Last news in Fakti

12 Декември, 2023 04:06 2 684 13

Постепенното премахване на изкопаемите горива отпадна от споразумението в Дубай

  • дубай-
  • климат-
  • глобално затопляне

Документът трябва да бъде съгласуван от почти 200 държави на срещата на върха за климата

Постепенното премахване на изкопаемите горива отпадна от споразумението в Дубай - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В проектоспоразумението от срещата на върха на ООН за климата КОП28 са премахнати препратките към постепенното премахване на изкопаемите горива, предизвиквайки ответна реакция от страните, които обвиняват Саудитска Арабия и други петролни държави, че осуетяват усилията за справяне с глобалното затопляне, съобщава "Файненшъл таймс".

Документът, който трябва да бъде съгласуван от почти 200 държави на срещата на върха в Дубай, определя набор от действия, които държавите "могат" да предприемат, за да намалят емисиите на парникови газове до нула до 2050 г.

Това включва намаляване на "потреблението и производството на изкопаеми горива по справедлив, организиран и справедлив начин, така че да се постигне нулеви въглеродни емисии до, преди или около 2050 г.".

Но голям брой страни се надяват, че окончателният текст ще отиде по-далеч, като постигне забележително споразумение за постепенно премахване на изкопаемите горива, вместо просто да представи насоки за намаляване на тяхното потребление и производство.

Проектът на текста, публикуван от климатичния орган на ООН, среща яростна съпротива от страна на страните от ЕС и малките островни държави, както и от Обединеното кралство.

Еврокомисарят по въпросите на климата Вопке Хьокстра каза, че това е "очевидно недостатъчно", добавяйки, че "за по-голямата част от нашите емисии нямаме друга алтернатива, освен да ги намалим и изчистим възможно най-скоро".

Преговарящи и министри от страни по света обвиниха през уикенда Саудитска Арабия, че упражнява натиск върху Султан ал-Джабер, ръководител на Националната петролна компания на Абу Даби, да измести фокуса на всяко споразумение далеч от изкопаемите горива.

"Ясно е, че се появява проактивна коалиция за изкопаеми горива", посочи високопоставен преговарящ от ЕС след публикуването на текста. "В миналото имахме повече тиха съпротива, а сега тя изглежда по-съзнателна, по-фокусирана и по-координирана", добави той.

Изгарянето на изкопаеми горива е най-големият фактор за изменението на климата, като представлява около три четвърти от емисиите.

"Постигнахме напредък, но все още имаме много работа. Искам да развиете най-висока амбиция по всички въпроси, включително относно въпроса с изкопаемите горива", каза Ал-Джабер след публикуването на проекта.

Германският външен министър Аналена Бербок каза, че е подвеждащо да се твърди, че изкопаемите горива могат да играят съществена роля в бъдеще. Това също така противоречи на енергийната политика на ЕС и позволява изграждането на нови въглищни електроцентрали.

Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН, пък каза, че "основният аспект на успеха" на КОП28 ще бъде срещата на върха "да постигне консенсус относно необходимостта от постепенно премахване на изкопаемите горива", докато от Държавния департамент на САЩ казаха, че формулировките в проектоспоразумението за изкопаемите горивата трябва да бъдат "съществено подсилени".

Правителството на Обединеното кралство заяви, че проектът е "разочароващ" и че "не стига достатъчно далеч", добавяйки, че "позицията на Обединеното кралство е ясна – трябва да има постепенно премахване на изкопаемите горива, за да постигнем целите си в областта на климата".

Съгласно Парижкото споразумение за климата от 2015 г. страните се разбраха да ограничат повишаването на температурата до доста под 2 градуса по Целзий и в идеалния случай - до затопляне с 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Коко

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Освен умствено си изостанал и във времето!? 23-та отмина
  • 3 фен

    32 0 Отговор
    Кефят ме германците! Като нямат вече газ, масово минават на печки на кюмюр! Ма те за това им викат немци! От неми! Щото си мълчат....
  • 4 Бай Х

    23 0 Отговор
    Хората да умират от студ заради въглеродни емисии ли? Осигурете друг заместител който не е по-скъп и може и да се получи.
  • 5 Име

    15 0 Отговор
    При ниски температури - мозъкът изключва и - не се реагира пълноценно. Както и при високи температури.

    Една нормална температура е по-полезна отвсякъде, българите знаем как се мръзне пи високи сметки за парното.

    Но поне - учениците да нямаха дървени ваканции, както и да е.

    Беднотията не е полезна - както и да я рекламират, то и - племената в Амазония са екологични.
  • 6 Дипломатична

    18 0 Отговор
    Значи нищо не са се споразумяли.
    Само си говорят.
    Това за което са се събрали е отменено от обсъждане.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 българина

    14 1 Отговор
    който иска да се отказва, кой те кара да ядеш сирене насила? какви събрания и споразумения
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Луд

    4 0 Отговор
    Това да не е климатик топло студено че да го намалиш с два градуса.
    А ако се появи метеорит на хоризонта ,как ще го спрете като в американски филми ли .
    Ако мислите че от Вас зависи.
    А какво значение има дали земята ще съществува 1 000 000 000 или 999 999 999 години.
  • 12 Нищо ново под слънцето!

    0 1 Отговор
    Тези, с монополно положение в сферата на горивата и с огромни печалби от него не искат сами да си отрежат клона на който седят.И въпреки всички лъскави приказки за това как Саудитска Арабия и останалите от ОПЕК мислели за бъдещето и влагали печалбата в инвестиции за времето когато няма да има пертол озъбената истина е,че без петрола те ще са ЕДНО НИЩО - икономически джюджета!

    Коментиран от #13

  • 13 НАФАРФОРИЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Нищо ново под слънцето!":

    Същото важи и за люби мия фащ Канада и подобни джендърля
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания