Last news in Fakti

19 Февруари, 2024 16:40 1 015 19

Протестиращи фермери навлязоха с трактори в центъра на Прага

  • фермери-
  • протести-
  • трактори-
  • чехия-
  • прага-
  • фермерски протест

Те блокираха движението пред Министерството на земеделието

Протестиращи фермери навлязоха с трактори в центъра на Прага - 1
Снимка: БГНЕС

Стотици чешки фермери пристигнаха в центъра на Прага с техните трактори, блокирайки движението пред Министерството на земеделието. Те се присъединиха към протестите срещу високите разходи за енергия, бюрокрацията и Зелената сделка на Европейския съюз, съобщават Ройтерс и News.bg.

Тази година фермери в цяла Европа - Полша, Франция, Германия, Испания и Италия, излязоха по улиците заради ниските цени и високите разходи, евтиния внос и ограниченията на ЕС, свързани с изменението на климата.

Чешките фермери планират да се присъединят към протестите тази седмица, въпреки че големите селскостопански асоциации се дистанцираха от днешната акция, при която трактори блокираха едно от платната на главен път през Прага и затрудниха трафика.

Няколкостотин протестиращи пред Министерството на земеделието скандираха "Позор" и "Оставка". Призивите им бяха насочени към ресорния министър, който не се е срещал с организаторите на демонстрацията.

Правителството заяви, че организаторите не са свързани с истинското земеделие.

"Днешната демонстрация няма много общо с борбата за по-добри условия за фермерите", заяви премиерът Петр Фиала в социалната мрежа X и добави, че някои от организаторите са били проруски настроени или са имали други политически цели.

"Ние преговаряме с тези, които представляват фермерите, и обсъждаме какви са нуждите на нашето селско стопанство", подчерта Фиала.

Аграрната камара свика собствени протести, за да се присъедини към други европейски фермери на граничните пунктове в четвъртък, и се дистанцира от протеста на тракторите днес.

Основното недоволство е породено от селскостопанската политика на ЕС, изкривяването на пазара и ниските изкупни цени, идващи от излишъци заради евтиния внос от страни извън блока.

Фермерите се оплакват и от нарастващите разходи, свързани с борбата на ЕС срещу изменението на климата, заложена в Зелената сделка, която определя селскостопанските разпоредби за 27-те страни членки на блока в продължение на десетилетия.

"Фермерите са отчаяни в тази безнадеждна ситуация и не знаят какво да очакват в близко бъдеще, да не говорим за далечното", посочи миналата седмица председателят на Аграрната камара Ян Долезал. "Те се нуждаят от стабилност в бизнес средата".


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хххх

    20 3 Отговор
    Като тукашните... викаха, скачаха... един земеделски министър не успяха да свалят!

    Коментиран от #5

  • 2 честен ционист

    2 10 Отговор
    Тия взеха да стават банални с просията си. Ето в САЩ, Израел и Русия вече принтират месо. В САЩ дори от човешки клетки, ама там са с по-изтънчени вкусови предпочитания.
  • 3 Варна

    24 0 Отговор
    В Европа ! Не може да бъде ! Гугутки , без Руските ресурси и пазари няма европа !
  • 4 Про фан

    6 2 Отговор
    искат още санкции, сто про
  • 5 Г Бар 🍄

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "хххх":

    не успяха да, защото Ганко от дивана само дава акъл. А другите народи са единни, затова са пред нас
  • 6 089954

    17 0 Отговор
    Айде на българите по 500 евро заплати има стигат , другото за Окрайна . Земеделия , за какво вие , малко перки в морето и готово , като няма хляб , ще ядат пасти .Сега ще напраим еко такса и на горивата , за да излязат и тировете да се поразходят до центъра . алес гут
  • 7 Протести

    9 0 Отговор
    Чакаха В Русия , пък ти в ЕС. Мозъци
  • 8 Механик

    13 0 Отговор
    На работещите хора по света не им се иска да си делят залъка от устата, за да плащат войната на САЩ.
    На паразитие им е все едно. Те не работят и няма как да им се вземе нещо, а и шекелите вървят, не спират.
  • 9 Прашка пролет

    8 0 Отговор
    За сега са трактори, а не танкове.
  • 10 Йо Несбьо

    8 0 Отговор
    Като живеещ в Прага ще кажа, че това не е "главен път през Прага", а основният маршрут към Бърно и Южна Европа. Улица "Вилсонова", където е Министерството на земеделието, както и впрочем Централна гара, която виждате на снимката. На практика Прага е изцяло блокирана, защото обходните пътища също са задръстени.

    Няма и такива персони като Ян Долезал. Човекът е ДолеЖал. От обща култура би трябвало да се знае.

    Фермерите, по мое мнение, са съвсем прави. В Чехия се изливат стотици хиляди тонове украинска стока, която подбива цените, а в същото време режимите на отглеждане и производство са доста различни от мерките в ЕС. Да не говорим, че на мнозина им писна от нахалството на укрите да се представят за бежанци (за мъжете става дума), да им се плащат скъпите квартири - някои живеят в резиденции, моля ви се и нежеланието им да учат езика, тъй като ще се наложи да работят. Наем в такава резиденция за обикновен апартамент е над 3-4000 лв месечно и държавата, т.е. ние, им плаща, че и дава издръжка.

    По някои данни, от 2022 насам са започнали работа половината укри. А другата половина?! Ясно е, лежи на гърба на гражданите.

    Днес се разхождам из Прага - Черни мост. Около мен на 90% само руска реч.
  • 11 Факт

    11 0 Отговор
    Нашите фермери стачкуват от ден до пладне. Като ги сгълчи Пеевски и веднага обръщат грамофонната плоча, че всъщност били много щастливи. Булгарпротест, майно ле. Докато единия вдига плаката, че протестира, другаря му вече го дърпа за потника да се прибират у провинцията.
  • 12 УРА, УРА

    12 0 Отговор
    Защо няма протести на фермери в Австралия, Нова Зеландия, Исландия, Индия, Китай и много други, а само тук в Европа? Явно е, има нещо много сбъркано в политиката на ЕС.

    Коментиран от #14

  • 13 Ами

    4 1 Отговор
    БРАВО !!!
  • 14 Адрес 4000

    0 7 Отговор

    До коментар #12 от "УРА, УРА":

    Звън на копейки нищо повече
    Копейки които обичат свръх щедри субсидии ,но милеят по майка Русия
    Да преди да почнете да се пенявите
    Има ги много и в Германия и в Холандия и в Белгия ,Франция ИТН
  • 15 Варна

    6 1 Отговор
    Русия е цивилизацията от която ни отделигха преди 34 години !

    Коментиран от #17

  • 16 И там са рекетьори,

    4 3 Отговор
    което доказва само, че зърнарите масово и поголовно трябва да изядат един хубав бой с конфискация на тракторите в европейски мащаб.
    На вас някой субсидира ли ви заплатата, ако не сте държавна адмиистрация!? Ами не - даже не дават увеличения спрямо инфлацията, нали?
    Бой
  • 17 Ти на колко си, че смяташ Просия за

    1 5 Отговор

    До коментар #15 от "Варна":

    цивилизация? На 13???
    Не помниш, не знаеш, или само препостваш опорки за стотинки???
    Русиоя е една аграрна култура - базирана върху жесток комплекс за малоценност, съчетан с ужасяваща, нереална мания за величие, водещи до тежък когнитивен дисонанс - чиста империалистическа сила, немръднала много като манталитет от татарина Иван Грозни насам.
    Имала е своите велики културни достижения, но само като отделни гении - от Пушкин, през Достоевски, Гогол, Толстой, та до Пелевин - ако и да е дисидент... Това и в музиката и развитието на хуманитарните мислители - от Бердяев, през Лосев до Лихачов... толкоз. Гениални искри, припламнали в блатото на крепостното мислене!
  • 18 Иго

    2 0 Отговор
    Чехия се оказва една от страните ,които подаряват оръжие на укритие подобно на швабите ,а народа им недоволстват, я вижте нашите милионери житари , срещнаха се с мутрите и разделиха парите !!Цирк!
  • 19 Стършели

    0 0 Отговор
    Полша, Франция, Германия, Испания и Италия и България и Гърция!!!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания