Last news in Fakti

26 Септември, 2023 13:32 1 498 1

Украински капитан получи пет години и половина затвор заради инцидент с 27 жертви

  • унгария-
  • будапеща-
  • съд-
  • дунав

Загиват 25 южнокорейски туристи, а също капитанът на "Русалка" и още един човек от екипажа, един корейски гражданин остава в неизвестност

Украински капитан получи пет години и половина затвор заради инцидент с 27 жертви  - 1
Снимка: Shutterstock

Украински капитан на круизен кораб бе осъден днес на пет години и половина затвор в Унгария заради инцидент от 2019 г., при който корабът му удари и потопи туристическо корабче в река Дунав и загинаха 25 южнокорейски туристи и двама души екипаж, предаде Ройтерс. Агенцията посочва, че това е инцидентът с най-много загинали в река Дунав от повече от половин век, пише БТА.

На 29 май 2019 г. туристическо корабче на име "Русалка" с 35 души на борда потъва, след като е ударено от кораб под мост в Будапеща по време на проливен дъжд. Загиват 25 южнокорейски туристи, а също капитанът на "Русалка" и още един човек от екипажа. Един корейски гражданин остава в неизвестност.

"Обвиняемият e признат за виновен в небрежност, представляваща заплаха във водния транспорт, и съдът го осъжда на пет години и половина затвор", заяви съдия Леона Немет, произнасяйки присъдата, която може да бъде обжалвана.

Украинецът, който е в ареста от 2019 г., каза пред съда, че "истински съжалява" за трагедията.

"Не мога да избягам и за минута от спомените за тази ужасна трагедия, не мога да спя и мисля, че ще живея с това до края на живота ми", каза той пред съда с видимо вълнение. Капитанът е оправдан от съда по обвинения, че не е успял да окаже помощ. Само седем корейци оцеляха при трагедията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кучето

    7 3 Отговор
    Пиян е бил на мотика ократа. Тагаренко да му плати гаранцията, нали са от един народ.
Новини по държави: