Last news in Fakti

28 Юни, 2023 11:28 1 050 4

Рама за ситуацията в Косово: Създаването на „малък Донбас“ в средата на Европа е истинска опасност

  • албания-
  • косово-
  • северно-
  • еди рама-
  • ситуация-
  • напрежение

Заяви албанският премиер

Рама за ситуацията в Косово: Създаването на „малък Донбас“ в средата на Европа е истинска опасност - 1
Източник: БГНЕС

Албанският министър-председател, Еди Рама, изрази отново своя призив към бързо успокояване на ситуацията в Северно Косово, като посочи, че нарастващото напрежение представлява истинска опасност за създаване на "малък Донбас" в средата на Европа. Това съобщиха косовските и албанските медии, предаде БТА.

Рама направи тези изявления по време на пресконференция в Брюксел вчера, където присъстваха и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, премиерите на Нидерландия, Белгия и Норвегия, както и президентите на Румъния, Полша и Литва. Главната тема на посещението на албанския министър-председател в Брюксел беше нарастващото напрежение в Северно Косово, което се задълбочи през последния месец.

Според Рама трябва да се предприемат всички възможни мерки, за да се повиши диалогът между Косово и Сърбия до най-високо равнище с подкрепата на САЩ. Той подчерта значението на мироопазващите сили на НАТО, наречени КейФОР, като гарант за сигурността в случай на допълнително нарастване на напрежението. Албанският министър-председател също така изрази желание да види успех в диалога между Косово и Сърбия под егидата на ЕС.

Рама заяви, че ситуацията в региона на Западните Балкани, особено в Северно Косово, е тревожна и изрази надежда, че деескалацията на напрежението ще започне възможно най-скоро, тъй като в противен случай може да настъпи катастрофа.

"Не можем да допуснем разрушаването на нашия регион, който е постигнал много неща", заяви Рама.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И кой

    11 2 Отговор
    го създаде!?
  • 2 Българин

    7 4 Отговор
    Прав е. Измисленото Косово трябва да се върне в очертанията на Сърбия!
  • 3 Механик

    8 2 Отговор
    Малкия Донбас госъздаде НАТО и Мадлин Олбрайт (дето наскоро пукна).
    Ама тогава не ревяхте, нали?
    Сърбите ще ви покъсат ританките и нато тоя път няма да ви помага, щото и на него много провали му се събраха в последно време.
  • 4 Знаем, че шиптърите

    4 2 Отговор
    се множите като хьлебарки с помощта на господарите ви САЩ, на които целувате задьникъ! Обещаха ви велика Шиптария и излаз на три морета ли? Кажете сега как мразите славяните и ще ги таковате всичките с ножлетата, жълтури пришелци от земите на Армения, които се пишат арвиати, по името Ария (Арви), град държава на Крит, 7-ми - 4-ти век п.н.е., тъй наречени илирийци от Ария (Арви), познати с екзонима като траки.
Новини по държави: