26 Септември, 2023 08:50 1 312 9

Над 200 ранени при експлозията на горивен склад в Нагорни Карабах

  • азербайджан-
  • армения-
  • горивен склад-
  • нагорни карабах-
  • експлозия

Причините за инцидента не са известни

Над 200 ранени при експлозията на горивен склад в Нагорни Карабах - 1
Източник: Shutterstock

Повече от 200 души бяха ранени при експлозия на горивен склад в Нагорни Карабах, докато хиляди етнически арменци напускат областта, след офанзивата на Азербайджан миналата седмица.

Причините за експлозията в склада за гориво, разположен в околностите на главния град Степанакерт, не са известни. Местният омбудсман Гегам Степанян обяви, че състоянието на повечето от пострадалите е много сериозно и спешно е необходима медицинска помощ по въздух.

Повече от 6500 етнически арменци от общо 120 000, които живеят в Нагорни Карабах, вече са преминали на територията на Армения, като по границата са се образували опашки. Южният арменски град Горис се е оформил като център за регистрация и настаняване. Евакуиращите се арменци се притесняват от репресии и етническо прочистване, ако останат в областта.

Баку ще гарантира сигурността и правата на всички жители на Нагорни Карабах, независимо от етническата им принадлежност, заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Русия обвини арменския премиер Никол Пашинян, че превръща страната си в заложник на западните интереси, след като той приписа успеха на азербайджанската офанзива на бездействието на руските мироопазващи сили в Нагорни Карабах.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    14 9 Отговор
    Арменски подлоги, български марионетки, украински клоуни - все един дол дренки и слуги на Дявола, работещи против собственното си население.
  • 2 Тия сами са си запалили склада

    12 5 Отговор
    За да не попадне в азерски ръце.
  • 3 Ален

    8 10 Отговор
    Ето така ще ни защити Русия както защити Армения, блажени да са вярващите.

    Коментиран от #5, #8

  • 4 Думите на алиев

    4 8 Отговор
    не струват и пукнат грош. Не може и няма как вълк да дава гаранции за живота на агне. турците от азърбайджан са агресори а Карабах е арменски. Ползва се отдалечеността му от Армения за прочистване и присъединяване към азерските турци. Това е.

    Коментиран от #7, #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Турчин

    3 2 Отговор
    Градът се казва Ханкенти, недейте да изопачавате историята и географията.
    Арменците прилагат метода "опожарена земя ", палят собствените си къщи, отсичат плодовите дръвчета по дворовете, убиват домашните животни, кучетата и котките дори.
    Арменците за кой ли път показаха на какви извращения и нехуманно отношение може да бъде един индивид. Защото арменеца непможеш да наречеш ЧОВЕК...
    И ВСЕ РЕВАТ,ПЛАЧАТ,ВИНАГИ ДРУГИ ИМ СА ВИНОВНИ. МАМИНОТО ДЕТЕНЦЕ НА ФАЩ И ФРАНЦИЯ.
    ВСЪЩНОСТ, АРМЕНЦИТЕ ЖЪНАТ ТОВА КОЕТО ПОСЯХА. КАКВО ТЪРСЯТ НАД 7000 ОГНЕСТЛЕНИ ОРЪЖИЯ "В МИРНИ АРМЕНСКИ ЖИТЕЛИ " НА КАРАБАГ?
  • 7 Турчин

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Думите на алиев":

    Тогава ти какъв си в Кърджали, Шумен,Търговище и Разград?
  • 8 Реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ален":

    Нас никой няма да ни защити, само ни ползват. Лошото е че останахме без армия.
  • 9 хайде сега

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Думите на алиев":

    Той Путин казва, че Карабах е Азарбейджан,ти сега по знаещ и от Путин ще излезеш.