Last news in Fakti

5 Април, 2023 12:20 1 722 9

Консенсус по спора за Охридската архиепископия между България и РСМ

  • българия-
  • комисия-
  • охридската архиепископия-
  • рсм

"Българските историци са настоявали да се подчертае произходът на Охридската архиепископия. Северномакедонските историци държали на нейното представяне като съществена част от "културния развой на Македония"

Консенсус по спора за Охридската архиепископия между България и РСМ - 1
Снимка: Shutterstock

Съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония е пред договореност по въпроса около Охридската архиепископия. Това съобщава БНТ, позовавайки се на интервю на съпредседателя от македонска страна проф. Драги Георгиев пред ТВ "Телма".

Георгиев обяснява, че очаква на следващата или по-следващата среща на Комисията да бъде постигната договореност по въпроса.

Той разказва, че "българските историци са настоявали да се подчертае произходът на Охридската архиепископия. Северномакедонските историци държали на нейното представяне като съществена част от "културния развой на Македония".

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да, ама не

    8 1 Отговор
    четете изявленията на Драги Георгиев, македонците не са отстъпили от позицията си, Охридската архиепископия е свързана само с Македония, България не е възразила и срещу признаването на тази алрхиепископия от Сърбия, като Охридска, това е допълнителен аргумент.
    България се е съгласила да промени учебниците си.
  • 2 фенче

    13 0 Отговор
    Охридската Архиепископия е създадена, за да покрива българските земи, на завладяната Самуилова България, никакъв компромис не може да има тука, сърбите могат да си признават, каквото си искат, още не признават че Косово си е отделна държава, реален, обективен факт, не знаех че и сърбите участват в комисията, мислех че е между България, и това което се нарича РСМ
  • 3 докато преговаряме с

    5 0 Отговор
    югославяни консенсус няма как да има

    място в ес за тях няма ---- да си се връщат в югославия
  • 4 гост

    3 0 Отговор
    По време на византийското владичество Северна България е била в рамките на ТЕМА /област/ Паристирион /Поддунавие/, Южна България е включена в тема Тракия, а в македонските земи се формирала тема БЪЛГАРИЯ. Малко след падането на България под византийска власт Василий Вторий понижава българската църква от ПАТРИАРШИЯ в ранг АРХИЕПИСКОПИЯ! В 1040 г. Георги Войтех от кавханския род вдига въстание в Скопие за възстановяване на българската държава. Начело на държавата застава законния престолонаследник Делян - Петър.
  • 5 КАНАС ЮВИГИ

    5 0 Отговор
    МАКЕДОНСКА НАЦИЯ НЕМА И НЕ Е ИМАЛО ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО ДО 1946 Г КОГАТО ТИТО СТАЛИН ДИМИТРОВ СЕ СЪБИРАТ НА КАЗАН ВОДКА И САЗДАВАТ НОВАТА НАЦИЯ !!! И КАК ДА БЪДАТ МАКЕДОНЦИ ?? ТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ КРЪСТЕНИ НА ТЯХ РЕПУБЛИНА КОМЕНТЕРНА 1946 Г !!! И ВСИЧКИ СПОРОВЕ ИЗЧЕЗВАТ АМА ЗАВИНАГИ КРАЙ !! ТОВА ТРЯБВА ДА ГО РАЗБАРАТ И В ВАШИНКТОН И В БРЮКСЕЛ ??? ТАКАЧЕ НИКАКВА ОХРИТСКА МИТРОПОЛИЯ НЕ ПРЕНАДЛИЖИ НА РЕПУБЛИНА КОМИНТЕРНА А Е БЪЛГАРСКА АЗ КАЗАХ КАНАС ЮВИГИ
  • 6 Какъв "културен развой",какви фантазии

    5 0 Отговор
    След като има писмени данни,че Охридската Архиепископия е всъщност понижената в ранг от Василий 2 Българоубиец след завладяването на България от Източната Римска Империя в 1018 година Българска Патриаршия!И това е БЕЗСПОРЕН факт!Има издаден имперски указ на Василий 2 за това!Да не говорим,че там е указано,че титлите на Охридските архиепископи са - Архиепископ на цяла България (Αρχιεπίσκοπος της πάσης Βουλγαριας), от средата на XII век се ползва и Архиепископ на Първа Юстиниана и цяла България или на всички българи (Αρχιεπίσκοπος της πρωτης Ιουστινιανης και πάσης Βουλγαριας или ΄αρχιεπίσκοπος Βουλγάρων). За какви "тълкувания" и за какъв "културен развой" става дума?Историята е НАУКА.Тя борави с ДОКУМЕНТИ и е такава,каквато е,колкото и да се иска на някой да преправи в своя угода и за свои цели!
  • 7 Въпрос на време

    0 0 Отговор
    РСМ да влезе в ЕС и да дръпне доста пред Бг.

    Коментиран от #8

  • 8 Правилно

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Въпрос на време":

    Въпрос на време е.......да влезе в ЕС!А какво ще стане после - Божа работа!
  • 9 КАНАС ЮВИГИ

    1 0 Отговор
    ДРАГИ Е ВИНАГИ НАГАЛ И НАСМЪРКАН НО ГОДИНАТА Е 1992 Г ТОВА Е РСМ ???? ПЪЛЕН МАКЕДОНИСТ И КОМПЛЕКСАР !!! ДА ТЪРСИШ ПОД ВОЛА ТЕЛЕ ?? НЯМА МАКЕДОНСКА НАЦИЯ СЪЗДАДЕНА Е ИЗКУСТВЕНО ОТ КОМУНИСТИТЕ И КОЙТО ГИ ПОТКРЕПЯ ЗНАЧИ Е КОМУНИСТ И НЕ Е УВАЖАВА ЦЕНОСТИТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА !! АЗ КАЗАХ
Новини по държави: