27 Септември, 2023 15:59 1 230 7

27 септември е Ден на възпоменание в Азербайджан

  • азербайджан-
  • отечествена война

Днес се навършват три години от началото на 44-дневната Отечествена война от 2020 г.

27 септември е Ден на възпоменание в Азербайджан - 1

На 27 септември 2023 г. се навършват три години от началото на 44-дневната Отечествена война от 2020 г. Това е денят, в който Азербайджан, в рамките на своето изконно право на самоотбрана, отвърна на удара, за да сложи край на продължаващата военна агресия от страна на Армения и да осигури защита на цивилното си население.
Войната доведе до освобождаването на азербайджанските територии от чуждата окупация, прекрати дългогодишния конфликт между Армения и Азербайджан и създаде нова реалност в региона, която предоставя нови възможности. Сред тях са историческият шанс за установяване на справедлив мир, възраждане на териториите, завръщане на вътрешно разселените азербайджанци, помирение и реинтеграция.
Военната окупация на азербайджанските територии превърна девет големи града и стотици други селища на Азербайджан в ярки примери за урбицид и културоцид. След края на войната Азербайджан започна възстановителни действия в тези територии и за кратко време постигна големи резултати. Това даде възможност на вътрешно разселените азербайджанци да упражнят своето правото да се завърнат безопасно и достойно по родните си места.
30 годишната арменска окупация остави териториите на Азербайджан силно минирани. Днес Азербайджан е една от страните изложена на най-голяма опасност от мини в света. По предварителни оценки, необходими са най-малко 25 милиарда долара и 30 години, за да бъдат обезвредени всички мини, поставени от Армения в Азербайджан през годините на окупация. Този процес би могъл да бъде ускорен, ако Армения съдейства за това. За съжаление обаче тя отказва да предостави вярна информация и дори продължава да поставя нови мини. Видно е, че хиляди мини, открити в освободените територии през август 2022 г., са били произведени от Армения през 2021 г., т.е. след края на войната от 2020 г.
Въпреки преживените жестокости и болка, веднага след Втората карабахска война през 2020 г. Азербайджан инициира нормализиране на отношенията с Армения. Той изготви Предложение от 5 точки, което се основава на общоприетите принципи на международното право.
Преговорите с посредничеството на ЕС постигнаха значителни резултати, най-вече с това че Армения призна териториалната цялост на Азербайджан, който включва Карабах и селата в ексклава. Тъй като Армения не изпълни много от задълженията си, заложени от лидерите на Азербайджан, Армения и Русия в Тристранното споразумение от 10 ноември 2020 г., а също и поради продължаващите провокации, процесът на нормализация е изправен пред сериозни
предизвикателства. Въпреки това Азербайджан остава посветен на процеса за установяване на мир.
Също така Азербайджан предложи реинтеграция на арменското население в своя регион Карабах. Азербайджан счита тези жители за свои граждани и възприема този въпрос като част от вътрешната си политика. Азербайджан се задължи да гарантира еднакви права и свободи на своите арменски граждани и да гарантира мирното съвместно съществуване на азербайджанските и арменските жители в засегнатите от конфликта територии в рамките на своя суверенитет и териториална цялост.
27 септември се чества като Ден на възпоменание в Република Азербайджан.
Азербайджанците по целия свят отбелязват този ден с дълбоко уважение и почитат паметта на всички герои, дали живота си за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Азербайджан.

Източник: Посолство на Република Азербайджан в Република България


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калмук

    3 7 Отговор
    Доколкото разбрах, Симона Коприщенова е изготвила становището на посолството на Азърбейджан. Шегаджии :- )

    Коментиран от #5

  • 2 Потресен!

    4 10 Отговор
    Вие, аматьорчета, докога ще пишете статии копирани директно от посолството, което явно ви плаща?! Продажници!
  • 3 Последния Софиянец

    12 5 Отговор
    Слава Азарбейджан
  • 4 Обаче

    4 2 Отговор
    💲Войната доведе до освобождаването на азербайджанските територии от чуждата окупация💲
    Едни си имат на нефт, а други - само ехидни съюзници.

    Коментиран от #6

  • 5 Турчин

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Калмук":

    А ,ако беше подготвила становището на Арменското посолство щеше да бъдеш щастлив нали? Въпреки ,че нямаше да бъде справедливо. Братството на кръста поражда кървави следи, които могат да се оставят само от арменци и българи като тебе.
  • 6 Турчин

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Обаче":

    Примерно в Кърджали също няма газ но има много турци, както има много арменци в Карабаг. Ти как мислиш за двете обстоятелства?
    Съгласен ли си статута на Кърджали примерно, да бъде същото на Карабаг?
    Какво мислиш по въпроса?
  • 7 ЛеЧетел

    0 0 Отговор
    Ако не беше тази воина все още щяхме да си играем на ПАНДЕМИЯ и зарази.