Last news in Fakti

10 Октомври, 2023 06:08 1 705 20

57% от германците искат край на управляващата коалицията и нови избори

  • германия-
  • коалиция-
  • избори-
  • проучване

Това сочат резултатите от социологическо проучване, проведено от социологическия институт Инса по поръчка на вестник “Билд“

57% от германците искат край на управляващата коалицията и нови избори - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от половината от жителите на Германия, на фона на неуспеха на управляващата коалиция, съставена от Социалдемократическата партия на Германия (ГСДП), Зелените и Свободната демократическа партия (СвДП), на регионалните избори в Бавария и Хесен, подкрепят нови избори на федерално ниво и прекратяване на управлението на сегашната коалиция, сочат резултатите от социологическо проучване, проведено от социологическия институт Инса по поръчка на вестник “Билд“.

Резултатите показват, че гражданите на Германия масово се отвръщат от управляващите партии. По-конкретно, 57% от анкетираните искат предсрочно прекратяване на управлението на коалицията. По-малко от една трета (31%) искат федералното правителство да продължи работата си. Други 12 % не са предоставили информация.

Дори мнозинството от привържениците на СвДП (53%) подкрепят предсрочни избори - въпреки че тогава СвДП ще трябва да се притеснява за завръщането си в Бундестага. Рейтингът на популярност на либералите в момента е едва 6 %. На федералните избори през 2021 г. той достигаше 11,5 процента. От всички партии само избирателите на ГСДП (67%) и Зелените (75%) искат германското правителство да продължи работата си в този състав.

Най-голямо недоволство у гражданите предизвиква миграционната политика на германското правителство. Затова 59% от анкетираните биха искали да се промени курсът на политиката по този въпрос. Германците са недоволни и от жилищната политика (52%), енергийната политика, пенсионното и социалното осигуряване (по 49%). Не по-малко от 41% биха искали да променят курса на политиката в областта на опазването на климата.

Жителите на Германия са недоволни и от правителствения апарат, особено от министърката на вътрешните работи Нанси Фезер(ГСДП), която отговаря за миграцията. По-специално, 58% от анкетираните са против оставането на Фезер на нейния пост. Само 19% искат министърката да продължи да работи. Дори сред собствените си избиратели от ГСДП Фезер вече не се ползва с категорична подкрепа. Само 40 процента от привържениците на социалдемократите са за това вътрешната министърка да запази поста си, същият брой са против.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    41 0 Отговор
    Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер каза, че е "уплашен и отвратен" от подкрепата за Хамас по улиците на Берлин . Изявлението дойде след митинг в германската столица в подкрепа на атаката на движението срещу Израел . Думите му са цитирани от изданието Tagesschau .
  • 2 Последния Софиянец

    80 2 Отговор
    99 процента от българите искат край на Сглобката.

    Коментиран от #4

  • 3 Тото

    44 0 Отговор
    Пелешо май ще свърши със Зеленски заедно във някой бункер!!!!! Така обикновено свършват фашистите!!!
  • 4 Тото

    50 5 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Твърдението ви не е вярно ! 100 процента го искат!

    Коментиран от #6, #9

  • 5 Тези немски

    62 0 Отговор
    Кирчовци са същите некадърници, сложени от посолството да скапват и Германия. Вече години съсипват страната. Не искат да затворят границите и Сульо и Пульо с по 5 жени и 45 деца идват, да ги хранят и дундуркат безплатно... Е, кой нормален иска такова правителство? Ти да бачкаш цял ден, тези безумци да ти вземат половината от заплатата да хранят цяла Африка, да ги лекуват, образоват за твоя сметка? А самата Аналена и остатъка от Кирчовцитв вземат заплати над 12 000 евро за да съсипят Германия?! Е, вече немците избират Алтернативата за да се отърват от това безумие.
  • 6 Нали някой

    27 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тото":

    Думна Алексей Василев? Той беше конструктор на сглобката. Някои не искаха да има такава предателска сглобка, но тя стана, като последната издънка на т.н. демокрация. Избираш демократи, но получаваш на власт мафия в коалиция... ха-ха-ха
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БАНко

    40 0 Отговор
    ЦЯЛАТА СКАПАНА ЕВРОПА ВИ МРАЗИ ВОЕННОЛЮБЦИ !!!
  • 9 Хихихи..

    19 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тото":

    Даже и Боко тайно го иска,за да се изправи като древноримски Цезар и да ги посочи с пръст,а после да изреве гръмогласно:Доведете ми бял кон,може и магаре да е но бяло,че да влеза тържествено в Сената като първи консул!

    Коментиран от #12

  • 10 Ццц

    35 0 Отговор
    Я ги питайте поддържат ли помощите за наркоманските режими? Щото моите наблюдения са, че ги поддържат колкото и аз, тоест 0.

    Коментиран от #16

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 12345

    36 0 Отговор
    На народа взе да му писва от тази проамеликанска и антиевропейска политика.
  • 14 Артилерист

    27 0 Отговор
    Това е добър признак за германската политика. Крайно време е самовлюбени, самодоволни и безкритични наглеци и подлоги на американците като Шолц, Барбюк, Фезер и прочие да си ходят и да дойдат разумни, уравновесени и заинтересовани на първо място от развитието на страната си и след това да следват имперските команди на американците, прикрити зад словесни паравани от сорта на ЕАЦ, ред, основан на американските правила или безправие, по-точно казано, демокрация и прочие. Защо трябваше да слушат американците и със военна сила да се опитват да върнат Крим и самоопределилите се източни републики на Украйна, вместо да им дадат автономия, както предлагаше Русия преди кървавия майдански преврат? Или пък да слушат американците за разширяването на НАТО и заграждането на Русия чрез Украйна, Грузия и отвсякъде? И тн. Ако бяха изпълнени тези разбираеми искания на Русия, не беше организиран и извършен преврата в Украйна и не беше започнала войната срещу републиките още от 2014г., ТО ВОЙНА НА АМЕРИКАНЦИТЕ И ПОДЧИНЕНИТЕ ИМ ЗАПАДНЯЦИ ЧРЕЗ УКРАИНЦИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ ВЪОБЩЕ НЯМАШЕ ДА ИМА...
  • 15 Изкукуригал

    21 0 Отговор
    А ние кога ще се събуди е Словакия,Унгария сега Германия а ние дълбок сън
  • 16 Ъхъ

    16 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ццц":

    Много добре знаем, какво искат германците, но ако го напиша ще ме изтрият!
  • 17 фАКТ

    6 0 Отговор
    Да идва новият Хитлер и да оправи отново скапалата се държава наречена Германия! Това в момента на нищо не прилича. Скоро ще заприлича на държава от 3тия свят - населението ВЕЧЕ е такова !
  • 18 дядо поп

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "М и л е н е":

    Ще се краде чедо , ще се краде! Глада е по силен и от тока!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 А бее

    2 0 Отговор
    Тоя защо е без превръзка на окото?
    Няма ли кой да го шибне и в другото око?Превръзката му отива !
Новини по държави: