Last news in Fakti

20 Октомври, 2023 23:26 2 060 6

Белгийският правосъден министър подаде оставка, поема отговорност за нападението в Брюксел

  • белгия-
  • министър на правосъдието-
  • оставка-
  • отговорност-
  • брюксел-
  • нападение-
  • джихадисти-
  • терористична атака

"Това е непростима грешка, която има драматични последици"

Белгийският правосъден министър подаде оставка, поема отговорност за нападението в Брюксел - 1
Снимкa: БГНЕС

Белгийският министър на правосъдието Винсент ван Куикенборн каза в петък, че е решил да се оттегли след натиск заради начина, по който Белгия се е справила със случая на въоръжения привърженик на "Ислямска държава" от Тунис, който уби двама души в Брюксел тази седмица, съобщава "Ройтерс", цитирана от News.bg.

"Това е непростима грешка, която има драматични последици, каза Ван Куикенборн пред репортери. Искам да поема пълна политическа отговорност за това", добави той, като обяви оставката си.

Ван Куикенборн каза, че разследването на 45-годишния тунизиец, който застреля двама шведски футболни фенове в Брюксел в понеделник вечерта, разкрива, че молбата на Тунис за екстрадирането му от Белгия през август 2022 г. е била пренебрегната от белгийските съдебни власти.

Във видео в социалните мрежи стрелецът се нарече Абдесалем Ал Гуилани и пое отговорност за атаката.

Той неуспешно е търсил убежище в Белгия през 2019 г. и живее в Белгия нелегално. Той е бил известен на белгийската полиция във връзка с подпомагане на контрабандата на хора във Великобритания, каза Ван Куикенборн по-рано тази седмица.

Въоръженият мъж се насочи към шведи, които са били в Брюксел, за да гледат Белгия срещу Швеция в квалификационен мач за европейско първенство. Мачът беше прекратен в понеделник поради стрелба.

След продължило няколко часа издирване, нападателят бе прострелян смъртоносно от полицията в Брюксел.

Белгийският премиер Александър де Кро нарече стрелбата "брутална терористична атака".

Това се случи във време на повишени опасения за сигурността поради войната между Израел и "Хамас", но белгийските прокурори казаха, че стрелецът е бил мотивиран повече от изгарянето на Корана в Швеция.

През август Швеция повиши тревогата си за тероризъм до второ най-високо ниво, след като изгарянето на Корана възмути мюсюлманите и предизвика заплахи от джихадисти.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ххммм

    2 1 Отговор
    A дано хване крак и да го последват още куп други обирджии като него.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ТрампЛин

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Саше,Сашеее...":

    Саше, чети ако можеш да четеш!
    “На 21 юли в израелски медии се появи информация, че групировката „Каидат ал-Джихад“ (срещано също като „Ал-Каида Джихад“), е поела отговорност за атентата”
    Та питам, заглавието какво ни подсказва? Че министъра е поел отговорността за атентата. Не ли? А можеха просто да кажат, че е поел вината за допускане на атентата. Не ли? Саше, да не си селкора написал тази статия?
  • 6 Дебил

    2 0 Отговор
    Винсенте, не се прави така мойто момче.прибързваш.ела в София да ти обясня.първо се истопосваш като гьон сура пред екрана и казваш - аз нося оставката си в задния джоб, но с моята оставка няма да се реши проблема и си кюташ още 20 години. Заплатката и другите муфти около службицата ти не са за изпускане.тази практика у България е широко разпространена и работи.не ми излизай с номера за чест достойнство морал.даваш лош пример.
Новини по държави: