Last news in Fakti

3 Април, 2023 20:50 809 2

Вучич няма да нормализира отношенията с това косовско правителство

  • сърбия-
  • косово-
  • европейски съюз-
  • напрежение-
  • вучич-
  • курти

Вучич обвини косовските власти, че измислят нови конфликти и всеки ден провокират сърбите. Напрежението между Косово и Сърбия нарасна значително

Вучич няма да нормализира отношенията с това косовско правителство - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сръбският президент Александър Вучич заяви във Верона в понеделник, че нормализиране на отношенията между Белград и Прищина няма да се случи, докато сегашното косовско правителство е на власт, съобщава N1.

Говорейки ден преди главните преговарящи на двете страни да се срещнат в Брюксел, Вучич каза пред прорежимната телевизия "Пинк", че тези преговори ще бъдат "сериозно мъчение" и добави, че не е оптимист и не може да каже дали ще има някакъв напредък.

Главните преговарящи шефът на Службата на сръбското правителство за Косово Петър Петкович и вицепремиерът на Косово Бесник Бислими трябва да се срещнат за нов кръг от техническия диалог за първи път, откакто Вучич и косовският премиер Албин Курти се срещнаха с представители на Европейския съюз, за да договорят приложение за прилагане към предложеното от ЕС споразумение в Охрид.

"Проблемът не е кой какво ще каже, нито кой какво трябва да приложи. Нормализиране на отношенията с косовските албанци е много по-важно и се страхувам, че това не е реалистично с властите в Прищина, каквито са", каза той.

Вучич обвини косовските власти, че измислят нови конфликти и всеки ден провокират сърбите.

Напрежението между Косово и Сърбия избухна отново през последните дни, след като косовски сърбин беше арестуван за подпалване на автомобили, собственост на етнически сърби, които преминаха към косовски номера на коли, съобщава "Еурактив".

През 2022 г. правителството в Прищина обяви, че всички превозни средства, принадлежащи на граждани на Косово, трябва да имат номера, издадени от Прищина. Решението предизвика възмущението на сръбското малцинство в северната част на страната, което продължава да използва издадени от Сърбия номера и не признава независимостта на Косово.

Но през последната седмица няколко превозни средства, които успяха да преминат, бяха подпалени.

Полицията арестува лице по подозрение за умишлен палеж, но също така и за нападение срещу косовска полицейска част, членство в престъпна група, нападение на държавен служител и опит за убийство.

Косовската полиция каза, че арестът е извършен след "интензивни разследвания от съответните полицейски звена" в опит да се бори с организираната престъпност и да предотврати нови престъпни действия.

Но арестът не беше добре приет от Сръбската листа, политическата партия на етническите сърби в Косово. "След като събрахме информация за днешното отвличане на сърби от специалните сили на Курти, бихме искали да подчертаем, че сръбският народ предупреждава Прищина, че ако не освободят несправедливо арестуваното лице и не спрат да тормозят сръбския народ, това ще предизвика реакция от всички сърби."

Те продължиха в изявление, че това няма да бъде "някакво предупреждение", а по-скоро въстание срещу това, което те наричат "репресиите срещу невинни граждани" на премиера Албин Курти.

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич в неделя обвини правителството на Косово, че създава нова криза и иска да "избегне задълженията", които е поело по време на диалога, подпомаган от ЕС.

"Това е истински индикатор за ясното им намерение, че не искат мир и че се опитват да избегнат задълженията, които поеха в Охрид, между другото... Много ясно е, че на хоризонта е стара ситуация и нова криза, предизвикана от Прищина", каза Дачич.

Той призова международната общност да "реагира спешно" и "да спре Албин Курти".

В ранните часове на неделя полицаи бяха нападнати с взривно устройство в Северна Митровица, един от районите с мнозинство от сърби. От полицията съобщиха, че срещу тях е хвърлено устройство и се води разследване.

Новите безредици и новите заплахи от Белград идват на фона на продължаващия диалог между двете страни, подпомаган от ЕС, в опит за нормализиране на отношенията. След едностранното обявяване на независимост на Косово през 2008 г., след войната от 1998-1999 г. Сърбия продължава да отказва да го признае.

Разговорите са довели до устно споразумение от двете страни за нормализиране на отношенията и анекс за това как ще се прилагат разпоредбите на споразумението.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сърбите ни взеха вардарско

    1 3 Отговор
    Сега ще загубят Косово, а след това вардарско ще се присъедини към Албания!
  • 2 Дякон Унуфрий Араллампиев

    1 0 Отговор
    Защо радиш тако Тако на опако
Новини по държави: