Last news in Fakti

26 Септември, 2023 10:23 2 367 3

Изчезнали лица: Трагична реалност за мнозина

  • азербайджан-
  • изчезнали-
  • глобален-
  • проблем-
  • конференция

Справянето с този глобален проблем изисква координирани международни усилия

Изчезнали лица: Трагична реалност за мнозина - 1

Независимо от причините, проблемът с изчезналите лица е феномен, който засяга множество общности по света. Справянето с този глобален проблем изисква
координирани международни усилия. Въпреки забележителните постижения до този момент, все още съществуват значителни предизвикателства. Сред тях основни са тези с политически характер, тъй като в много бивши конфликтни зони липсата на сътрудничество на някоя от страните възпрепятства усилията тези хора да бъдат открити.
Броят на изчезналите лица по света нараства бързо. През последните 5 години той се еудвоил. За съжаление, този проблем не е чужд и за по-широкия Черноморски регион. Неотдавнашните конфликти в Украйна и Южен Кавказ белязаха смъртоносно живота на мнозина.
На 18 септември 2023 г. в Баку, Азербайджан, се проведе международна конференция на тема „Засилване на националните и глобалните усилия за изясняване съдбата на изчезналите лица“. Организирана по случай Международния ден на жертвите изчезнали вследствие на насилие, конференцията събра национални и международни експерти, държавни служители, бивши държавни и правителствени ръководители от различни страни, представители на международни организации и др. Участниците в конференцията призоваха за увеличаване на националните усилия, а също и за сътрудничество между отделните държави и се обърнаха с молба към международните организации, сред които и ООН, да повишат още повече обществената осведомеността и да изготвят препоръки по
този въпрос.
Бившият конфликт между Армения и Азербайджан, който се превърна в мащабна война през 1991 г., също има значителен принос към този проблем, тъй като в този конфликт изчезват около 4000 азербайджанци, повечето от които остават в неизвестност и до днес.
Азербайджан е потърпевш поради отказа на Армения да сътрудничи за идентифицирането на местонахождението на изчезналите лица и масивното миниране на
района, което възпрепятства достъпа до масовите гробове. Трябва да се отбележи, че откритите неотдавна десетки масови гробове в наскоро освободените от арменската окупация територии на Азербайджан осветлиха съдбата на стотици азербайджанци изчезнали в началото на 90-те.
В свое видеообръщение към конференцията бившият президент на България, Росен Плевнелиев, изтъкна значението на международните усилия за повишаване на осведомеността относно този проблем и отбелязвайки тъжната статистика за нарастващия брой изчезнали лица призова за разработване на ефективни механизми за превенция и сътрудничество за идентифициране и разследване на международни нарушения на правата на човека. Изразявайки солидарност с пострадалите хора, бившият български президент призова за единство и съпричастност.
Проблемът с изчезналите лица представлява мащабно и многостранно предизвикателство с глобални последици, което изисква съвместни усилия.
Идентифицирането на изчезналите лица и предоставянето на подкрепа за техните семейства не само носи утеха на тъгуващите семейства, но и допринася за по-широката кауза на справедливостта, човешките права и помирението в глобален мащаб.

Източник: Посолство на Република Азербайджан в Република България


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 търсете си ги

    7 0 Отговор
    като си в близост до взрив се телепортираш явно...
  • 2 соломон напасания

    2 0 Отговор
    Най правилното мнение за Нагорни Карабах изрази Николай Платошкин в "тубата Ю " На който му е интересно и разбира езика ще добие ясна представа за причините и последствията на породения конфликт
  • 3 681

    1 0 Отговор
    За безследно изчезналите и убити азербайджанци "цивилизованият християнски свят " гузно мълчи.
    ФАЩ и Франция дума не обелват...