представлява хуманитарната криза в резултат на блокадата на арменците в Нагорни Карабах
Снимка: Shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    12 5 Отговор
    Армения не е част от Европа, щото я напада съюзник на Израел и САЩ - Азербайджан. Да видиш обаче как Армения щяха да и викат "част от цивилизацията" и Европа ако я нападаше Русия, малейй цял ден щеше и за нея да се говори.

    Коментиран от #13

  • 2 Ами нормално

    9 15 Отговор
    Руското влияние се свива на всякъде. Вече не може да отстоява интересите си нито в Армения нито в Сърбия нито в Сирия. От парадната армия от орки на Путлер вече никой не страхува . Браво на Путлер скоро ще трябва в западните държави да му издигнат паметници като на унищожителя на федерацията.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 лцлфлд

    5 12 Отговор
    "Дорде има я Русия, светът няма управИя!"
  • 5 Един от многото

    9 3 Отговор
    И платените соросодженд. пак Русия име е в устата.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Жълто джудже

    2 2 Отговор
    Арменците, живеещи в Русия, представляват влиятелно и авторитетно лоби в коридорите на Кремъл и демонстрират абсолютна лоялност към Русия. В същото време за Москва е жизненоважно и дълбоко оправдано да поддържа гладки и стабилни отношения със стратегически важния Баку. Русия определено ще изпълни задълженията си и ще успее да убеди г-н Алиев да не навреди на грандиозните икономически и транспортни проекти в Каспийския регион. Надявам се, че президентът на Азербайджан ще се съгласи с това.
  • 8 Мяу

    1 1 Отговор
    Кой ми с-а в гащите?
  • 9 Българските турци

    7 2 Отговор
    От как Азербайджан е отново в Карабах там става инфраструктурна революция !!!...А арменците които по стечение на обстоятелствата са останали на Азербайджанска територия ги смятайте за най печелившите от тази ситуация ! Всичко останало е прапагандно циврене на еднин зависим от покровителство марионетен манталитет !!!
  • 10 Мдааа

    9 3 Отговор
    Армения не изпълни подписаното споразумение за отварянето на коридора между Нахичеван и Азербайджан,ако Армения не го отвори пак ще има тупаници

    Коментиран от #12

  • 11 Иван

    6 2 Отговор
    гърците и арменците са си лика прилика.... еднакво добре умеят да реват,но за разлика от ЕС Москва не вярва на сълзи
  • 12 сигурен ли си?

    3 5 Отговор

    До коментар #10 от "Мдааа":

    Този път азерите ще му ядат тиквата, бъди сигурен и султана няма да им помогне!

    Коментиран от #15, #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Туран

    5 1 Отговор
    Абе глупаци върнете доброволно окупираните земи, мислите че ще се премирим арменската окупация ,много здраве.мислите че щпом сте окупирали азербайжанска земя нагорни карабах и сте изгонили 1000 000 азери Кото живеят в фургони от 30години в Баку,какво правят въоръжени жужди наемници от Армения там ,напуснете веднага азербаджанската територия,
  • 15 да пробват

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "сигурен ли си?":

    последния път руснаците едвам спасиха арменците
  • 16 От кого този бой?

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "сигурен ли си?":

    От “безаналоговата” армия която опря до иранските дронове при 10 месчината си агония в Украйна ли? Едва ли втори фронт на Путлер ще е повече от сбъдване на май-лошите му кошмари.
  • 17 Лесно е

    5 2 Отговор
    Спирате да копате в мините и да грабите азерските природни богатства и коридорът се отваря. Той и сега е отворен за населението. Блокиран е за камионите които изнасят руда ама вие типично по арменски ревете.
  • 18 Ходете си в армения

    5 4 Отговор
    Никой насила не ви държи в Азербайджан.
  • 19 Ами да бяхте се били като мъже

    1 1 Отговор
    И коридорът да беше останал под ваш контрол, кво ривети сега...