Last news in Fakti

10 Декември, 2023 04:57 1 728 6

Страните от КОП28 не постигнаха съгласие за постепенното премахване на изкопаемите горива

  • дубай-
  • климат-
  • среща-
  • коп28

Това застрашава опитите за постигане на първия в историята ангажимент за окончателно прекратяване на използването на нефт и газ

Страните от КОП28 не постигнаха съгласие за постепенното премахване на изкопаемите горива - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На срещата на върха КОП28 в Дубай страните не стигнаха до съгласие относно предложеното споразумение за постепенно спиране на изкопаемите горива, което застраши опитите за постигане на първия в историята ангажимент за окончателно прекратяване на използването на нефт и газ в рамките на 30-годишните преговори за глобалното затопляне, предаде Ройтерс.

Наблюдатели на преговорите заявиха, че Саудитска Арабия и Русия са сред няколкото държави, които настояват конференцията в Дубай да се съсредоточи само върху намаляването на замърсяването на околната среда, а не върху борбата с изкопаемите горива, които го причиняват.

От друга страна, най-малко 80 държави, сред които САЩ, страните от Европейския съюз и много бедни и уязвими към климатичните промени страни, настояват в споразумението от КОП28 да се посочи ясно евентуалното прекратяване на използването на изкопаеми горива.

"Нуждаем се от реалистични подходи за справяне с емисиите", заяви генералният секретар на ОПЕК Хайтам ал Гайс в коментар, прочетен от официално лице. "Такива, които дават възможност за икономически растеж, помагат за изкореняване на бедността и същевременно увеличават устойчивостта", подчерта той.

По-рано тази седмица групата на производителите на петрол изпрати писмо, в което призова своите членове и съюзници да отхвърлят всяко споменаване на изкопаемите горива в окончателното споразумение на срещата на върха, като предупреди, че "неоправданият и непропорционален натиск срещу изкопаемите горива може да достигне критична точка".

Саудитска Арабия е страната с най-голям добив на петрол в ОПЕК и е фактическият лидер на организацията, а Русия е член на така наречената група ОПЕК+.

Настоявайки да се съсредоточат върху емисиите, а не върху изкопаемите горива, двете държави изглежда се опират на обещанието за скъпа технология за улавяне на въглерод, която според научната група на ООН по въпросите на климата не може да замени намаляването на използването на изкопаеми горива в световен мащаб.

Други държави, включително Индия и Китай, не подкрепиха изрично поетапното намаляване на изкопаемите горива на КОП28, но подкрепиха популярния призив за увеличаване на възобновяемата енергия.

Индийският министър на околната среда, горите и климатичните промени Бхупендер Ядав поиска "равенство и справедливост" във всяка сделка, като заяви, че богатите страни трябва да водят глобалните действия в областта на климата.

Тъй като е планирано срещата на върха да приключи във вторник, министрите от близо 200-те страни, събрали се в Дубай, се включиха в опитите за излизане от безизходицата, свързана с изкопаемите горива.

Страните, уязвими към климатичните промени, заявиха, че отхвърлянето на споменаването на изкопаемите горива на КОП28 ще застраши целия свят.

"Нищо не излага на по-голям риск благоденствието и бъдещето на всички хора на Земята, включително и на всички граждани на страните от ОПЕК, от изкопаемите горива", посочи в изявление пратеникът на Маршаловите острови по въпросите на климата Тина Стеге.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    14 1 Отговор
    НАЗАД КЪМ ПЕЩЕРИТЕ! Добре ,че ги има такива като Русия и Саудитска Арабия, та да се опълчат на желанието на дебилите да ни върнат в пещерите.

    Коментиран от #3

  • 2 Име

    14 0 Отговор
    Може да се обмисля нещо - но алчността няма да позволи - най-големите разходи ги правят богатите, в САЩ всеки е на автомобил, ако говорим за това.

    Ама няма как да се качим на велосипеди. Отделно - с какво ще се отопляват училищата зимата - това са детски организми - не могат да мръзнат, примерно. Също и болниците и изобщо. Страшни глупости.

    Хората са живели верно в пещери едно време и - именно огънят е дал напредък - да можеш да създадеш трайност на живота, да се сготви и т.н. Това са утопии.

    Чак пък толкова да е мръсно.

    Ето - в София вместо да дадат достъп на малцинствата да имат отопление - те се принуждават да горят всичко.

    Неясни работи.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ХАХАХА

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "ВайВай":

    Слизай от колата и марш към пещерите като избираш това ,за до не ми хАбиш въздуха мизернико.
  • 5 фен на сидеров

    3 0 Отговор
    добра новина !
  • 6 Гост

    1 0 Отговор
    Супер 👍👍👍
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания