Last news in Fakti

31 Декември, 2023 06:03 1 870 29

Ким Чен-ун: Всякакво помирение с Южна Корея е невъзможно

  • ким чен-ун-
  • северна корея-
  • южна корея

Корейската управляваща партия обяви планове за изстрелване на три нови шпионски сателита през 2024 г.

Ким Чен-ун: Всякакво помирение с Южна Корея е невъзможно - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун изключи всякакво помирение с Южна Корея, а корейската управляваща партия обяви планове за изстрелване на три нови шпионски сателита през 2024 г., предадоха световни агенции и БТА, като се позоваха на севернокорейската агенция КЦТА.

В продължение на пет дни се проведе пленарно заседание на Централния комитет на управляващата Корейска трудова партия. По време на тази сесия, провеждаща се обикновено в края на годината, се взимат важни стратегически решения за идната година.

Едно от тези решения сега е догодина да бъдат изстреляни още три шпионски сателита.

Северна Корея успя да изведе в орбита през ноември шпионски сателит, след два провалени опита през май и юни. Сега севернокорейският режим твърди, че получава чрез него кадри от основни американски и южнокорейски военни обекти, но така и не показва тези кадри.

Международните санкции забраняват на Северна Корея да извършва тестове, при които се използват балистични технологии и анализатори твърдят, че има значително технологично припокриване между способността за изстрелване на спътник и разработването на балистични ракети.

Според южнокорейското разузнаване Пхенян е получил технологична помощ от Русия, където севернокорейският лидер Ким Чен-ун беше на посещение през септември и разговаря с руския президент Владимир Путин.

По време на партийното заседание Ким Чен-ун е заявил, че Корейският полуостров е обхванат от постоянна и неконтролируема криза, като вината за това, според него, носят САЩ и Република Корея.

Той е разпоредил промени в администрацията, управляваща връзките с Юга, за да промени фундаментално посоката.

Ким е заявил, че е грешка, която не трябва да се допуска повече, да се смятат онези, които дефинират Северна Корея като "най-лош враг", за хора, с които някой би търсил помирение и обединение.

В началото на партийното заседание Ким е призовал за ускоряване на подготвеността за война на страната си, в това число и на ядрената му програма, пред конфронтационните маневри на САЩ и техните съюзници.

През 2023 г. Северна Корея извърши рекорден брой изпитания на балистични ракети. Тя вписа в конституцията си статута си на ядрена сила и тества успешно най-мощната си междуконтинентална балистична ракета, способна да достигне САЩ.

От своя страна САЩ, Южна Корея и Япония засилват военното сътрудничество, задействаха система за споделяне на данни в реално време относно изстрелването на севернокорейски ракети и умножиха съвместните военни маневри в региона.

Американските сили изпратиха в Южна Корея в последните месеци ядрена подводница, самолетоносач и стратегически бомбардировач, като всеки път провокираха гнева на Пхенян, който гледа на тези маневри на прага си, като на репетиция за инвазия на неговата територия и смята ракетните тестове за необходими контрамерки.

.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йо хо хо

    13 2 Отговор
    31.12.1999 г. – Борис Елцин, първият демократично избран президент на Русия, доброволно подава оставка и предава поста на Владимир Путин та до ден днешен.
    Йо хо хо

    Коментиран от #8

  • 2 Даммммм

    11 10 Отговор
    От Ким Водородният даже америте треперят-дори американски президент на крака му ходи...-президента на уж най-мощната държава отиде на крака при Кимчо-и забележете---нарече го "велик държавник на народа и страната си"....

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Враг и на двете Кореи

    13 9 Отговор
    Са САЩ. Просто те от край време унищожават народите с принципа, "разделяй й владей"!
    И ГФР и ГДР някога бяха настроени като врагове и имаше огромна стена в Берлин, разделяше един народ в две територии и две системи .
    Колко умело "стратезите" в сащ унищожават народите? Това им е майсторлъка. Ама са такива сатанисти, че свят да ти се завие. Но винаги го играят на "демократи"!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Това го направи нарочно

    5 9 Отговор

    До коментар #2 от "Даммммм":

    Да му гали егото...ше увисне на некой клон и кимчо
  • 8 И бутилка ром

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Йо хо хо":

    И извода е ?

    Коментиран от #11

  • 9 гост

    13 9 Отговор
    Никой комунист диктатор не дава кокала доброволно....уж са народна,с пък си предават властта като монархия,по наследсу

    Коментиран от #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Йо хо хо

    9 8 Отговор

    До коментар #8 от "И бутилка ром":

    Извод:
    САЩ се борят за демокрация.
    Русия се бори за справедливост!!!!

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 И бутилка ром

    6 10 Отговор

    До коментар #11 от "Йо хо хо":

    Засега , ако мислиш , че справедливост означава да сравниш няколко десетки градове и села със земята , съгласен съм , че и корейският Путю е прав ...

    Коментиран от #15

  • 14 Е, в света 1% психопати

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Са заграбили 80% от ресурсите и те управляват. Да не мислиш, че в сащ, в западналата Европа или Русия е по друг начин? Само че по-финно. Федералният резерв в сащ е частна банка и тя печати доларите. С тази хартия тези са забогатяли много, много повече от цели континенти, не само от държави. И за това си създадоха "крепост" САЩ с над 800 военни бази по света да ограбват всички други военно и да си пазят богатствата в САЩ. Примитивен е света. Имаш роби и робовладелци. Чрез "парите" те контролират и управляват, как да живееш. Колко млади и хубави момичета за "пари" се продават? А т.н. "политици"? Масово се продават.

    Коментиран от #19

  • 15 Йо хо хо

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "И бутилка ром":

    А направи справка демократични САЩ колко държави занулиха и пак сравнявай демокрация и справедливост.

    Коментиран от #17

  • 16 вятъра на промяната

    9 7 Отговор
    Един прекрасен пример какво става от една разделена на две държава тръгнали по различен път на развитие. Южна Корея процъфтява във всяко направление а Северна Корея ограничения, мизерия, въоръжаване и страх от врагове.
  • 17 И бутилка ром

    1 5 Отговор

    До коментар #15 от "Йо хо хо":

    Направих справка и никъде не виждам заплаха с ядра , дорогой ... ...

    Коментиран от #18

  • 18 Йо хо хо

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "И бутилка ром":

    Не заплаха а реалност.
    Хирошима, Нагазаки

    Коментиран от #24

  • 19 Христо

    8 4 Отговор

    До коментар #14 от "Е, в света 1% психопати":

    Не знам кой къде какво разпечатва,не съм виждал,то явно ти си виждал, как разпечатват пари и забогатяват. Или може би в Китай е тази машина за печатане на пари, все пак те дават заеми на американците. Но аз мога да кажа, защото съм видял с очите си, как от десетилетия хората в Западна Европа и САЩ живеят много добре. Получават достойно заплащане, отиват поне два пъти на почивка където си пожелаят по света

    Коментиран от #22

  • 20 Софийски

    4 3 Отговор
    Кому е важно какво е казал някакъв лумпен от някаква бананова народна република. Пътник…
  • 21 Гориил

    7 4 Отговор
    Ще добавя, че помирението между Русия и Китай и Запада е невъзможно. Русия получи китайски високотехнологични стоки, а Китай получи руски ресурси. С тази комбинация Западът ще загуби.
  • 22 Еми има стълбица

    9 1 Отговор

    До коментар #19 от "Христо":

    По хранителната верига. В Сан Франциско има хора, живеещи в "палатков град" по тротоарите. В запдна Европа вече им приседна. Докараха им милиони гладни бедни, които трябвало да се "интегрират" и да живеят тука?
    Беше, беше... Дори само в ГФР до 1990-та година хората живееха много по-добре, отколкото днес, "силната и обединена" Германия. Тогава, даже още 60-те години е можело само един от семейството да работи и с тези пари да издържа всички (още 2 деца и жена си)! Днес уж получавал 5000 евро, но вече е невъзможно. Покупателната способност в Западна Европа падна много. То само квартирите станаха 1800-2500 евро, а храна, училище, колата, ...?

    Коментиран от #23, #27

  • 23 Христо

    5 4 Отговор

    До коментар #22 от "Еми има стълбица":

    Съжалявам те. Няма как да прогледнеш с комунистическите капаци на очите. Аз ти казвам, че пиша това, което виждам от десетилетия. Продължавай със съня си. Много българи след тоталитаризма избраха Западна Европа ,не случайно милиарди Евро идват именно от тази българи в България. Хайде, нямам време за губене с тео
  • 24 И бутилка ром

    0 4 Отговор

    До коментар #18 от "Йо хо хо":

    Нали нема да правиме интерпретации? Индианците в Аляска , Чернобил , Ленд Лийза ...
  • 25 Урюрвкос

    0 2 Отговор
    и ГДРето така викаше но ако Китай даде зелена светлина южните ще ги анексират за три дена
  • 26 Навалний

    2 3 Отговор
    Хората там умират от глад, но тлъстият се е оял сядрени ракети.
  • 27 Гошо

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "Еми има стълбица":

    Това вече върви по руските сайтове от месеци. Нещо ново да препишеш?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Госあ

    3 1 Отговор
    Тъкмо когато Южна и Северна Корея започнаха да се сближават преди две-три години, краварите започнаха с военните провокации, организирайки военни учения в Южна Корея и изпращайки там дори подводница с ядрено оръжие. Но както казваме, не е луд този който яде баницата !
Новини по държави: