Last news in Fakti

27 Юни, 2023 05:38 912 3

Молдовският политик в изгнание Илан Шор обяви създаването на нова партия

  • илан шор-
  • молдова-
  • партия

Предишната му бе забранена от Конституционния съд

Молдовският политик в изгнание Илан Шор обяви създаването на нова партия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Молдовският политик в изгнание Илан Шор, осъден задочно за измама в големи размери, обяви вчера създаването на нов политически блок, който да замени предишната му проруска партия, носеща името му и забранена от Конституционния съд, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Конституционният експерт Александру Арсени каза обаче, че инициативата на Шор вероятно ще бъде обявена за противозаконна.

Забранената партия на Шор организира масови демонстрации с искане за оставка на правителството на проевропейската президентка Мая Санду.

В съобщение от новото си местожителство в Израел, опозиционният лидер каза, че новият блок ще носи названието "Шанс. Отговорности. Реализация" (ШОР), което е акроним от фамилията му на руски и румънски, които са двата най-разпространени езика в Молдова, и че няма да има председател.

Шор каза още, че политическата му сила ще оспори пред Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) забраната на партията му.

Опозиционният лидер предрече, че новият му блок, към който са се съгласили да се присъединят още две формации, ще спечели изборите в Молдова.

Шор беше осъден задочно на 15 години затвор през април за банкова измама и пране на пари в размер на 1 млрд. долара, а САЩ и Европейският съюз го включиха в санкционните си списъци.

Молдовските власти и западни правителства обвиняват олигарха, че се опитва да дестабилизира страната.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сандуто

    8 1 Отговор
    ще си яде сандала скоро
  • 2 Исторически парк

    10 3 Отговор
    И тук трябва да забранят американската партия ппдебъ!
  • 3 Сандо

    0 0 Отговор
    В демократичните страни няма място за неправилни партии!