Last news in Fakti

16 Април, 2023 17:21 1 760 8

Германски политик "против" спирането на атомните електроцентрали

  • германия-
  • атомна електроцентрала-
  • спиране-
  • мнение-
  • искане

Маркус Зьодер е поискал от федералното правителство изменение на Закона за атомната енергия

Германски политик "против" спирането на атомните електроцентрали - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

След като Германия извади от експлоатация последните си три атомни електроцентрали, баварският премиер Маркус Зьодер заяви, че иска да продължи експлоатацията на централи като спряната Исар 2 под държавна отговорност, предаде ДПА.

За тази цел той е поискал от федералното правителство изменение на Закона за атомната енергия. "Затова Бавария настоява федералното правителство да предостави на федералните провинции собствена отговорност за продължаване на експлоатацията на ядрената енергия. Докато кризата [в енергийните доставки поради войната в Украйна] не е приключила и преходът към възобновяеми енергийни източници не се е случил, трябва да използваме всяка форма на енергия до края на десетилетието", заяви той пред вестник "Билд ам Зонтаг". Бавария е готова за това, допълни Зьодер, цитиран от БТА.

Може да се смята за невъзможно управляващата германска трипартийна коалиция да се съгласи с това, посочва ДПА. Наред с други неща, въпросът за окончателното съхранение на ядрените отпадъци, които продължават да се произвеждат в Бавария, ще трябва да бъде изяснен отделно.

В рамките на общонационалното търсене на окончателно хранилище за ядрени отпадъци Бавария вече се противопостави на идеята те да бъдат съхранявани на нейна територия.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 еалиста

    45 2 Отговор
    Нека викат- Сбогом Газпром, сбогом АЕЦ, да се върнат в 19-ти век! Малоумни европейски пишман управници-Бербок!
  • 2 Параатлантик

    43 1 Отговор
    В атома е истината, най зелената енергия
  • 3 нено

    39 2 Отговор
    Чао на стандарта западен! Яко западнаха, заради малоумници, подали се на деменцията!

    Коментиран от #4

  • 4 Мдааа...

    3 32 Отговор

    До коментар #3 от "нено":

    Щото на изток процъфтяват, направо са вързали.
  • 5 Сандо

    38 1 Отговор
    Късно е чадо.Да сте мислили преди години,когато Горбачов ви върна Източна Германия.Тогава беше момента да се отървете и от другите окупатори.Сега пред очите ви и с ваше съдействие бившето величие Германия,която имаше способността и смелостта да започне две световни войни,се превръща във второразрядна европейска страна.Тъжно и жалко е,но пък е истина.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Иван

    12 1 Отговор
    Поне един има нещо в главата

    Коментиран от #8

  • 8 тоя

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Иван":

    да не е германски "копейкин", хаха?
Новини по държави: