Last news in Fakti

18 Февруари, 2024 04:49 1 029 18

Поне 273 души задържани в Русия по време на демонстрации в памет на Навални ВИДЕО

  • алексей навални-
  • арести-
  • демонстрации

Кметът на Киев смята, че съвпадението на смъртта на дисидента и провеждането на Мюнхенската конференция по сигурността не е случайно

Поне 273 души задържани в Русия по време на демонстрации в памет на Навални ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

Най-малко 273 души бяха задържани по време на прояви в Русия в памет на починалия вчера Алексей Навални, най-яростния критик на руския президент Владимир Путин, съобщи правозащитната организация ОВД-Инфо, цитирана от Ройтерс.

За последно такива масови арести по време на политически събития в Русия имаше през септември 2022 г., когато повече от 1300 души бяха арестувани при демонстрации срещу "частичната мобилизация" на резервисти за военната кампания в Украйна.

47-годишният бивш адвокат Навални изпадна в безсъзнание и почина вчера след разходка в наказателната колония "Полярен вълк", където излежаваше тридесетгодишна присъда, съобщиха властите.

ОВД-Инфо, която следи за свободата на публичните прояви в Русия, съобщи, че към 10:30 ч. по Гринуич днес повече от 177 души в 21 града в Русия са били задържани по време на демонстрации и бдения. Организацията заяви, че 59 души са били задържани в Санкт Петербург и 47 в Москва – двата най-големи града в страната, където са съсредоточени предимно образовани и градски поддръжници на Навални, отбелязва Ройтерс.

Кадри, заснети днес от Ройтерс в Санкт Петербург, показват събиране на десетки хора край паметника на жертвите на репресиите. Протестиращи положиха цветя и запалиха свещи, някои пяха, а други се прегръщаха, просълзени.

"Много ми е мъчно за него и за страната ни", каза 83-годишна жена, дошла на бдението, която отказа да каже името си.

Репортер на Ройтерс, присъствал на мястото на събитието, заяви, че малко по-късно са били арестувани около 30 души. На кадри се вижда как органите на реда струпват хора на земята в снега, близо до мястото, където опечалените са оставили цветя и послания в подкрепа на починалия опозиционен лидер.

ОВД-Инфо съобщи и за арести в по-малки градове в Русия, сред които граничния с Украйна град Белгород, където седем души бяха убити при украински ракетни удари в четвъртък.

"Възможно е в полицейските управления да има повече задържани лица, отколкото в публикуваните списъци", каза ОВД-Инфо. "Ние публикуваме само имената на тези лица, за които имаме надеждни сведения и чиито имена можем да публикуваме."

Ройтерс отбелязва, че не може да провери броя на задържаните.

Стотиците цветя и свещи, поставени вчера в Москва в памет на Навални, бяха изнесени през нощта предимно в черни чували. Руснаците, които отдаваха почитта си, разказаха, че са отчаяни след смъртта на Навални.

Кметът на Киев Виталий Кличко каза вчера пред ДПА, че времето на смъртта на руския дисидент Алексей Навални – само три часа преди планираното начало на Мюнхенската конференция по сигурността, на която присъстват големи западни лидери, не е случайно.

„Не мисля, че това е съвпадение“, каза Кличко, който е бивш политик.

Той обвини руския президент Владимир Путин за смъртта на Навални, като каза, че Путин командва всичко в Русия. „Това е диктатура“, каза Кличко. Там всеки, който не е съгласен с Путин, бива убит или хвърлен в затвора, добави киевският кмет.

И все пак Кличко, който е и двукратен победител в световното първенство по бокс в тежка категория, се надява, че опозицията срещу режима на Путин сега ще се увеличи и в Русия.

„Всички се страхуват да говорят открито против“, призна Кличко. Има обаче „критична маса“ хора, които са загубили роднини във войната в Украйна и са недоволни от правителството на Путин. Те не могат да мълчат, смята Кличко.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перо

    20 19 Отговор
    Стига вече с тоя Навални! Не ни интересуват чужди престъпници!
  • 2 Жалко за човека,

    14 11 Отговор
    Но вече прекаляват. Невални не беше нищо особено. Какво го изкарват за "велик опонент на Путин "? Путин НЕ е отделен политик или човек. Путин е СИСТЕМА! Как да се победи една силна система с някакви обвинения, намиране на недостатъци, избори и подобни? Бившото КГБ, адски недоволни от голямото поражение в студената война, се обедини и искат реванш. Обикновените хора в Русия не разбират това. Но и не разбират, че животът им под "похлупака на западната демокрация " ги води към разлагане на обществото им, развал на Русия и абсолютно робство. Сашиянската олигархия ги води и тях към тоталния световен концлагер. Тайните служби на Русия активно се съпротивляват, но народа и там са овце и не разбират глобалната игра. Невални беше никой.
  • 3 Петър

    18 15 Отговор
    Как така, българските евроатлантици за един ден успяха да разкрият кой е убил Алексей Навални, а месеци наред не могат да разкрият кой уби Алексей Петров(Трактора)?
    Чудни хора са това българските евроатлантици.
  • 4 Даммммм

    17 12 Отговор
    Големи протести-нема що... Я има 50 човека я не...-и то все"умни и красиви"--но явно няма кой сега вече да дава пари след като главният шо ро ш в Русия умря......
  • 5 Хахахаха

    13 8 Отговор
    В 13милионна Москва задържали 47 човека!!! Ами то на протеста срещу Боби Михайлов имаше повече задържани!
  • 6 Р.К.И.

    12 10 Отговор
    Да не можеш да положиш цветя за починал?! Който твърди,че това е нормална държава, е ненормален! Да ме съди.
  • 7 Решение

    8 8 Отговор
    Няма какво да ги задържате направо ги пращайте при уродите от колективния запад ще се разбират перфектно на един акъл са.Съдействайте им за визи и еднопосочни билети към атлантическия кенеф.Ако мислите че ще им дойде акъла много се бъркате при тия обстоятеслтва да имаш такава визия означава че нямаш нито акъл нито нравственост с две думи пълен бкук

    Коментиран от #12

  • 8 плюс минус

    8 7 Отговор
    Всеки строй си има своите плюсове и минуси.
    След 30 години "демокрация" май-май минусите са повече.
    Народът ни обедня, малцина се обогатиха неимоверно от данъците ни, управляват ни алчни хора.
    Пример: по времето на соца родителите ми работници, се пенсионираха и тръгнаха на море, планина, на екскурзии в чужбина, със соц пенсиите без финансови проблеми за храна, вода и отопление.

    Коментиран от #9, #13, #16

  • 9 да питам

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "плюс минус":

    ... Тръгнаха в чужбина .. къде ве .. 🤭😁
  • 10 До номер 9

    6 2 Отговор
    Румъния, ГДР, Полша, Чехословакия, СССР, Сърбия, Австрия, Западна Германия.....
  • 11 Алекс

    3 7 Отговор
    Поганая путярская мусорня. Но будет и на нашей улице праздник
  • 12 Краси

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "Решение":

    Не на запад да ги пращат, ами на река Кулима. Да постоят десетина години в някоя наказателна колония в задполярният кръг.
    Втори Майдан няма да има в Русия.
    Путин е институция.

    Коментиран от #14

  • 13 Факрус

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "плюс минус":

    Да ама, баща ми почина, докато чакаше ладата, а пък, партийния секретар си я получи осем години по-рано!
  • 14 Р.К.И.

    2 7 Отговор

    До коментар #12 от "Краси":

    Трябва да бъдат блокирани летищата за да не избяга "институцията Путин". За да бъде съден публично. Атмосферата и отвън, и отвътре се сгъстява! Не го ли усещате? Пролетта на 2024 ще бъде времето на радикалните промени.
  • 15 ХАХАХА

    4 1 Отговор
    Абе смешници колко са 273 души при 140 милионна страна ,дори само в Москва да допуснем ,че са задържани тя е 10 милиона ,та чудо Велико 273 задържани ХАХАХА!
  • 16 Я дай пак

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "плюс минус":

    В коя чужбина тръгнаха,имаш ли представа какво си написал
  • 17 666

    0 0 Отговор
    в Русия има 1120 града задържаха 273 човека става страшно очаквам до часове революция
  • 18 Владимир Путин

    0 0 Отговор
    Ето така се справя държавата с пагубното западно влияние на чудите западни шпиони.Искат да направят преврат-майдан чрез купения им агент Навални ма нещо не ги огрява.Само дето сами си го очистиха западняците заради елементарния си план.Нищо не постигнаха.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания