Last news in Fakti

15 Март, 2023 05:13 788 1

Египет ще стимулира финансово семействата с до две деца

  • египет-
  • правителстов-
  • стимули-
  • семейства-
  • пренаселеност-
  • деца

Стъпката е част от Националния проект за справяне с пренаселеността

Египет ще стимулира финансово семействата с до две деца - 1
Снимка: Фейсбук/People

Египетското правителство ще предоставя 1000 местни паунда (около 60 лева) годишно на омъжените жени с не повече от две деца, съобщи в. "Ал Ахрам", цитиран от БТА.

Министрите на финансите Мохамед Мааит и на планирането и икономическото развитие Хала ел Саид подписаха протокол, който предвижда сумата да се натрупва и да се изплаща след навършване на 45 години, ако условието не е нарушено.

Стъпката е част от Националния проект за развитие на египетското семейство, който има за цел да се справи с пренаселеността чрез контрол на раждаемостта, образование, здравни грижи и развитие на пазара на труда. През последните години властите в арабската република започнаха няколко кампании за намаляване на раждаемостта.

Малко над 91 процента от египтяните подкрепят програмите за семейно планиране, докато само 1,9 процента са против тях, сочи проучване на Центъра за информация и подпомагане на вземането на решения на правителството, публикувано в края на януари. Над 52 процента от анкетираните смятат, че на фона на настоящата ситуация всяко семейство трябва да има не повече от две деца, а 29,1 на сто посочват, че всяко семейство трябва да има три деца.

Населението на Египет се е увеличило с 1,6 милиона души през 2022 г, достигайки 104,7 милиона през декември, според данни на Централната агенция за обществена мобилизация и статистика. Средно на всеки 14,4 секунди се е раждало по едно бебе.

Анализи на ведомството показват, че при сегашния темп на растеж населението ще нарасне до 192 милиона души през 2052 г. Това ще изисква държавата да удвои инвестициите в инфраструктурни проекти и благоустройство.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българка

    3 3 Отговор
    Би било разумно да внесем малко от египетските мъже у нас, че на нашите семето им е изсъхнало, като се съберем четири семейства едвам успяваме едно дете да родим